Αρχική ΠροορισμοίΕυρώπηΙταλία Τοπ 10 αξιοθέατα στη Ρώμη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε

Τοπ 10 αξιοθέατα στη Ρώμη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε

by Δημήτρης

Τα 10 σημαντικότερα αξιοθέατα στη Ρώμη σε έναν οδηγό

Επίσκεψη στο Κολοσσαίο

david libeert CzKI2 nejUkΠηγή: David Libeert

Το Κολοσσαίο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της αρχαίας Ρώμης. Αυτό το τεράστιο ωοειδές αμφιθέατρο ξεκίνησε να χτίζεται το 72 μ.Χ από τον αυτοκράτορα Βεσπασιανό και ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ. από τον διάδοχό του Τίτο. Το Κολοσσαίο είχε χωρητικότητα μέχρι και 50.000 θεατές και φιλοξενούσε μάχες γλαδιάτορων, κυνηγητά άγριων θηρίων και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις.

Σήμερα, το Κολοσσαίο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στη Ρώμη. Αξίζει να επισκεφθείτε το εσωτερικό του για να δείτε από κοντά την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και να φανταστείτε πώς ήταν τα αιματηρά θεάματα που λάμβαναν χώρα εδώ. Μπορείτε ακόμη να κάνετε έναν περίπατο στα υπόγεια διαδρόμους και αίθουσες όπου στεγάζονταν οι μονομάχοι και τα θηρία. Καλό είναι να αγοράσετε εισιτήρια εκ των προτέρων online για να αποφύγετε τις ουρές.

Το Κολοσσαίο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας. Οι καλύτερες ώρες για να το επισκεφθείτε είναι το πρωί για να αποφύγετε τα πλήθη των τουριστών. Φροντίστε να έχετε μαζί σας καπέλο και νερό, καθώς δεν υπάρχει σκιά μέσα στο Κολοσσαίο.

Περπάτημα στο Ρωμαϊκό Φόρουμ

Το Ρωμαϊκό Φόρουμ ήταν το κέντρο της αρχαίας Ρώμης και παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές περιοχές της πόλης. Κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. και ήταν το κέντρο της πολιτικής, θρησκευτικής και εμπορικής ζωής της αρχαίας Ρώμης.

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου σας στο Ρωμαϊκό Φόρουμ, μερικά από τα αξιοθέατα στη Ρώμη που δεν πρέπει να χάσετε είναι το Φόρουμ του Τραϊανού, η Αψίδα του Τίτου, το Φόρουμ του Καίσαρα, ο Ναός του Αντωνίνου και Φαυστίνας και ο Ναός του Ρωμύλου.

Μερικές προτάσεις για διαδρομές περιπάτου: ξεκινήστε από την Αψίδα του Τίτου, συνεχίστε προς την Αγορά του Τραϊανού και τη Στήλη του Τραϊανού. Μετά επισκεφθείτε το Φόρουμ του Καίσαρα και τελειώστε στον Ναό του Ρωμύλου και το Φόρουμ του Αυγούστου. Μια άλλη επιλογή είναι να ξεκινήσετε από το Φόρουμ του Αυγούστου, να δείτε το Φόρουμ του Καίσαρα και να τελειώσετε στην Αψίδα του Τίτου.

Επίσκεψη στο Πάνθεον

nadine marfurt hovzVW1T9TYΠηγή: Nadine Marfurt

Το Πάνθεον είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και καλοδιατηρημένα μνημεία της αρχαίας Ρώμης. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 126 μ.Χ. για να τιμήσει όλους τους ρωμαϊκούς θεούς. Η αρχιτεκτονική του είναι μοναδική, με τον θολωτό τρούλο ύψους 43 μέτρων που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Ρώμης.

Το Πάνθεον έχει υποστεί πολλές ζημιές και ανακατασκευές κατά τη διάρκεια των αιώνων, αλλά διατηρεί αρκετά πρωτότυπα στοιχεία όπως ο θόλος, το πρόναος και 16 από τους αρχικούς μαρμάρινους κίονες. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να θαυμάσει κανείς από κοντά την εκπληκτική ρωμαϊκή αρχιτεκτονική.

Στο εσωτερικό του ναού μπορείτε να δείτε εντυπωσιακά γλυπτά και τοιχογραφίες που αναπαριστούν ρωμαϊκούς θεούς και σκηνές από τη μυθολογία. Αξίζει επίσης να περπατήσετε γύρω από το Πάνθεον για να δείτε τις επιβλητικές κολόνες και τα ανάγλυφα. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στον θολωτό τρούλο, από όπου μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα της Ρώμης.

Επίσκεψη στη Καπέλα Σιξτίνα

leonard cotte HU5ezRivZW0

Η Καπέλα Σιξτίνα είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στη Ρώμη και αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη και την ιστορία. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό ναό που κατασκευάστηκε από τον Πάπα Σίξτο Δ ́ τον 16ο αιώνα και φιλοξενεί κάποια από τα σημαντικότερα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής.

