Το μουσείο του Λούβρου ή απλά ο Λούβρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα μουσεία στον κόσμο. Βρίσκεται στο Παρίσι και φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα έργα τέχνης παγκοσμίως, όπως η Μόνα Λίζα και η Αφροδίτη της Μήλου.
Ο Λούβρος άνοιξε το 1793 κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και αρχικά λειτουργούσε ως βασιλικό μουσείο, παρουσιάζοντας τις βασιλικές συλλογές τέχνης στο κοινό για πρώτη φορά. Σήμερα, ο Λούβρος είναι το πιο επισκέψιμο μουσείο στον κόσμο και θεωρείται σύμβολο του πολιτισμού και της ιστορίας.
Ιστορία
Ιδρύθηκε το 1793 και στεγάζεται στο παλάτι του Λούβρου, που κατασκευάστηκε αρχικά ως φρούριο στον 12ο αιώνα και αργότερα μετατράπηκε σε βασιλική κατοικία.
Το Λούβρο φημίζεται για την εξαιρετική συλλογή του, η οποία περιλαμβάνει έργα τέχνης και αρχαιολογικά ευρήματα από όλο τον κόσμο. Μερικά από τα πιο διάσημα έργα του είναι η “Μόνα Λίζα” του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η “Νίκη της Σαμοθράκης” και η “Αφροδίτη της Μήλου”, γνωστή και ως Βενους της Μήλου.
Μετά από αιώνες επεκτάσεων και ανακαινίσεων, το Μουσείο του Λούβρου περιλαμβάνει πλέον τρία μεγάλα τμήματα: τον Σάλεν, τον Ρισελιέ και τον Ντενόν. Το 1989, προστέθηκε η διάσημη γυάλινη πυραμίδα σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα I. M. Pei, η οποία αποτελεί την κεντρική είσοδο του μουσείου.
Το Λούβρο είναι περισσότερο από ένα μουσείο· είναι ένα σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας και ένας πολύτιμος φύλακας της παγκόσμιας κληρονομιάς της τέχνης και της ιστορίας.
Αρχιτεκτονική
Το κτίριο του Λούβρου έχει μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική που αντικατοπτρίζει την ιστορία και τον πλούτο των συλλογών του. Κατασκευάστηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια αιώνων, με τμήματα που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα μέχρι τον 20ό αιώνα.
Το αρχικό κάστρο, γνωστό ως Παλάτι του Φιλίππου του Τολμηρού, έχει μια μεσαιωνική αρχιτεκτονική με πέτρινους τοίχους και πύργους. Το στυλ της Αναγέννησης είναι εμφανές στις προσθήκες από τον 16ο αιώνα, όπως το Παβιγιόν Λεσκό. Το Παλάτι του Λούβρου κατασκευάστηκε από τον Λουδοβίκο ΙΔ ́ στα τέλη του 17ου αιώνα σε μπαρόκ στυλ.
Άλλα αξιοσημείωτα αρχιτεκτονικά στοιχεία είναι η αυλή Ναπολέοντα, η πυραμίδα, η Γυάλινη Πυραμίδα και το υπόγειο Οντιτουάρ. Το μουσείο συνεχίζει να επεκτείνεται και να εκσυγχρονίζεται μέχρι σήμερα, διατηρώντας τον πλούτο της αρχιτεκτονικής του ιστορίας.
