Αρχική ΠροορισμοίΕυρώπηΓερμανία Το Βερολίνο σε 48 Ώρες: Ένας Γρήγορος Οδηγός

Το Βερολίνο σε 48 Ώρες: Ένας Γρήγορος Οδηγός

by Δημήτρης

Το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, καθώς και ένα από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας. Με πληθυσμό 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων, το Βερολίνο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Βερολίνο βρίσκεται στη βορειοανατολική Γερμανία και βρίσκεται στον ποταμό Σπρέε. Η πόλη βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πεδιάδα και είναι μέρος του Urstromtal Βερολίνου-Βαρσοβίας, μιας παγετώδους κοιλάδας που εκτείνεται ανάμεσα στα πεδινά της κεντρικής Γερμανίας και την περιοχή των λιμνών Masurian. Όντας στη βόρεια ευρωπαϊκή πεδιάδα, το Βερολίνο έχει ένα υγρό ηπειρωτικό κλίμα.

Το Βερολίνο, το οποίο ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα, υπήρξε κόμβος με επιρροή για την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης, την επιστήμη και τον πολιτισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διαίρεση της Γερμανίας, η πόλη έγινε η πρωτεύουσα της Ανατολικής Γερμανίας υπό σοβιετική κατοχή.

Το Βερολίνο ήταν στο επίκεντρο της αντιπαλότητας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το 1961, η Ανατολική Γερμανία ξεκίνησε την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου για να αποτρέψει τη μετακίνηση μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου. Το 1989, η πίεση των Ανατολικογερμανών οδήγησε στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου και στην επανένωση της Γερμανίας. Το Βερολίνο έγινε και πάλι πρωτεύουσα όλης της Γερμανίας το 1990.

Σήμερα, το Βερολίνο συνεχίζει να ανακαλύπτει τον εαυτό του και είναι πλέον ένας από τους σημαντικότερους κόμβους της Ευρώπης για τις τέχνες, τον πολιτισμό, τις επιχειρήσεις και την επιστήμη. Το σύγχρονο αστικό τοπίο είναι πολύ διαφορετικό με όμορφα ιστορικά ορόσημα, ζωντανά πολιτιστικά αξιοθέατα, διαφορετικές γειτονιές και μια ακμάζουσα νυχτερινή ζωή. Παρά την πολυτάραχη ιστορία του 20ου αιώνα, το Βερολίνο έχει αναδειχθεί ως μια κοσμοπολίτικη και μοντέρνα παγκόσμια πόλη που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Κορυφαία αξιοθέατα και πράγματα που πρέπει να κάνετε

Το Βερολίνο προσφέρει μια απίστευτη ποικιλία από αξιοθέατα και αξιοθέατα. Εδώ είναι μερικά από τα κορυφαία πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε κατά την επίσκεψή σας:

Πύλη του Βρανδεμβούργου

Βερολίνο

Αυτή η εμβληματική νεοκλασική πύλη του 18ου αιώνα είναι ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα του Βερολίνου. Βρίσκεται στην αρχή της μεγάλης λεωφόρου Unter den Linden, η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι η μόνη εναπομείνασα πύλη από την αρχική 14 που περιέβαλλε το Βερολίνο το 1700. Η αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε το 2002. Μην παραλείψετε να περπατήσετε μέσα από τις κολώνες για να θαυμάσετε τα λεπτομερή γλυπτά του.

Ράιχσταγκ

hoch3media tccpANvOY 4 Reichstag

Η έδρα του γερμανικού κοινοβουλίου, το Ράιχσταγκ προσφέρει δωρεάν είσοδο στον γυάλινο θόλο του με εκπληκτική θέα 360 μοιρών στο Βερολίνο. Για να εισέλθετε, πρέπει να εγγραφείτε ηλεκτρονικά εκ των προτέρων. Αν και δεν μπορείτε να εισέλθετε στην ίδια την αίθουσα του κοινοβουλίου, μπορείτε να ανεβείτε με ανελκυστήρα στον νέο θόλο που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Norman Foster.

Νησί των Μουσείων

Βρίσκεται στον ποταμό Spree, το Museum Island είναι ένα συγκρότημα από 5 παγκοσμίου φήμης μουσεία: Μουσείο Περγάμου, Μουσείο Neues, Μουσείο Altes, Μουσείο Bode και Alte Nationalgalerie. Αυτό πρέπει να το επισκεφθείτε για τους λάτρεις της τέχνης και της ιστορίας, με αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά αντικείμενα, αιγυπτιακά εκθέματα, ισλαμική τέχνη, γλυπτά και αριστουργήματα του 19ου αιώνα. Αγοράστε ένα συνδυασμένο εισιτήριο για να επισκεφθείτε και τα 5 μουσεία.

