Αρχική ΠροορισμοίΕυρώπηΤσεχία Κάστρο της Πράγας: Εξερευνήστε το μεγαλύτερο κάστρο του κόσμου

Κάστρο της Πράγας: Εξερευνήστε το μεγαλύτερο κάστρο του κόσμου

by Δημήτρης

Το Κάστρο της Πράγας είναι ένα αρχαίο και ιστορικό συγκρότημα κάστρων που βρίσκεται στην Πράγα της Τσεχίας. Βρίσκεται σε ένα λόφο με θέα στον ποταμό Μολδάβα και χρονολογείται από τον 9ο αιώνα μ.Χ., καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα συγκροτήματα κάστρων στον κόσμο.

Ως έδρα της εξουσίας για βασιλιάδες, αυτοκράτορες και προέδρους για πολλούς αιώνες, το Κάστρο της Πράγας υπήρξε μάρτυρας πολλών σημαντικών γεγονότων στην τσεχική και ευρωπαϊκή ιστορία. Μέσα στα τείχη και τις αυλές του, το Κάστρο της Πράγας στεγάζει μεγάλα παλάτια, εκκλησίες, κήπους και μουσεία που αντανακλούν πάνω από χίλια χρόνια αρχιτεκτονικού στυλ. Σήμερα, το συγκρότημα του Κάστρου της Πράγας είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας. Είναι επίσης ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα για τους επισκέπτες της Πράγας, προσελκύοντας πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.


Με το τεράστιο μέγεθος, την αρχιτεκτονική ομορφιά και την πολιτιστική του σημασία, το Κάστρο της Πράγας είναι κάτι που πρέπει να επισκεφτεί όποιος ενδιαφέρεται για την ιστορία της Τσεχίας. Η εξερεύνηση του Κάστρου της Πράγας προσφέρει την ευκαιρία να κάνετε ένα βήμα πίσω στο χρόνο και να ζήσετε τη δύναμη και τη δόξα των βασιλιάδων της Βοημίας, των Αγίων Ρωμαίων αυτοκρατόρων και των Τσέχων ηγετών ανά τους αιώνες.

Κατασκευή

Το συγκρότημα του Κάστρου της Πράγας έχει περάσει από πολλές φάσεις κατασκευής και ανακαίνισης κατά τη διάρκεια της ιστορίας του 1000+ ετών. Ενώ υπήρχε ένα ξύλινο φρούριο χτισμένο στην τοποθεσία τον 9ο αιώνα, το πέτρινο κάστρο που βλέπουμε σήμερα δεν άρχισε να χτίζεται παρά τον 10ο αιώνα.

Μεγάλο μέρος του κάστρου είναι χτισμένο από τοπικά εξορυσσόμενο ασβεστόλιθο και κόκκινο ψαμμίτη. Τα διαφορετικά χρώματα και οι υφές της λιθοδομής προσθέτουν στη μοναδική αισθητική του κάστρου. Τα αρχιτεκτονικά στυλ που αντιπροσωπεύονται περιλαμβάνουν το ρωμανικό, το γοτθικό, το αναγεννησιακό και το μπαρόκ. Για παράδειγμα, τα γοτθικά χαρακτηριστικά του καθεδρικού ναού του Αγίου Βίτου έρχονται σε αντίθεση με το αναγεννησιακό στυλ Vladislav Hall και τα μπαρόκ χαρακτηριστικά της ισπανικής αίθουσας.

Μεγάλες κατασκευαστικές εκστρατείες έγιναν κατά τον 14ο αιώνα υπό τον Κάρολο Δ’, στις αρχές του 16ου αιώνα υπό τον Βλάντισλαβ Γιαγκιέλο και στα τέλη του 18ου αιώνα υπό τη Μαρία Θηρεσία. Ενώ το κάστρο συνέχισε να εξελίσσεται, αυτές οι βασικές εποχές κτιρίου και ανακαίνισης καθιέρωσαν την εμβληματική σιλουέτα και δομή του κάστρου.