Διάσημα έργα στο μουσείου του Λούβρου
Ο Λούβρος στο Παρίσι είναι ένα από τα πιο διάσημα μουσεία στον κόσμο και φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά και αναγνωρίσιμα έργα τέχνης. Ας δούμε μερικά από τα πιο διάσημα:
Μόνα Λίζα (Λεονάρντο ντα Βίντσι)
Η “Μόνα Λίζα”, γνωστή και ως “La Gioconda”, είναι ένα από τα πιο διάσημα και αναγνωρίσιμα έργα τέχνης στον κόσμο, δημιουργημένο από τον Ιταλό ζωγράφο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Πιστεύεται ότι ζωγραφίστηκε μεταξύ 1503 και 1506, και ίσως συνεχίστηκε μέχρι και το 1517. Το πορτρέτο αυτό είναι ένα λάδι σε ξύλο ποπλάρης και φημίζεται για τη μυστηριώδη έκφραση της γυναίκας που απεικονίζει, συχνά ερμηνευόμενη ως ευτυχία, θλίψη, ή μια ανάμεικτη συναισθηματική κατάσταση.
Η ταυτότητα της γυναίκας στο πορτρέτο είναι αντικείμενο συζήτησης, αλλά η επικρατέστερη άποψη είναι ότι παρουσιάζει την Λίζα Γκεραρντίνι, σύζυγο του Φραντσέσκο ντελ Τζοκόντο, ενός πλούσιου εμπόρου από τη Φλωρεντία. Η εξαιρετική τεχνική του ντα Βίντσι στη χρήση του sfumato, μια τεχνική που δημιουργεί μια θολή, αόριστη ατμόσφαιρα, είναι έντονα αναγνωρίσιμη στο έργο.
Το έργο ανήκει στη Γαλλική Δημοκρατία και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι από το 1797. Η “Μόνα Λίζα” έχει γίνει ένα παγκόσμιο σύμβολο της τέχνης και πολιτισμού και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και επισκεπτόμενα έργα τέχνης στον κόσμο.
Αφροδίτη της Μήλου
Η “Αφροδίτη της Μήλου” είναι ένα αρχαίο ελληνικό άγαλμα που απεικονίζει την Αφροδίτη, τη θεά της αγάπης και της ομορφιάς στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ 130 και 100 π.Χ. και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ελληνιστικής τέχνης.
Το άγαλμα ανακαλύφθηκε το 1820 στο νησί της Μήλου από έναν αγρότη. Από τη στιγμή της ανακάλυψής του, η “Αφροδίτη της Μήλου” έγινε ένα από τα πιο διάσημα αγάλματα της αρχαιότητας. Είναι φημισμένη για την αισθησιακή της κομψότητα και την αρμονική ομορφιά.
Το άγαλμα απεικονίζει την Αφροδίτη με την επάνω μέρος του σώματος γυμνή και την κάτω μέρος σκεπασμένη με μια ροδιά. Εντυπωσιακό στοιχείο του αγάλματος είναι η απουσία των δύο χεριών της, κάτι που προσθέτει μυστήριο στην αναπαράσταση και στην ιστορία του.
Σήμερα, το άγαλμα εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς και επισκεπτόμενους θησαυρούς του μουσείου.
Η Νίκη της Σαμοθράκης
Η “Νίκη της Σαμοθράκης” είναι ένα αρχαίο ελληνικό άγαλμα που απεικονίζει τη θεά Νίκη. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε περίπου το 190 π.Χ. και είναι κυρίως από μάρμαρο της Πάρου. Το άγαλμα βρέθηκε στο νησί της Σαμοθράκης στο βόρειο Αιγαίο το 1863 και σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Η “Νίκη της Σαμοθράκης” απεικονίζεται ως μια γυναικεία φιγούρα με φτερά, σε μια στάση που συνδυάζει κίνηση και ισορροπία. Φαίνεται να προσγειώνεται στην πρύμνη ενός πλοίου, με τα ρούχα της να φυσούν από τον άνεμο, δημιουργώντας ένα δραματικό αποτέλεσμα που αναδεικνύει την κίνηση και την υφή.
Το άγαλμα είναι γνωστό για την εντυπωσιακή του απεικόνιση κίνησης και την υψηλή αισθητική του. Αποτελεί ένα από τα πιο εξέχοντα παραδείγματα της ελληνιστικής τέχνης και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται στο Λούβρο.