Τείχος του Βερολίνου και το East Side Gallery

norbert braun VvBLMwEWfCg Berlin Wall

Το Τείχος του Βερολίνου, χτισμένο το 1961, υπήρξε σύμβολο της Διαίρεσης της Γερμανίας και του Ψυχρού Πολέμου, διαχωρίζοντας το Ανατολικό από το Δυτικό Βερολίνο για σχεδόν 28 χρόνια. Το East Side Gallery, ένα μακρύ τμήμα του Τείχους που έχει διατηρηθεί, σήμερα είναι ένας ανοιχτός αέρας γκαλερί και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα διατηρημένα τμήματα του Τείχους. Πρόκειται για έναν τόπο έκφρασης ελευθερίας, με μουράλ που απεικονίζουν πολιτικά μηνύματα και έργα τέχνης που αντικατοπτρίζουν την ελπίδα για ειρήνη και την ενότητα.

Μνημείο του Ολοκαυτώματος

pedro novales VCQ3pzBNyY Memorial

Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο, γνωστό και ως Μνημείο της Ευρώπης για τους δολοφονημένους Εβραίους, είναι αφιερωμένο στη μνήμη και τιμή των εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Peter Eisenman, το μνημείο αποτελείται από 2.711 στήλες από σκυρόδεμα διαφόρων υψών, τοποθετημένες σε έναν ανοιχτό χώρο. Η δομή και η διάταξη των στηλών δημιουργούν ένα αποστασιοποιημένο και αποπνικτικό αίσθημα, συμβολίζοντας την απερίγραπτη ανθρώπινη απώλεια του Ολοκαυτώματος. Το μνημείο υποδέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας τη σημασία της διατήρησης της μνήμης για τις τραγωδίες του παρελθόντος.

Μουσείο Pergamon

Το Μουσείο Pergamon στο Βερολίνο, μέρος της Νησίδας των Μουσείων, είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στον κόσμο. Είναι διάσημο για τις εντυπωσιακές συλλογές του, που περιλαμβάνουν μνημεία όπως η Πύλη της Μάρκετ, το Βωμό του Περγάμου και το Ισχυρό της Βαβυλώνας. Αυτά τα μεγάλης κλίμακας εκθέματα προσφέρουν μια μοναδική εικόνα της αρχαίας αρχιτεκτονικής και τέχνης, καθώς και μια πλούσια εισαγωγή στις αρχαίες πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής, της Ελλάδας και της Ρώμης.

Πλατεία Alexanderplatz και ο τηλεοπτικός πύργος Fernsehturm

norbert braun f7 2hfPX85Q

Η Πλατεία Alexanderplatz, συχνά απλά ονομαζόμενη “Alex”, είναι μια κεντρική πλατεία στο Βερολίνο και ένα από τα κυριότερα αστικά συγκροτήματα της πόλης. Είναι γνωστή για την ζωντάνια της, με πολλά καταστήματα, εστιατόρια και δημόσια συγκοινωνία. Ο τηλεοπτικός πύργος Fernsehturm, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία αναφοράς του Βερολίνου. Με ύψος 368 μέτρων, είναι ο τέταρτος ψηλότερος ανεξάρτητος κατασκευής πύργος στην Ευρώπη και προσφέρει εκπληκτική θέα της πόλης από το πανοραμικό του εστιατόριο και την παρατηρητήριο πλατφόρμα.

Πάρκο Tiergarten

simon tartarotti NfJEUXPyzj8 Tiergarten

Το Πάρκο Tiergarten είναι το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές πράσινο καταφύγιο του Βερολίνου. Αυτός ο εκτεταμένος δημόσιος κήπος, που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως κυνηγετικό έδαφος, προσφέρει μια όαση ηρεμίας και φυσικής ομορφιάς στη μέση της πολυσύχναστης πρωτεύουσας. Το Tiergarten διαθέτει μια πληθώρα μονοπατιών για περπάτημα και ποδηλασία, πολλά γλυπτά και μνημεία, καθώς και την πανέμορφη λίμνη Neuer See. Είναι ιδανικός χώρος για πικνίκ, χαλάρωση και απόλαυση της φύσης.

