Αρχική ΠροορισμοίΕυρώπηΠορτογαλία Αξιοθέατα Πόρτο: Ο ταξιδιωτικός οδηγός με τα top 10

Αξιοθέατα Πόρτο: Ο ταξιδιωτικός οδηγός με τα top 10

by Δημήτρης

Αξιοθέατα Πόρτο

Το Πόρτο είναι μια πανέμορφη πόλη στη βορειοδυτική Πορτογαλία που βρίσκεται χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στις όχθες του ποταμού Ντούρο. Είναι γνωστή για την πλούσια αρχιτεκτονική και πολιτιστική της κληρονομιά που αντανακλάται στα ιστορικά κτίρια, τις εκκλησίες και τα μνημεία της.

Αξιοθέατα Πόρτο: Τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης συμπεριλαμβάνουν τον καθεδρικό ναό, τον σταθμό São Bento, τον Πύργο dos Clérigos και την γέφυρα Λουίς Α΄. Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε τα 10 σημαντικότερα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσει κανείς επισκεπτόμενος το Πόρτο.

1. Καθεδρικός ναός

cathedral porto

Ο Καθεδρικός Ναός του Πόρτο, γνωστός και ως Sé do Porto, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά θρησκευτικά κτίρια στην πόλη του Πόρτο. Αυτός ο επιβλητικός ναός βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και αποτελεί ένα σημαντικό προσκύνημα για τους επισκέπτες.

Η κατασκευή του ξεκίνησε στα τέλη του 12ου αιώνα και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 13ου αιώνα, με αρκετές προσθήκες και αλλαγές που έγιναν μέσα στους αιώνες. Το στυλ του ναού αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στην Πορτογαλία, ενσωματώνοντας ρωμανικά, γοτθικά και βαρόκ στοιχεία.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Καθεδρικού Ναού είναι η επιβλητική του πρόσοψη με τους δύο πύργους και την πλούσια διακοσμημένη αρχιτεκτονική. Το εσωτερικό του ναού είναι επίσης εντυπωσιακό, με το ξύλινο ψηφιδωτό ταβάνι, τα πανέμορφα βιτρό, και το μεγαλοπρεπές αλτάρι.

Δίπλα στον καθεδρικό ναό βρίσκεται το Επισκοπικό Παλάτι του Πόρτο, το οποίο αποτελεί επίσης ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο. Ο περιβάλλων χώρος του καθεδρικού ναού προσφέρει εκπληκτική θέα προς την πόλη και τον ποταμό Δούρο, καθιστώντας τον ιδανικό σημείο για φωτογραφίες και θαυμασμό του τοπίου.

Ο Καθεδρικός Ναός του Πόρτο αποτελεί έναν προσκυνηματικό τόπο και έναν σημαντικό ιστορικό χώρο, που αντανακλά την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική ιστορία της πόλης.

2. Σταθμός São Bento

pedro menezes ij9Fm5ktg I Sao Bento

Ο Σταθμός São Bento είναι ένας από τους κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Πόρτο και θεωρείται ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης. Χτίστηκε το 1900-1916 σε νεοκλασικό στυλ και είναι γνωστός για το εντυπωσιακό εσωτερικό του με πλακάκια αζουλέζο.

Το εσωτερικό του σταθμού είναι διακοσμημένο με πάνω από 20.000 πλακάκια που απεικονίζουν σκηνές της ιστορίας του Πόρτο και θρησκευτικές αλληγορίες. Οι τοίχοι καλύπτονται από αυτά τα πλακάκια σε μπλε, κίτρινο και άσπρο χρώμα, δημιουργώντας ένα μοναδικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική και τα πλακάκια του σταθμού, καθώς και να απολαύσουν έναν καφέ στο ιστορικό καφέ του σταθμού. Ο São Bento αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του Πόρτο και αξίζει να το επισκεφθεί κανείς.

3. Πύργος dos Clérigos

iglesia torre clerigos

Αξιοθέατα Πόρτο: Ο Πύργος dos Clérigos είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Πόρτο. Ο πύργος βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία dos Clérigos και χτίστηκε τον 18ο αιώνα από τον ιταλό αρχιτέκτονα Νικολάου Νασιμέντο. Με ύψος 75 μέτρα, ο πύργος είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής.

Η κατασκευή του πύργου ξεκίνησε το 1754 και ολοκληρώθηκε το 1763. Ο πύργος λειτουργούσε ως καμπαναριό για την εκκλησία και αποτελεί ένα εμβληματικό σημείο στον ορίζοντα της πόλης του Πόρτο. Η αρχιτεκτονική του είναι εντυπωσιακή, με την περίτεχνη διακόσμηση και τις κολόνες στη βάση.

Οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν τα 225 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή του πύργου για να απολαύσουν την εκπληκτική πανοραμική θέα στην πόλη του Πόρτο και τον ποταμό Douro. Η θέα είναι μαγευτική τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ, όταν η πόλη φωτίζεται.