Ο Κώδικας του Χαμουραμπί (Αρχαία Βαβυλωνία)
Ο Κώδικας του Χαμουραμπί είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα σώζοντα νομικά έγγραφα στην ιστορία. Δημιουργήθηκε περίπου το 1754 π.Χ. κατά την εποχή του Χαμουραμπί, βασιλιά της Βαβυλώνας, στην αρχαία Μεσοποταμία.
Ο κώδικας αυτός αποτελείται από μια σειρά νόμων και κανονισμών που αφορούν διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως εμπορικές συναλλαγές, γάμος, δουλεία, κληρονομικό δίκαιο και ποινικό δίκαιο. Είναι γνωστός για την αρχή της “αντιποίνων”, δηλαδή τη φράση “μάτι αντί ματιού, δόντι αντί δοντιού”, αν και αυτή η αρχή αποτελεί μόνο ένα μέρος του συνόλου των νόμων του.
Ο κώδικας ανακαλύφθηκε το 1901 στην πόλη Σούσα του σημερινού Ιράν και είναι χαραγμένος σε έναν μεγάλο βασάλτη στήλη. Η στήλη φέρει επίσης μια εικόνα του Χαμουραμπί να δέχεται τον κώδικα από τον θεό Σαμας, τον θεό του ήλιου και της δικαιοσύνης στην αρχαία μεσοποταμιακή θρησκεία.
Ο Κώδικας του Χαμουραμπί είναι σημαντικός γιατί παρέχει μια μοναδική εικόνα της κοινωνικής δομής, της οικονομίας και των νομικών πρακτικών της αρχαίας Βαβυλώνας, καθώς και για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του νομικού σκέψης και της δικαιοσύνης στην ανθρώπινη ιστορία.
Ο Γάμος της Κάνα (Les Noces de Cana)
Ο “Γάμος της Κάνα” (γαλλικά: “Les Noces de Cana”) είναι ένα εντυπωσιακό και τεράστιο έργο του Ιταλού ζωγράφου Πάολο Βερονέζε, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1563. Τοποθετημένο στο Μουσείο του Λούβρου, αυτός ο πίνακας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ζωγραφικής του Ιταλικού Αναγεννησιακού περιόδου.
Το έργο απεικονίζει τον γάμο στην Κάνα της Γαλιλαίας, όπου, σύμφωνα με το Χριστιανικό Ευαγγέλιο, ο Ιησούς πραγματοποίησε το πρώτο του θαύμα μετατρέποντας το νερό σε κρασί. Ο Βερονέζε παρουσιάζει μια πολυπολιτισμική και εκτεταμένη σκηνή γάμου με πλήθος ανθρώπινων φιγούρων, πλούσια ντυμένων και σε ποικίλες στάσεις και δραστηριότητες, ενώ στο κέντρο βρίσκεται η μορφή του Χριστού.
Το έργο είναι γνωστό για τον εκπληκτικό όγκο του, τις λεπτομερείς απεικονίσεις και την ζωηρή χρωματική παλέτα. Επιπλέον, η σύνθεση του πίνακα και η ικανότητα του Βερονέζε να διαχειρίζεται τόσο μεγάλο αριθμό φιγούρων με εκπληκτική λεπτομέρεια και ισορροπία είναι αξιοθαύμαστη.
Ο “Γάμος της Κάνα” θεωρείται ένα αριστούργημα της Αναγέννησης και αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό της συλλογής του Λούβρου.
Ο άνθρωπος με το γάντι (L’Homme au Gant)
Ο “Άνθρωπος με το Γάντι” (γαλλικά: “L’Homme au Gant”) είναι ένας πίνακας του διάσημου Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, Τιτσιάνο (Tiziano Vecellio). Χρονολογείται γύρω στο 1520 και είναι μέρος της συλλογής του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.