Ανάκτορο Σαρλότενμπουργκ

nils lindner kQ4pifx3hEw Charlottenburg

Το Ανάκτορο Σαρλότενμπουργκ, κτισμένο στο τέλος του 17ου αιώνα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ανάκτορα του Βερολίνου. Αρχικά χτίστηκε ως καλοκαιρινή κατοικία και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε έναν μεγαλοπρεπή παλατιακό συγκρότημα. Το ανάκτορο, με την πλούσια διακόσμηση και τα εκλεπτυσμένα γλυπτά, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά παραδείγματα της Πρωσικής αρχιτεκτονικής. Οι κήποι του Σαρλότενμπουργκ είναι εξίσου εντυπωσιακοί, προσφέροντας έναν όμορφο χώρο για περπάτημα και απόλαυση της φύσης.

Κουλτουρφορουμ

Το Κουλτουρφορουμ (Kulturforum) στο Βερολίνο είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί μια σειρά από μουσεία, γκαλερί, και αίθουσες συναυλιών. Βρίσκεται κοντά στην Πότσνταμερ Πλατς και διαθέτει αρκετά σημαντικά κτίρια, όπως το Νέο Εθνικό Μουσείο και τη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Το Κουλτουρφορουμ είναι γνωστό για την αρχιτεκτονική του και τις πλούσιες συλλογές τέχνης, που κυμαίνονται από την κλασική ζωγραφική μέχρι τη σύγχρονη τέχνη. Αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού.

Βερολινέζικος Ζωολογικός Κήπος

Ο Βερολινέζικος Ζωολογικός Κήπος, ένας από τους παλαιότερους και πιο δημοφιλείς ζωολογικούς κήπους του κόσμου, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Φιλοξενεί περισσότερα από 20.000 ζώα από πάνω από 1.400 διαφορετικά είδη, περιλαμβάνοντας πάντες, ελέφαντες και πιθήκους. Είναι γνωστός για τις εξαιρετικές του εγκαταστάσεις και για το πρόγραμμα αναπαραγωγής των πάντων. Ο ζωολογικός κήπος προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για εκπαίδευση και διασκέδαση, προσκαλώντας τους επισκέπτες να εξερευνήσουν την ποικιλία της άγριας ζωής.

Gendarmenmarkt

david k li0ftIs79yE Gendarmenmarkt

Η Gendarmenmarkt είναι μία από τις πιο όμορφες και ιστορικές πλατείες του Βερολίνου, γνωστή για τα εντυπωσιακά κτίρια και την εξαιρετική αρχιτεκτονική της. Στην πλατεία βρίσκονται το Κονσέρτχαους (Όπερα του Βερολίνου), η Γαλλική Καθεδρική Ναός και η Γερμανική Καθεδρική Ναός, τα οποία αποτελούν εντυπωσιακά παραδείγματα κλασικής αρχιτεκτονικής. Η πλατεία είναι δημοφιλής για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις αγορές και τα φεστιβάλ, προσφέροντας μια ζωντανή ατμόσφαιρα στο κέντρο του Βερολίνου.

Μουσείο Neues

dija qnyjex7YkRE Neues

Το Νέο Μουσείο (Neues Museum) στη Νησίδα των Μουσείων του Βερολίνου αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στην πόλη. Ανοικοδομημένο μετά τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το μουσείο φιλοξενεί μια εκπληκτική συλλογή αρχαιοτήτων, περιλαμβάνοντας αντικείμενα από τον Αιγυπτιακό πολιτισμό, την Προϊστορική Εποχή και την Πρώιμη Ιστορία. Ένα από τα πιο διάσημα εκθέματα του μουσείου είναι η Βουστή της Νεφερτίτης, ένα αριστούργημα της αιγυπτιακής τέχνης.

Εβραϊκό Μουσείο Βερολίνου

Το Εβραϊκό Μουσείο Βερολίνου είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τον πολιτισμό των Εβραίων στη Γερμανία. Το μουσείο, σχεδιασμένο από τον Daniel Libeskind, είναι γνωστό για την εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική και τις εκθέσεις που διερευνούν την εβραϊκή εμπειρία, τις παραδόσεις και την ταυτότητα. Προσφέρει μια σημαντική ματιά στην ιστορία του Εβραϊσμού και τις επιπτώσεις του Ναζισμού και του Ολοκαυτώματος.