Κάστρο της Πράγας: Το τεράστιο μέγεθος του

alexandra tran cf8Zk6uB07s prague castle

Το Κάστρο της Πράγας καλύπτει μια έκταση περίπου 570.000 τετραγωνικών μέτρων (6.100.000 τετραγωνικά πόδια), καθιστώντας το το μεγαλύτερο αρχαίο κάστρο στον κόσμο σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Για να δούμε το τεράστιο μέγεθός του, το Κάστρο της Πράγας είναι μεγαλύτερο από 4 γήπεδα ποδοσφαίρου μαζί. Η συνολική του έκταση είναι ακόμη μεγαλύτερη από την πόλη του Βατικανού.

Σε σύγκριση με άλλα διάσημα κάστρα σε όλο τον κόσμο, το Κάστρο της Πράγας τα ξεπερνά όλα. Για παράδειγμα, το κάστρο του Ουίνδσορ στην Αγγλία είναι μόνο 484.000 τετραγωνικά μέτρα, το Κάστρο του Εδιμβούργου στη Σκωτία είναι περίπου 30.000 τετραγωνικά μέτρα και το Παλάτι του Λούβρου στη Γαλλία είναι περίπου 210.000 τετραγωνικά μέτρα. Ακόμη και η Απαγορευμένη Πόλη στην Κίνα καλύπτει λιγότερο από τη μισή έκταση στα 240.000 τετραγωνικά μέτρα.

Το τεράστιο μέγεθος του Κάστρου της Πράγας μαρτυρεί τη σημασία του ανά τους αιώνες ως έδρα των βασιλιάδων της Βοημίας, των Αγίων Ρωμαίων αυτοκρατόρων, των προέδρων της Τσεχοσλοβακίας και τώρα ως το γραφείο του Τσέχου προέδρου. Κανένα άλλο κάστρο στην Ευρώπη δεν συναγωνίζεται τη μακροζωία και τη διαρκή σημασία του Κάστρου της Πράγας.

Βασικά Κτίρια

Το συγκρότημα του Κάστρου της Πράγας στεγάζει πολλά αξιόλογα κτίρια που το καθένα έχει τη δική του μοναδική ιστορία και αρχιτεκτονική. Τρεις από τις πιο εμβληματικές είναι:

Καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου

svatyvit 20150923 141311

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και σημαντικά κτίσματα στην Πράγα. Βρίσκεται εντός του περίβολου του Κάστρου της Πράγας και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1344 και ολοκληρώθηκε μέσα σε μια περίοδο αρκετών αιώνων, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι μια αρμονική σύνθεση γοτθικών και νεογοτθικών στοιχείων. Ο ναός είναι γνωστός για τους περίπλοκους τόξους του, τα λεπτομερή βιτρό και τον επιβλητικό κεντρικό του πύργο που δεσπόζει στον ορίζοντα της πόλης.

Μέσα στον ναό, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο που περιλαμβάνει πολλά αριστουργήματα τέχνης, ιστορικά τάφια και ένα εντυπωσιακό αλτάρι. Ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου είναι επίσης σημαντικός για την ιστορία της Τσεχίας, καθώς εδώ στεφανώθηκαν οι βασιλιάδες της Βοημίας και φιλοξενούνται τα κειμήλια της Βασιλικής Αποθήκης.

Στο σύνολό του, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου αποτελεί ένα μνημείο ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Βασιλική του Αγίου Γεωργίου

bazilika 20150923 141311

Η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου είναι ένα από τα παλαιότερα κτίσματα στην πόλη. Κατασκευάστηκε αρχικά στον 10ο αιώνα και έχει υποστεί αρκετές ανακαινίσεις και επεκτάσεις στην πορεία των αιώνων.

Αυτή η εντυπωσιακή Βασιλική είναι γνωστή για την απλή αλλά επιβλητική ρωμανική αρχιτεκτονική της, με έντονα γοτθικά στοιχεία που προστέθηκαν αργότερα. Το εσωτερικό της περιλαμβάνει σημαντικά ιστορικά τέχνης και θρησκευτικά κειμήλια, με τον εντυπωσιακό της μοναστικό χαρακτήρα να διατηρείται μέχρι σήμερα.

Στη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου φιλοξενούνται επίσης τα τάφια αρκετών σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων, καθιστώντας την ένα σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος για τους λάτρεις της ιστορίας.