Μέσα στη Σιξτίνα Καπέλα μπορείτε να δείτε τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Μωυσή και τη δημιουργία του κόσμου. Επίσης, θα θαυμάσετε έργα των Ραφαήλ, Μπερνίνι και Ντα Βίντσι. Μην παραλείψετε να δείτε τον θρόνο του Αγίου Πέτρου, ένα γλυπτό από μπρούντζο που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Η επίσκεψη στη Σιξτίνα Καπέλα είναι μια μοναδική εμπειρία που σας επιτρέπει να γνωρίσετε από κοντά κάποια από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της αναγέννησης και του μπαρόκ. Ετοιμαστείτε να εντυπωσιαστείτε από το μεγαλείο της τέχνης και της αρχιτεκτονικής σε αυτό το εμβληματικό κτίριο της Ρώμης.

Περίπατος στην Πιάτσα ντι Σπάνια

jose maria sava 9lzSS862FnsΠηγή: Jose Maria Sava

Η περίφημη Πιάτσα ντι Σπάνια στη Ρώμη είναι μια από τις πλέον δημοφιλείς πλατείες στον κόσμο. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, δίπλα στη Φοντάνα ντι Τρέβι και σε κοντινή απόσταση από πολλά αξιοθέατα όπως το Πάνθεον.

Η οβάλ σχήματος πλατεία περιβάλλεται από κτήρια και μνημεία, με πιο γνωστά τη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε και το Παλάτσο ντι Μαντάμα. Στο κέντρο κυριαρχεί η αιγυπτιακή οβελίσκος ύψους 25 μέτρων. Το σιντριβάνι των Τεσσάρων Ποταμών είναι επίσης δημοφιλές σημείο για φωτογραφίες.

Η Πιάτσα ντι Σπάνια είναι ιδανική για να απολαύσει κανείς έναν καφέ ή ένα ποτό, να φάει παγωτό και να παρακολουθήσει τους μουσικούς δρόμου και καλλιτέχνες που συχνάζουν εκεί. Υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια γύρω από την πλατεία για να επιλέξει κανείς. Το πλήθος, οι ήχοι και το ζωντανό περιβάλλον της πλατείας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία.

Η Πιάτσα ντι Σπάνια είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη Ρώμη και ένας περίπατος εκεί είναι απαραίτητος για να βιώσει κανείς την ατμόσφαιρα αυτής της συναρπαστικής πόλης.

Επίσκεψη στη Φοντάνα ντι Τρέβι

michele bitetto 2y6ojwauKJIΠηγή: Μichele Βitetto

Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στη Ρώμη και βρίσκεται στην πλατεία Τρέβι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια μεγάλη και περίτεχνη κρήνη που χτίστηκε το 1762 και είναι φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από τραβερτίνη.

Το κεντρικό σημείο της κρήνης είναι ένα τεράστιο αγάλματος του Ωκεανού, που στέκεται πάνω σε ένα άρμα που τραβούν δύο ίπποι οδηγούμενοι από τον Τρίτωνα. Γύρω από το κεντρικό άγαλμα υπάρχουν πολλά μικρότερα αγάλματα που αναπαριστούν θεϊκές οντότητες όπως η Αφροδίτη, ο Ποσειδώνας και η Δήμητρα.

Η κατασκευή της κρήνης διήρκεσε 30 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 1762 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Νικολά Σαλβί. Αποτελεί σημαντικό δείγμα μπαρόκ γλυπτικής και αρχιτεκτονικής και είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα αξιοθέατα στη Ρώμη.

Η πλατεία γύρω από την κρήνη είναι πάντα γεμάτη τουρίστες και ντόπιους που απολαμβάνουν την ομορφιά και τη δροσιά του νερού. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη Φοντάνα τη νύχτα όταν φωτίζεται μαγευτικά, προσφέροντας μια ακόμα πιο εντυπωσιακή θέα. Είναι ένα μνημείο που μεταφέρει τον επισκέπτη πίσω στην εποχή της αναγέννησης στη Ρώμη.

Ξενάγηση στα Μουσεία Βατικανού

jace afsoon u1IRHmQQGHI

Τα Μουσεία Βατικανού είναι μια συλλογή από κάποια από τα ωραιότερα έργα τέχνης στον κόσμο. Αξίζει να δείτε την Καπέλα Σιξτίνα με τις περίφημες τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου, τη Σκάλα του Μπράμαντε όπου μπορείτε να θαυμάσετε τοιχογραφίες από τον Ραφαήλ, και φυσικά τη Βιλλάτα Μποργκέζε με τους εντυπωσιακούς κήπους της.

Μην παραλείψετε να δείτε και τη συλλογή αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών γλυπτών, καθώς και τον θησαυρό της Αγίας Ελένης με κειμήλια από την εποχή της. Επίσης, το Μουσείο Πίου-Κλημεντίνο περιέχει πολύτιμα αντικείμενα όπως τη λειψανοθήκη του Αγίου Πέτρου.