Το πορτρέτο αυτό απεικονίζει έναν νεαρό άντρα, πιθανώς ευγενή ή έναν πλούσιο εμπόρο, φορώντας εκλεπτυσμένα ρούχα και ένα γάντι. Το γάντι στο ένα χέρι και το γυμνό χέρι του αντρός δημιουργούν μια αντίθεση που τραβά την προσοχή. Το βλέμμα του άντρα είναι έντονο και στοχαστικό, και η σύνθεση του πίνακα προσφέρει μια αίσθηση βάθους και ρεαλισμού.
Ο Τιτσιάνο είναι γνωστός για την ικανότητά του να αποδίδει ρεαλιστικά τα χαρακτηριστικά και τις εκφράσεις των προσώπων, καθώς και για την μαεστρική χρήση του χρώματος. Ο “Άνθρωπος με το Γάντι” είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της τεχνικής και του στυλ του Τιτσιάνου, και θεωρείται ένα από τα πιο εξέχοντα πορτρέτα της Ιταλικής Αναγέννησης.
Εκθέσεις
Ο Λούβρος φιλοξενεί μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζουν μερικά από τα διασημότερα έργα τέχνης στον κόσμο. Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει πίνακες και γλυπτά από την αρχαιότητα έως τον 19ο αιώνα. Ξεχωρίζουν έργα όπως η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Ελευθερία που οδηγεί το λαό του Ντελακρουά και η Αφροδίτη της Μήλου.
Εκτός από τη μόνιμη συλλογή, ο Λούβρος φιλοξενεί ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις που εστιάζουν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ή καλλιτέχνες. Για παράδειγμα, το 2019 φιλοξένησε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Λεονάρντο ντα Βίντσι για τα 500 χρόνια από το θάνατό του. Άλλες πρόσφατες εκθέσεις έχουν επικεντρωθεί σε καλλιτέχνες όπως ο Ρέμπραντ, ο Πικάσο και ο Μιχαήλ Άγγελος. Οι περιοδικές εκθέσεις δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς νέες πτυχές της τέχνης και εμβαθύνει σε συγκεκριμένες περιόδους ή δημιουργούς.
Η γυάλινη πυραμίδα
Η γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου, σχεδιασμένη από τον κινέζο-αμερικανό αρχιτέκτονα I. M. Pei και ολοκληρωμένη το 1989, είναι ένα σύμβολο σύγχρονης αρχιτεκτονικής μέσα στον ιστορικό χώρο του Λούβρου. Η πυραμίδα συμβολίζει την σύνδεση μεταξύ του παλαιού και του νέου, του παραδοσιακού και του σύγχρονου.
Από πρακτικής άποψης, η πυραμίδα λειτουργεί ως κεντρική είσοδος στο μουσείο, παρέχοντας ένα ευρύχωρο και φωτεινό αίθριο που διευκολύνει την πρόσβαση στις διάφορες αίθουσες και συλλογές. Η διαφάνειά της επιτρέπει στο φυσικό φως να διεισδύσει στον χώρο, δημιουργώντας ένα ευχάριστο περιβάλλον για τους επισκέπτες.
Αισθητικά, η πυραμίδα αντιπροσωπεύει την προσπάθεια για αρμονική συνύπαρξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής με την ιστορική αρχιτεκτονική του Λούβρου. Η διαφορετικότητα της μορφής και του υλικού της σε σχέση με τον παραδοσιακό περιβάλλοντα χώρο του παλατιού του Λούβρου δημιούργησε αρχικά αντιδράσεις και διχασμούς, αλλά με τον καιρό έχει γίνει ένα διάσημο και αναγνωρίσιμο σύμβολο του μουσείου.
Συμβολικά, η πυραμίδα του Λούβρου αποτελεί επίσης ένα σημείο συνάντησης του παλιού με το νέο, της ιστορίας με τη μοντέρνα κουλτούρα, και της τέχνης με την αρχιτεκτονική, αντανακλώντας τη διαρκή εξέλιξη και τη διαχρονικότητα της τέχνης και του πολιτισμού.