4. Ποταμός Douro

el hami zakaria rtlsSPYs3bo Douro

Ο ποταμός Douro είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα του Πόρτο. Ξεκινά από την Ισπανία και διασχίζει ολόκληρη την Πορτογαλία για να καταλήξει στον Ατλαντικό ωκεανό κοντά στο Πόρτο. Η ιστορία του ποταμού Douro είναι στενά συνδεδεμένη με αυτήν της πόλης του Πόρτο.

Από τη ρωμαϊκή εποχή ο ποταμός Douro χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά εμπορευμάτων προς και από το Πόρτο. Τα πλοία μετέφεραν κρασί και άλλα αγροτικά προϊόντα από τις περιοχές του ποταμού στο Πόρτο και στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη. Αυτό βοήθησε το Πόρτο να αναπτυχθεί σε σημαντικό εμπορικό λιμάνι.

Σήμερα ο ποταμός Douro προσφέρει κρουαζιέρες μέσα από τους αμπελώνες και τα κρασοχώρια της περιοχής. Οι τοπικοί αμπελώνες παράγουν το περίφημο Porto κρασί που εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία να περιηγηθείς στα κρασοχώρια κατά μήκος του ποταμού και να δοκιμάσεις τα τοπικά κρασιά τους.

5. Κήποι Palácio de Cristal

palacio cristal

Οι κήποι Palácio de Cristal βρίσκονται στην καρδιά του Πόρτο και αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης. Ονομάστηκαν έτσι λόγω του κρυστάλλινου παλατιού που βρίσκεται εκεί, το οποίο χτίστηκε το 1860 για μια βιομηχανική έκθεση. Σήμερα στεγάζει συναυλίες και εκθέσεις.

Οι κήποι καλύπτουν μια έκταση 8 εκταρίων και περιέχουν πλούσια βλάστηση με περισσότερα από 4.000 είδη φυτών από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν λίμνες, σιντριβάνια, γλυπτά και πολλά μονοπάτια για περίπατο ή τρέξιμο. Είναι ιδανικό μέρος για χαλάρωση, πικ-νικ ή απλά για να απολαύσει κανείς τη φύση στην καρδιά της πόλης.

Οι κήποι είναι ανοιχτοί καθημερινά και η είσοδος είναι δωρεάν. Αποτελούν έναν όμορφο πράσινο πνεύμονα για το Πόρτο και επίσκεψη εκεί είναι απαραίτητη για όποιον επισκέπτεται την πόλη.

6. Εκκλησία São Francisco

Sao Francisco

Αξιοθέατα Πόρτο: Η Εκκλησία São Francisco είναι μια γοτθικού ρυθμού εκκλησία που χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης του Πόρτο και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.

Η κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησε το 1383 και ολοκληρώθηκε 150 χρόνια αργότερα. Η εξωτερική πρόσοψη είναι διακοσμημένη με περίτεχνα γλυπτά και δύο πύργους στην κορυφή. Το εσωτερικό είναι επίσης πλούσια διακοσμημένο με ξύλινες οροφές, χρυσές λεπτομέρειες και τοιχογραφίες.

Η εκκλησία περιέχει τις ταφές πολλών ευγενών οικογενειών της Πορτογαλίας. Επίσης, ο ναός φιλοξενεί μια συλλογή από θρησκευτικά κειμήλια και έργα τέχνης που χρονολογούνται από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι ένα αριστούργημα της γοτθικής αρχιτεκτονικής και τέχνης και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους για να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία São Francisco στο Πόρτο.

7. Palacio da Bolsa

weronika janas pySb70dpNEA Palacio da Bolsa

Το Palácio da Bolsa, ή Παλάτι της Μπολσά, είναι ένα επιβλητικό και ιστορικό κτίριο στο Πόρτο, Πορτογαλία. Βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της πόλης κοντά στην εκκλησία του Σάο Φρανσίσκο και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης.

Κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Joaquim da Costa Lima Júnior. Αρχικά χτίστηκε για να φιλοξενήσει την εμπορική ένωση του Πόρτο, παρέχοντας έναν χώρο για τις εμπορικές συναλλαγές της πόλης.

Το εσωτερικό του Palácio da Bolsa είναι διάσημο για την εκπληκτική του αρχιτεκτονική και την πλούσια διακόσμηση. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά δωμάτια είναι η “Sala do Tribunal”, με το χρυσοποίκιλτο ξύλινο ταβάνι της, και η “Sala Árabe”, η οποία αποτελεί έναν υπέροχο χώρο με εξωτική διακόσμηση εμπνευσμένη από την μαυριτανική αρχιτεκτονική.

Σήμερα, το Palácio da Bolsa λειτουργεί ως μουσείο και είναι ανοιχτό για το κοινό, προσφέροντας ξεναγήσεις στα πιο εντυπωσιακά του δωμάτια και στις εκθέσεις που φιλοξενούνται εκεί. Επίσης, συχνά χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις, όπως συνέδρια και δεξιώσεις.