Στρατόπεδο συγκέντρωσης Sachsenhausen

miguel angel diaz magister cixtHXQUjkQ Sachsenhausen

Το Sachsenhausen, που βρίσκεται στο Oranienburg, ήταν ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης που χτίστηκαν από τους Ναζί το 1936. Παρέχει μια ζοφερή και διορατική ματιά στις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια ξενάγηση και να επισκεφθούν τα διάφορα μνημεία σε αυτό το τεράστιο συγκρότημα.

Δάσος Spreewald

Το δάσος Spreewald είναι ένα μοναδικό καταφύγιο βιόσφαιρας της UNESCO που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από το Βερολίνο. Είναι γνωστό για το τεράστιο δίκτυο ποταμών και καναλιών που διασχίζουν προστατευμένους υγροτόπους και δάση. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν καγιάκ ή να κάνουν ξεναγήσεις με σκάφος κατά μήκος των πλωτών οδών και να κάνουν ποδήλατο στα ήρεμα μονοπάτια που διασχίζουν το πάρκο. Η μικρή πόλη Lübbenau αποτελεί μια καλή βάση για να εξερευνήσετε το δάσος Spreewald.

Οι ημερήσιες εκδρομές στο Πότσνταμ, το Sachsenhausen και το δάσος Spreewald προσφέρουν την ευκαιρία να βγείτε έξω από το Βερολίνο και να γνωρίσετε μερικά από τα κοντινά ιστορικά μνημεία, τα παλάτια και τις φυσικές περιοχές της περιοχής. Με πολλά αξιοθέατα και δραστηριότητες, οι μονοήμερες εκδρομές σε συνδυασμό με τον χρόνο σας στο Βερολίνο προσφέρουν μια ισορροπημένη εμπειρία.

Κορυφαίες γειτονιές και συνοικίες

Το Βερολίνο είναι μια μεγάλη πόλη με πολλές ξεχωριστές γειτονιές και συνοικίες για εξερεύνηση. Εδώ είναι μερικές από τις κορυφαίες περιοχές για τους επισκέπτες:

Μίττε

Το Mitte θεωρείται η ιστορική καρδιά του Βερολίνου και περιλαμβάνει πολλά από τα κύρια αξιοθέατα, όπως την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το κτίριο του Ράιχσταγκ, τη λεωφόρο Unter den Linden και το νησί των μουσείων. Αυτή η κεντρική περιοχή συνδυάζει την ιστορική αρχιτεκτονική με μοντέρνα καταστήματα, εστιατόρια και γκαλερί. Τα κορυφαία αξιοθέατα περιλαμβάνουν το Μουσείο της Περγάμου, το Checkpoint Charlie και την πλατεία Gendarmenmarkt.

Κρόιτσμπεργκ

Το Kreuzberg είναι μια από τις πιο ζωντανές και ποικιλόμορφες γειτονιές του Βερολίνου. Με επίκεντρο τη γέφυρα Oberbaum, είναι γνωστό για την εναλλακτική κουλτούρα, την τέχνη του δρόμου, το ποικίλο φαγητό, τις τουρκικές αγορές και τους χώρους νυχτερινής διασκέδασης. Στα σημεία που πρέπει να δείτε είναι η East Side Gallery, το Viktoriapark και η Türkischer Markt για τουρκικά τρόφιμα και παντοπωλεία. Περιπλανηθείτε κατά μήκος του καναλιού του και στους δρόμους με την τέχνη του δρόμου.

Prenzlauer Berg

Το Prenzlauer Berg είναι μια γοητευτική οικιστική περιοχή στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο. Αυτή η γειτονιά έχει μια χαλαρή, μοντέρνα ατμόσφαιρα με ανεξάρτητα καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και μπαρ. Μην παραλείψετε την πλατεία Kollwitzplatz, την υπαίθρια υπαίθρια αγορά Mauerpark τις Κυριακές και το Kulturbrauerei, ένα παλιό ζυθοποιείο που έγινε πολιτιστικός χώρος.

Charlottenburg

Το Charlottenburg στο Δυτικό Βερολίνο έχει μια εκλεπτυσμένη αστική ατμόσφαιρα. Φιλοξενεί πολυτελή καταστήματα και ιστορικά αξιοθέατα όπως το παλάτι Charlottenburg και τους κήπους του. Ρίξτε μια ματιά στη γαστρονομική σκηνή του δυτικού Βερολίνου με διεθνείς κουζίνες. Κάντε μια βόλτα στη μεγάλη λεωφόρο του Charlottenburg για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική της Belle Époque.