Η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα μέσα στο Κάστρο της Πράγας και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες, συνδυάζοντας την αρχαία αρχιτεκτονική με τη βαθιά ιστορική και πολιτισμική σημασία.

Golden Lane

zlataulicka 20150923 141311

Το Golden Lane αποτελείται από έναν γραφικό δρόμο γεμάτο με μικροσκοπικά πολύχρωμα σπίτια που κάποτε φιλοξενούσαν σκοπευτές και χρυσοχόους του κάστρου. Η μικρή λωρίδα περιλαμβάνει γοητευτικά ιστορικά σπίτια, που παλαιότερα κατοικούσαν διάσημοι κάτοικοι όπως ο συγγραφέας Φραντς Κάφκα. Τώρα τα μικροσκοπικά σπίτια περιέχουν καταστήματα χειροτεχνίας και εκθέματα που παρέχουν μια ματιά στη μεσαιωνική ζωή μέσα στα τείχη του κάστρου.

Old Royal Palace

Old Royal PalaceΤο Old Royal Palace (Παλαιό Βασιλικό Παλάτι) αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά ιστορικά κτίρια της πόλης. Το παλάτι ξεκίνησε να κτίζεται τον 9ο αιώνα και διαμορφώθηκε σταδιακά μέχρι τον 16ο αιώνα, αποτελώντας έναν σημαντικό μάρτυρα της αρχιτεκτονικής εξέλιξης στην περιοχή.

Το Παλαιό Βασιλικό Παλάτι είναι γνωστό για την εντυπωσιακή αίθουσα του Βλαδίσλαο, μια μεγάλη αίθουσα τελετών που χαρακτηρίζεται από το μεγαλειώδες της τόξο και τις διακοσμητικές λεπτομέρειες. Αυτή η αίθουσα χρησίμευσε για βασιλικές εκδηλώσεις και σημαντικές πολιτικές συνεδριάσεις.

Επιπλέον, το παλάτι φιλοξενεί πολλά άλλα σημαντικά δωμάτια και εκθέματα που αφηγούνται την πλούσια ιστορία του Κάστρου της Πράγας και των τσεχικών βασιλικών οικογενειών. Το κτίριο είναι επίσης γνωστό για τον γοτθικό του στυλ και τα ρωμαϊκά στοιχεία, αντανακλώντας την πολυπολιτισμική ιστορία της περιοχής.

Prague Castle Picture Gallery

Prague Castle Picture Gallery

Η Picture Gallery του Κάστρου της Πράγας (Prague Castle Picture Gallery) είναι μία σημαντική τέχνης συλλογή που βρίσκεται μέσα στο ιστορικό Κάστρο της Πράγας, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα και ιστορικά σημαντικά κτίρια στην πόλη.

Η γκαλερί φιλοξενεί μια εκτεταμένη και εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης, που καλύπτει αρκετές εποχές και στυλ, από την Αναγέννηση μέχρι τον 18ο αιώνα. Στη συλλογή περιλαμβάνονται έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Τιτσιάνο, ο Ρούμπενς, και ο Αλμπρεχτ Ντύρερ, μεταξύ άλλων.

Εκτός από τα διάσημα έργα τέχνης, η γκαλερί προσφέρει επίσης μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες, καθώς βρίσκεται σε ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Πράγας, παρέχοντας ένα πανόραμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

Η Prague Castle Picture Gallery αποτελεί μια απαραίτητη επίσκεψη για τους λάτρεις της τέχνης και της ιστορίας, καθώς συνδυάζει την εκπληκτική αρχιτεκτονική του κάστρου με μια πλούσια και διαφορετική συλλογή έργων τέχνης.

Vladislav Hall

Η Vladislav Hall (Αίθουσα Βλαδίσλαβ) είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιστορικά δωμάτια στο Κάστρο της Πράγας. Χτισμένη στις αρχές του 16ου αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Βλαδίσλαβ Β’, αυτή η μεγαλοπρεπής αίθουσα αποτελεί ένα εκπληκτικό παράδειγμα της γοτθικής αρχιτεκτονικής με ορισμένα στοιχεία της Αναγέννησης.