Καλό είναι να κάνετε κράτηση εισιτηρίων εκ των προτέρων online για να αποφύγετε τις ουρές. Επίσης, αξίζει να πάρετε τον οδηγό ή να κάνετε ξενάγηση για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τα εκθέματα.

Επίσκεψη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

claudio hirschberger HI5c2A LOqs

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στο κρατικό της Βατικανού και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο. Χτίστηκε πάνω στον τάφο του Αποστόλου Πέτρου κατά τη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα και είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στη Ρώμη.

Η βασιλική έχει μακρά και σύνθετη ιστορία κατασκευής. Η αρχική βασιλική χτίστηκε τον 4ο αιώνα από τον Κωνσταντίνο Α’. Ανακατασκευάστηκε και επεκτάθηκε τον 16ο αιώνα από τους αρχιτέκτονες Μπραμάντε, Μιχαήλ Άγγελο και Μαντέρνο. Το αποτέλεσμα είναι ένα αριστούργημα της Αναγέννησης και του Μπαρόκ ύφους.

Το εσωτερικό της βασιλικής είναι τεράστιο και φιλοξενεί κάποια από τα πιο γνωστά έργα τέχνης στον κόσμο. Αυτά περιλαμβάνουν την Πιετά του Μιχαήλ Αγγέλου, το κιβώριο του Μπερνίνι και το άγαλμα της Παρθένου Μαρίας του Μιχαήλ Αγγέλου. Επιπλέον, ο τεράστιος θόλος της βασιλικής είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο και αποτελεί αριστούργημα αρχιτεκτονικής και μηχανικής.

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι σίγουρα ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσει κανείς στη Ρώμη. Η ιστορία, αρχιτεκτονική και τέχνη της είναι εντυπωσιακή και αξίζει τον χρόνο για επίσκεψη.

Γεύμα στην Τραστέβερε

herry sutanto o P1tWo7Q Y

Η Τραστέβερε είναι μία από τις παλαιότερες και δημοφιλέστερες περιοχές της Ρώμης για να απολαύσει κανείς ένα υπέροχο γεύμα. Η περιοχή έχει μακρά ιστορία που χρονολογείται από την αρχαία Ρώμη, όταν ήταν γνωστή για τα μεγάλα αμπέλια και οινοποιεία της. Σήμερα, η Τραστέβερε παραμένει ένας εξαιρετικός προορισμός για να δοκιμάσει κανείς αυθεντική ιταλική κουζίνα και κρασί.

Η περιοχή είναι γεμάτη με παραδοσιακές τρατορίες, οινομαγειρεία και εστιατόρια που σερβίρουν κλασικά ρωμαϊκά πιάτα όπως καρμπονάρα, πάστα και πίτσα. Τα εστιατόρια εδώ είναι γνωστά για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά τους, με τραπεζομάντιλα ελεγχόμενα στο χέρι και λευκούς τοίχους γεμάτους με πίνακες και φωτογραφίες. Η Τραστέβερε είναι επίσης ιδανική για να δοκιμάσει κανείς κρασιά από όλη την Ιταλία, καθώς πολλά εστιατόρια διαθέτουν εκτενείς λίστες κρασιών.

Είτε θέλει κανείς να απολαύσει ένα γρήγορο γεύμα σε μια παραδοσιακή τρατορία, είτε ένα ρομαντικό δείπνο σε εστιατόριο με κεριά, η Τραστέβερε είναι ο ιδανικός προορισμός για μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία στη Ρώμη.

Αγορές στην Βία Κοντόττι

Η Βία Κοντόττι είναι μία από τις πιο διάσημες εμπορικές οδούς στη Ρώμη, γεμάτη με μπουτίκ, καταστήματα και εστιατόρια. Εδώ μπορείτε να βρείτε πολυτελή brands όπως Prada, Gucci, Armani αλλά και φθηνότερα καταστήματα με ρούχα και αξεσουάρ.

Τα προϊόντα που θα συναντήσετε είναι πολλά και ποικίλα, από μόδα και αξεσουάρ μέχρι τουριστικά αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε μερικά από τα ιστορικά καταστήματα όπως το Castroni, μια από τις παλαιότερες αλυσίδες τροφίμων στη Ρώμη.

Όσον αφορά τις τιμές, αυτές ποικίλλουν ανάλογα με το κατάστημα. Σίγουρα θα βρείτε και φθηνότερες επιλογές αν ψάξετε καλά. Καλό είναι να συγκρίνετε τιμές και να μην διστάσετε να παζαρέψετε ευγενικά, ειδικά στα μικρότερα μαγαζιά.

Τέλος, φροντίστε να έχετε άνετα παπούτσια για πολύ ωραίο περπάτημα, καθώς η Βία Κοντόττι είναι μια μεγάλη και πολυσύχναστη οδός. Απολαύστε τη βόλτα σας και τις αγορές σας σε αυτή την ιστορική και μοναδική εμπορική οδό της Ρώμης!

You may also like