Το Palácio da Bolsa είναι ένα πραγματικό κόσμημα της πόλης του Πόρτο, αντιπροσωπεύοντας την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

8. Μουσείο Serralves

Serralves museum

Το Μουσείο Serralves στο Πόρτο, είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό σημείο ενδιαφέροντος, αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη. Σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Álvaro Siza Vieira, το μουσείο αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Το Serralves δεν φιλοξενεί μόνο μια εντυπωσιακή μόνιμη συλλογή σύγχρονης τέχνης αλλά και διοργανώνει ποικίλες προσωρινές εκθέσεις, προσφέροντας στους επισκέπτες μια πλούσια και διαφοροποιημένη εμπειρία τέχνης. Πέρα από το μουσείο, το ίδρυμα Serralves περιλαμβάνει επίσης εκτεταμένους κήπους και έναν χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ενώνοντας την τέχνη με τη φύση σε έναν ιδανικό περιβάλλοντα χώρο. Αυτό το μουσείο αποτελεί ένα κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις της τέχνης και τον πολιτισμό στην πόλη του Πόρτο.

9. Κελάρια Πόρτο (Port Wine Cellars)

Port Wine Cellars

Τα κελάρια Πόρτο (Port Wine Cellars) στη Vila Nova de Gaia, αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους επισκέπτες της περιοχής. Το κρασί Πόρτο, το οποίο πήρε το όνομά του από την πόλη του Πόρτο, είναι ένα γλυκό, ενισχυμένο κρασί που παρασκευάζεται στην περιοχή του Δούρο στη βόρεια Πορτογαλία.

Στα κελάρια Πόρτο, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία, την παραγωγή και τις παραδόσεις του διάσημου κρασιού. Τα κελάρια προσφέρουν ξεναγήσεις όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη διαδικασία παρασκευής και να δοκιμάσουν διάφορες ποικιλίες του κρασιού Πόρτο. Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν συνήθως μια εκπαιδευτική παρουσίαση, μια περιήγηση στις εγκαταστάσεις και τις βαρέλες όπου ωριμάζει το κρασί, και τέλος μια δοκιμή κρασιών.

Επιπλέον, τα κελάρια είναι γνωστά για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους, με πολλά από αυτά να βρίσκονται σε ιστορικά κτίρια με μοναδική αισθητική. Η επίσκεψη στα κελάρια Πόρτο αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία για τους λάτρεις του κρασιού και όχι μόνο, καθώς συνδυάζει την πολιτιστική γνώση με τη γαστρονομική απόλαυση.

10. Γέφυρα Λουίς Α΄ (Ponte de Dom Luís I)

daniel sessler g3O3xWspoN4 Ponte de Dom Luis

Η Γέφυρα Λουίς Α΄ (Ponte de Dom Luís I) είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και συμβολικές κατασκευές στο Πόρτο. Κατασκευάστηκε το 1886 και αποτελεί έργο του μηχανικού Théophile Seyrig, ο οποίος ήταν συνεργάτης του διάσημου Γάλλου μηχανικού Gustave Eiffel.

Η γέφυρα ενώνει τις πόλεις Πόρτο και Vila Nova de Gaia, διασχίζοντας τον ποταμό Δούρο. Είναι διώροφη, με τον επάνω όροφο να χρησιμοποιείται για τη διέλευση του μετρό και τον κάτω για αυτοκίνητα και πεζούς.

Η αρχιτεκτονική της είναι εντυπωσιακή, με τον μεταλλικό της σκελετό να δίνει μια αίσθηση βιομηχανικής ομορφιάς. Από τη γέφυρα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδική θέα προς την παλιά πόλη του Πόρτο, τη Ribeira, και τις πλαγιές της Vila Nova de Gaia, γεμάτες με τα διάσημα κελάρια του κρασιού Πόρτο.

Η Γέφυρα Λουίς Α΄ είναι όχι μόνο ένα σημαντικό μεταφορικό κόμβο, αλλά και ένα σύμβολο της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του Πόρτο.

Επίλογος

Το Πόρτο είναι μια πόλη γεμάτη με εκπληκτικά αξιοθέατα και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Από τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό και την όμορφη γέφυρα Ponte de Dom Luis Ι, μέχρι τους καταπράσινους κήπους και τα ζωντανά λιμάνια γεμάτα από παραδοσιακές βάρκες, η πόλη είναι γεμάτη από θέαμα. Η ιστορία και η παράδοση συνυπάρχουν αρμονικά με την σύγχρονη κουλτούρα και τέχνη, δημιουργώντας μια μαγευτική ατμόσφαιρα που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού. Αν επισκεφθείτε το Πόρτο, φροντίστε να δείτε αυτά τα 10 κορυφαία αξιοθέατα για να ζήσετε το πνεύμα και την ομορφιά αυτής της ξεχωριστής πόλης.

You may also like