Η Vladislav Hall χρησιμοποιήθηκε για μια σειρά από σημαντικές τελετές και εκδηλώσεις, όπως βασιλικές εκλογές, στεφανώσεις και μεγάλες δεξιώσεις. Το μεγαλείο της αίθουσας, με τις υψηλές οροφές και τα εντυπωσιακά τόξα, αντανακλά την πολιτική και πολιτιστική σημασία του χώρου.

Ένα από τα πιο μοναδικά χαρακτηριστικά της αίθουσας είναι η ευρύχωρη διάστασή της, η οποία την καθιστά ιδανική για μεγάλες συγκεντρώσεις και τελετές. Επίσης, η αίθουσα έχει χρησιμοποιηθεί για τουρνουά και ιπποδρομίες λόγω του μεγάλου της μεγέθους.

Σήμερα, η Vladislav Hall παραμένει ένα κομμάτι της ζωντανής ιστορίας της Πράγας, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να θαυμάσουν την εκπληκτική αρχιτεκτονική και να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία της.

Παλάτι Lobkowicz

Το Lobkowicz Palace στεγάζει την ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης της αριστοκρατικής οικογένειας Lobkowicz. Το παλάτι περιέχει μια εντυπωσιακή σειρά από πίνακες ζωγραφικής, μουσικά χειρόγραφα, αντίκες όπλα και πανοπλίες και διακοσμητικές τέχνες. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν πρωτότυπες μουσικές παρτιτούρες από τον Μπετόβεν και τον Μότσαρτ. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια ηχητική ξενάγηση στη συλλογή αριστουργημάτων από την ευρωπαϊκή ιστορία του παλατιού.

Τέχνη & Τεχνουργήματα

Το Κάστρο της Πράγας στεγάζει μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης και αντικειμένων σε πολλά κτίρια και δωμάτια. Μερικά από τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν:

Γλυπτά

Σε όλο το κάστρο μπορείτε να βρείτε αξιόλογα γλυπτά, όπως το μαρμάρινο μνημείο του Αγίου Ιωάννη του Nepomuk, ένα μπαρόκ γλυπτό του 17ου αιώνα στη Γέφυρα του Καρόλου. Ο Πύργος της πούδρας και η τρίτη αυλή έχουν εντυπωσιακές διακοσμήσεις sgraffito. Υπάρχουν επίσης ενδιαφέροντα μυθολογικά αγάλματα γύρω από το κάστρο.

Βοημικά Κειμήλια της Στέμματος

Τα Βοημικά Κειμήλια της Στέμματος, γνωστά επίσης ως τα Κοσμήματα της Βοημικής Στέμματος, αποτελούν μία συλλογή από ιστορικά πολύτιμα και σημαντικά αντικείμενα που συνδέονται με την ιστορία της Βοημίας και της Τσεχίας. Η συλλογή περιλαμβάνει το στέμμα του Βασιλιά Καρόλου του Δ’, το σκήπτρο, την βασιλική μήλη, και άλλα σημαντικά αντικείμενα.

Το πιο διάσημο αντικείμενο ανάμεσα στα κειμήλια είναι το στέμμα του Αγίου Βάτσλαβ, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά στέμματα στην Ευρώπη. Κατασκευασμένο τον 14ο αιώνα, το στέμμα είναι φτιαγμένο από χρυσό και είναι κοσμημένο με πολύτιμους λίθους και περλές.

Τα κοσμήματα της Βοημικής Στέμματος είναι σύμβολα της βασιλικής εξουσίας και της ιστορίας της περιοχής. Αποθηκεύονται σε ένα ιδιαίτερα ασφαλές δωμάτιο στο Κάστρο της Πράγας και εκτίθενται στο κοινό μόνο κατά τις σπάνιες περιστάσεις, καθιστώντας την ευκαιρία να τα δει κανείς ένα σπάνιο και μοναδικό γεγονός.

Συνολικά, τα Βοημικά Κειμήλια της Στέμματος αποτελούν ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της Τσεχικής ιστορίας και κουλτούρας, συμβολίζοντας την πλούσια παράδοση και την βασιλική κληρονομιά της περιοχής.