Διαμονή στο Βερολίνο

Το Βερολίνο έχει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών διαμονής που ταιριάζουν σε διαφορετικούς προϋπολογισμούς και προτιμήσεις. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βρείτε το σωστό μέρος για να μείνετε:

Ξενοδοχεία

– Οι πιο δημοφιλείς ξενοδοχειακές περιοχές είναι γύρω από το Kurfürstendamm και την Potsdamer Platz. Αυτό σας βάζει ακριβώς στο κέντρο της πόλης.
– Τα boutique ξενοδοχεία προσφέρουν κομψή διακόσμηση και μια πιο ζεστή εμπειρία. Δοκιμάστε το Hotel Zoo ή το Michelberger Hotel για την περίεργη γοητεία του Βερολίνου.
– Πολυτελή ξενοδοχεία όπως το Hotel Adlon Kempinski προσφέρουν ιστορική μεγαλοπρέπεια κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Αναμένετε κορυφαίες ανέσεις και υπηρεσίες.

Ξενώνες

– Το Βερολίνο έχει μια ακμάζουσα σκηνή ξενώνων, ιδανική για μεμονωμένους ταξιδιώτες και νεανικές ομάδες. Το Circus Hostel και το EastSeven Berlin Hostel είναι ξενώνες πάρτι με κορυφαία βαθμολογία.
– Για μια πιο ήσυχη ατμόσφαιρα, ανατρέξτε στο Meininger ή στο Wombat’s City Hostels.
– Οι κουζίνες του ξενώνα και οι κοινόχρηστοι χώροι σας βοηθούν να κοινωνικοποιηθείτε και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ημερήσιες εκδρομές από το Βερολίνο

Το Βερολίνο αποτελεί εξαιρετική βάση για ημερήσιες εκδρομές σε κοντινές πόλεις και πόλεις. Οι δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν το Πότσνταμ με το παλάτι και τους κήπους Sanssouci, το Memorial Site Sachsenhausen, την περιοχή Spreewald για βαρκάδα μέσω καναλιών ή τη Λειψία και τη Δρέσδη. Αυτά είναι εύκολα προσβάσιμα με απευθείας τρένο σε περίπου 1-2 ώρες από το Βερολίνο.

Με το μείγμα ιστορίας, τέχνης, πολιτισμού και σύγχρονης ζωντάνιας, το Βερολίνο προσφέρει κάτι για όλους. Φροντίστε να συμπεριλάβετε μερικά από αυτά τα κορυφαία αξιοθέατα και δραστηριότητες κατά την επίσκεψή σας.

Ιδέες για ημερήσια εκδρομή

Το Βερολίνο αποτελεί μια εξαιρετική βάση για να εξερευνήσετε τις γύρω περιοχές. Ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες ημερήσιες εκδρομές από το Βερολίνο:

Πότσνταμ

Το Πότσνταμ είναι μια πόλη που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Βερολίνου, γνωστή για τα αυτοκρατορικά παλάτια και τους κήπους της. Ήταν η πρώην κατοικία των Πρώσων βασιλιάδων και των Γερμανών Αυτοκρατόρων για πάνω από δύο αιώνες. Τα κύρια αξιοθέατα είναι:

– **Παλάτι Sanssouci** – Αυτό το παλάτι του 18ου αιώνα ήταν η θερινή κατοικία του Μεγάλου Φρειδερίκου. Περιβάλλεται από περιποιημένους κήπους και σιντριβάνια.

– **Νέο Παλάτι** – Γνωστό και ως Neues Palais, αυτό το παλάτι χτίστηκε τον 18ο αιώνα και είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα πρωσικά ανάκτορα που κατασκευάστηκαν. Διαθέτει πάνω από 200 δωμάτια και όμορφους εσωτερικούς χώρους.

– **Παλάτι Cecilienhof** – Αυτό το παλάτι ήταν ο χώρος της Διάσκεψης του Πότσνταμ το 1945 μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα στεγάζει ένα μουσείο για το συνέδριο.

– **Ολλανδική συνοικία** – Αυτή η γραφική περιοχή διαθέτει πάνω από 130 παραδοσιακά σπίτια ολλανδικού στιλ από τον 18ο αιώνα.

 

You may also like