Ελληνική πτέρυγα στο Μουσείο του Λούβρου
Η ελληνική πτέρυγα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές συλλογές αρχαίων ελληνικών έργων τέχνης στον κόσμο. Αυτή η πτέρυγα περιλαμβάνει μια εκτεταμένη συλλογή από γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, και άλλα αντικείμενα που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο από την προϊστορική έως την ύστερη αρχαιότητα.
Στα πιο διάσημα έργα της ελληνικής πτέρυγας περιλαμβάνονται η “Αφροδίτη της Μήλου” και η “Νίκη της Σαμοθράκης”. Αυτά τα γλυπτά αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα της ελληνικής τέχνης και είναι παγκοσμίως γνωστά για την αισθητική τους τελειότητα και την ιστορική τους σημασία.
Η ελληνική πτέρυγα παρουσιάζει επίσης μια πληθώρα από αντικείμενα που δείχνουν την ποικιλία της ελληνικής τέχνης και της καθημερινής ζωής, όπως κεραμικά, κοσμήματα, νομίσματα, και μικρογλυπτά. Επιπρόσθετα, η πτέρυγα προσφέρει μια μοναδική εικόνα της εξέλιξης της ελληνικής τέχνης, από την αρχαϊκή περίοδο μέχρι την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή.
Η ελληνική πτέρυγα στο Λούβρο είναι ένας σημαντικός προορισμός για τους λάτρεις της αρχαίας τέχνης και της ιστορίας, προσφέροντας μια πλούσια και εκπαιδευτική εμπειρία.
Ωράριο λειτουργίας
Ο Λούβρος είναι ανοιχτός για το κοινό τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, εκτός Τρίτης. Το ωράριο λειτουργίας διαφέρει ανάλογα με την ημέρα:
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: 9:00 π.μ. έως 6:00 μ.μ.
Παρασκευή: 9:00 π.μ. έως 9:45 μ.μ. (παρατεταμένο ωράριο)
Ο μουσείο κλείνει κάθε Τρίτη, 1η Μαΐου, 25η Δεκεμβρίου και 1η Ιανουαρίου.
Το ωράριο υπόκειται σε αλλαγές, οπότε συνιστάται να επιβεβαιώνετε τις ώρες λειτουργίας στην επίσημη ιστοσελίδα του Λούβρου πριν από την επίσκεψή σας.
Εισιτήρια
Ο Λούβρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία στον κόσμο, γι’ αυτό και προτείνεται η προαγορά εισιτηρίων είτε ηλεκτρονικά είτε από τα ταμεία του μουσείου. Τα εισιτήρια είναι ονομαστικά για συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα εισόδου.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι:
- Κανονικό εισιτήριο: 17€
- Μειωμένο εισιτήριο (18-25 ετών από την ΕΕ): 12€
- Ελεύθερη είσοδος για νέους κάτω των 18 ετών (από την ΕΕ)
- Ελεύθερη είσοδος για άτομα με αναπηρίες και τον συνοδό τους
Υπάρχουν επίσης ειδικά πακέτα για οικογένειες, καθώς και ετήσια διαρκείας εισιτήρια. Αξίζει να ελέγξετε τις επίσημες ιστοσελίδες για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις.
Πρακτικές Συμβουλές
Ο Λούβρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία στον κόσμο, οπότε μπορεί να είναι πολύ πολυάσχολος. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να απολαύσετε την επίσκεψή σας:
Αποφύγετε τις Τρίτες – αυτές είναι οι πιο πολυάσχολες μέρες στο Λούβρο. Επίσης, αποφύγετε τις ώρες αιχμής μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ.
Αγοράστε τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων στο διαδίκτυο – θα αποφύγετε τις ουρές στα ταμεία.
Ξεκινήστε την επίσκεψή σας από την Μόνα Λίζα και την Αφροδίτη της Μήλου, καθώς αυτά τα δύο έργα είναι must-see.