Επίσκεψη σήμερα

Το Κάστρο της Πράγας είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 6 π.μ. έως τις 22:00 κατά τη θερινή περίοδο (Απρίλιο έως Οκτώβριο) και από τις 6 π.μ. έως τις 9 μ.μ. τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριο έως Μάρτιο). Η καλύτερη ώρα για επίσκεψη είναι νωρίς το πρωί πριν φτάσει το πλήθος. Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν στα κέντρα πληροφοριών σε κάθε είσοδο. Τα εισιτήρια γενικής εισόδου κοστίζουν 250 CZK για ενήλικες, 125 CZK για φοιτητές και είναι δωρεάν για παιδιά κάτω των 6 ετών και επισκέπτες με ειδικές ανάγκες. Υπάρχουν επίσης βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιλογές εισιτηρίων. Διατίθενται προς ενοικίαση ακουστικοί οδηγοί σε πολλές γλώσσες.

Καθημερινά προσφέρονται ξεναγήσεις, με επίκεντρο διάφορα σημεία του συγκροτήματος του κάστρου. Η περιήγηση στο Old Royal Palace επισκέπτεται την αίθουσα Vladislav και την Καγκελαρία της Βοημίας, η περιήγηση Story of Prague Castle καλύπτει την ιστορία και την αρχιτεκτονική του κάστρου, ενώ η περιήγηση Royal Route περιλαμβάνει αξιοθέατα όπως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου, το Παλιό Βασιλικό Παλάτι και η Χρυσή Λωρίδα. Μπορείτε επίσης να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων για ιδιωτικές και ειδικές εκδρομές.

Το συγκρότημα του κάστρου προσφέρει απίστευτη θέα στην πόλη της Πράγας από τους χώρους και τα πλεονεκτήματα του. Φροντίστε να διαθέσετε τουλάχιστον 2-3 ώρες για να περιηγηθείτε στην κύρια περιοχή του κάστρου.

Πολιτιστική Σημασία

Το Κάστρο της Πράγας έχει τεράστια πολιτιστική σημασία για τον τσέχικο λαό και είχε διαρκή αντίκτυπο στον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της Τσεχίας κατά τη διάρκεια των αιώνων. Ως ιστορική έδρα της εξουσίας, αντιπροσωπεύει την καρδιά του έθνους και είναι ένα ισχυρό σύμβολο της τσεχικής εθνικής ταυτότητας. Η παρουσία του κυριαρχεί στην πόλη τόσο σωματικά όσο και πολιτιστικά.

Το Κάστρο υπήρξε η κατοικία των βασιλιάδων της Βοημίας, των Αγίων Ρωμαίων αυτοκρατόρων και των Τσέχων προέδρων για πάνω από μια χιλιετία. Πολλά σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της Τσεχίας, από τις στέψες έως τις επαναστάσεις, έχουν λάβει χώρα εντός των τειχών της. Ακόμη και σήμερα, εξακολουθεί να είναι το επίσημο γραφείο του Προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Συμπέρασμα

Το Κάστρο της Πράγας είναι ένα απίστευτο αρχιτεκτονικό επίτευγμα που έχει σταθεί δυνατό για πάνω από μια χιλιετία. Ως ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα κάστρων στον κόσμο, περιέχει πολλά ιστορικά κτίρια, παλάτια, αίθουσες, πύργους, κήπους και μουσεία μέσα στα τείχη του. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα από αυτά περιλαμβάνουν τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου, το Παλιό Βασιλικό Παλάτι, τη Χρυσή Λωρίδα, και τη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου.

Με πολλούς μύθους και θρύλους γύρω από τους χώρους του κάστρου, αυτή η τοποθεσία καλύπτεται από έναν αέρα μυστηρίου και ίντριγκας. Εκατομμύρια συρρέουν κάθε χρόνο για να περπατήσουν στα ίδια μονοπάτια με τους προηγούμενους ηγεμόνες και να βιώσουν τη μαγεία αυτού του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Κάστρο της Πράγας εξακολουθεί να αποτελεί πηγή τσεχικής εθνικής υπερηφάνειας και ταυτότητας.

Είτε είστε λάτρης της ιστορίας, είτε λάτρης της τέχνης, λάτρης της αρχιτεκτονικής ή περίεργος τουρίστας, μια επίσκεψη στο αξιόλογο Κάστρο της Πράγας είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να εκτιμήσετε πλήρως τον πλούτο της τσέχικης κουλτούρας.

You may also like