Φορέστε άνετα παπούτσια – θα περπατήσετε πολύ! Επίσης, να έχετε μαζί σας μια μικρή τσάντα για να μεταφέρετε τα προσωπικά σας αντικείμενα.
Ελέγξτε το πρόγραμμα περιοδικών εκθέσεων – μπορεί να θέλετε να δείτε κάποια συγκεκριμένη έκθεση κατά την επίσκεψή σας.
Αφιερώστε 2-3 ώρες για να δείτε τα σημαντικότερα εκθέματα. Μην προσπαθήσετε να τα δείτε όλα μέσα σε μία επίσκεψη.
Εστιατόρια – Καφέ
Όταν επισκέπτεστε τον Λούβρο, θα θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα για φαγητό ή καφέ. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά εστιατόρια κοντά στο μουσείο για να επιλέξετε. Ακολουθούν μερικές προτάσεις:
Le Café Marly: Τοποθετημένο μέσα στην αυλή του Λούβρου, αυτό το κομψό εστιατόριο είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε με ένα ποτό ή ελαφρύ γεύμα. Σερβίρει γαλλική κουζίνα σε ευχάριστο περιβάλλον.
Chez Clement: Αυτό το παρισινό μπιστρό προσφέρει κλασικά γαλλικά πιάτα σε λογικές τιμές. Ιδανικό για ένα γρήγορο γεύμα.
Le Jardin des Tuileries: Αυτό το εστιατόριο βρίσκεται δίπλα από τους κήπους Τιλερί και σερβίρει σύγχρονη γαλλική κουζίνα. Έχει υπέροχη θέα στους κήπους.
Café Angelina: Ιστορικό καφέ που είναι διάσημο για την κρέμα κακάο του και τα εκλεκτά γλυκά του.
Μεταφορές
Το Λούβρο βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού και εξυπηρετείται άριστα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτάσετε στο μουσείο χρησιμοποιώντας τις δημόσιες συγκοινωνίες:
Μετρό: Ο σταθμός του μετρό “Palais Royal – Musée du Louvre” βρίσκεται ακριβώς έξω από το μουσείο. Εξυπηρετεί τις γραμμές 1, 7 και 14.
Λεωφορείο: Διάφορες γραμμές λεωφορείων διέρχονται από την περιοχή του Λούβρου, συμπεριλαμβανομένων των 21, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81 και 95.
RER: O σταθμός RER Auber βρίσκεται 10 λεπτά με τα πόδια από το μουσείο.
Ποδήλατο: Το Παρίσι διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Μπορείτε να πάρετε το ποδήλατό σας ή να νοικιάσετε ένα από τους πολυάριθμους σταθμούς ποδηλάτων της πόλης.
Σύνοψη
Το μουσείο του Λούβρου είναι ένα από τα πιο διάσημα και επισκέψιμα μουσεία στον κόσμο. Ξεκίνησε ως το παλάτι του Φιλίππου Β’ το 13ο αιώνα και σταδιακά μετατράπηκε σε βασιλική συλλογή έργων τέχνης. Σήμερα φιλοξενεί περίπου 380.000 έργα τέχνης και εκθέματα σε μια έκταση 60.000 τετραγωνικών μέτρων. Περιλαμβάνει ανεκτίμητα αριστουργήματα όπως η Μόνα Λίζα, η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης.
Ο Λούβρος έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού και η αρχιτεκτονική του αποτελεί καθαυτή μνημείο. Είναι ανοιχτός καθημερινά εκτός Τρίτης. Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ, αλλά παρέχονται εκπτώσεις. Η επίσκεψη απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, καθώς οι ουρές μπορεί να είναι μεγάλες. Αξίζει όμως τον κόπο για να δει κανείς από κοντά κάποια από τα σημαντικότερα έργα τέχνης στον κόσμο.