Αρχική ΠροορισμοίΕυρώπηΙταλία Ταξιδιωτικός οδηγός για την Ρώμη (2024 updated)

Ταξιδιωτικός οδηγός για την Ρώμη (2024 updated)

by Δημήτρης

Οδηγός για την Ρώμη

 

Η Ρώμη είναι μια από τις πιο επισκέψιμες και συναρπαστικές πόλεις στον κόσμο, με ιστορία που χρονολογείται πάνω από 2.500 χρόνια. Γνωστή ως η «Αιώνια Πόλη», η Ρώμη λειτουργεί ως πρωτεύουσα της Ιταλίας και είναι μια μεγάλη μητρόπολη γεμάτη αρχαία ερείπια, πλατείες, μουσεία, εκκλησίες και νόστιμο φαγητό.

Η Ρώμη ήταν το επίκεντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πολλά από τα αρχαία μνημεία της σώζονται μέχρι σήμερα, όπως το Κολοσσαίο, η Ρωμαϊκή Αγορά και το Πάνθεον. Αυτό κάνει τη Ρώμη κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις της ιστορίας που θέλουν να βυθιστούν στη δόξα της αρχαίας Ρώμης. Η πόλη του Βατικανού, με την υπέροχη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και τα Μουσεία του Βατικανού, βρίσκεται επίσης στη Ρώμη.

Μερικά από τα κορυφαία αξιοθέατα της Ρώμης περιλαμβάνουν τα Ισπανικά Σκαλιά, τη Φοντάνα ντι Τρέβι, τη Βίλα Μποργκέζε και το Castel Sant’Angelo. Η Ρώμη έχει εμπορικούς δρόμους επώνυμων σχεδιαστών, πολυσύχναστες πλατείες και ρομαντικά πλακόστρωτα σοκάκια ιδανικά για άσκοπη περιπλάνηση.

Οι καλύτερες στιγμές για να επισκεφθείτε τη Ρώμη είναι την άνοιξη (Απρίλιος-Μάιος) και το φθινόπωρο (τέλη Σεπτεμβρίου-Οκτώβρη), όταν ο καιρός είναι ήπιος και υπάρχει λιγότερος κόσμος. Το καλοκαίρι μπορεί να είναι πολύ ζεστό και γεμάτο κόσμο, ενώ ο χειμώνας τείνει να είναι κρύος και βροχερός. Με τόση ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική και πολιτισμό, δεν υπάρχει πραγματικά κακή στιγμή να επισκεφτείτε την Αιώνια Πόλη!

 

Μετάβαση στη Ρώμη

Η Ρώμη είναι εύκολα προσβάσιμη αεροπορικώς, με τρένο, αυτοκίνητο και μέσα μαζικής μεταφοράς. Η κύρια διεθνής πύλη είναι το αεροδρόμιο Leonardo da Vinci–Fiumicino της Ρώμης (FCO), που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της πόλης. Υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς τη Ρώμη από μεγάλες πόλεις σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Το μικρότερο αεροδρόμιο Ciampino (CIA) της Ρώμης διαχειρίζεται κυρίως αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που συνδέονται με ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Η Ρώμη έχει απευθείας σιδηροδρομικές συνδέσεις με μεγάλες ιταλικές πόλεις και πολλές κοντινές ευρωπαϊκές πόλεις. Τα περισσότερα εθνικά τρένα φτάνουν στον κεντρικό σταθμό της Ρώμης, Roma Termini, ο οποίος είναι επίσης σημαντικός κόμβος δημόσιας συγκοινωνίας με γραμμές μετρό, λεωφορείων και τραμ. Για τους οδηγούς, η πρόσβαση στον κύριο αυτοκινητόδρομο γίνεται μέσω του Α1 εάν προέρχεται από το βορρά ή του Α12 εάν προέρχεται από τη δυτική ακτή.

Μόλις φτάσετε στη Ρώμη, οι κύριες επιλογές δημόσιας συγκοινωνίας είναι το μετρό, τα λεωφορεία, τα τραμ και τα ταξί. Το μετρό έχει τρεις γραμμές – A, B και C – που καλύπτουν σημαντικά ορόσημα και γειτονιές. Τα λεωφορεία και τα τραμ συμπληρώνουν τα κενά, ειδικά στις εξωτερικές γειτονιές. Τα ταξί είναι προσβάσιμα αλλά ακριβά σε σύγκριση με τη δημόσια συγκοινωνία. Μεγάλο μέρος του κέντρου της Ρώμης είναι προσβάσιμο με τα πόδια ανάλογα με το πού μένετε. Είναι επίσης δυνατό να νοικιάσετε ποδήλατα, σκούτερ ή αυτοκίνητα για να μετακινηθείτε στην πόλη.

Πού να μείνετε

Με τις γοητευτικές γειτονιές της και τον συνδυασμό προϋπολογισμού με πολυτελή καταλύματα, η Ρώμη προσφέρει εξαιρετικές επιλογές για όλους τους τύπους ταξιδιωτών. Όταν επιλέγετε πού θα μείνετε, λάβετε υπόψη τον προϋπολογισμό σας, την προτιμώμενη τοποθεσία και την επιθυμητή ατμόσφαιρα.

sargis chilingaryanΠηγή: Sargis Chilingaryan

Για μια αυθεντική ρωμαϊκή εμπειρία, μείνετε στο κέντρο της πόλης κοντά σε αρχαία ορόσημα και πολυσύχναστες πλατείες. Γειτονιές όπως η Piazza Navona, το Campo de’ Fiori και το Monti έχουν boutique ξενοδοχεία κατά μήκος των λιθόστρωτων δρομών. Για πιο προσιτές τιμές, μείνετε λίγο έξω από το κέντρο της πόλης σε περιοχές όπως το Prati, το Trastevere και το Testaccio που έχουν εξαιρετικές συγκοινωνιακές συνδέσεις.

Οι ταξιδιώτες πολυτελείας μπορούν να περιμένουν υπηρεσίες 5 αστέρων και κομψότητα σε πολυτελείς περιοχές όπως η Piazza di Spagna και η Via Veneto. Τα πολυτελή ξενοδοχεία που στεγάζονται σε πρώην παλάτσο προσφέρουν βεράντες στον τελευταίο όροφο με θέα σε ρωμαϊκά ορόσημα. Για πιο μέτριες τιμές, τα ποιοτικά ξενοδοχεία 3-4 αστέρων παρέχουν εξαιρετική άνεση και ανέσεις.

Οι επιλογές του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν ξενώνες, θρησκευτικούς ξενώνες, Airbnbs και ξενοδοχεία 2-3 αστέρων. Για εύκολη πρόσβαση στα σημαντικότερα αξιοθέατα, μείνετε κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Termini, ο οποίος διαθέτει πολλά καταλύματα σε προσιτές τιμές. Ή αναζητήστε ξενοδοχεία κοντά σε στάσεις του μετρό της Ρώμης, ιδανικά για ταξιδιώτες που βασίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με τόσες πολλές γειτονιές και επιλογές ξενοδοχείων στην Αιώνια Πόλη, σίγουρα θα βρείτε το τέλειο μέρος για να μείνετε είτε ταξιδεύετε με σακίδιο, είτε είστε οικογένεια, είτε ταξιδεύετε στο μήνα του μέλιτος.

Κορυφαία αξιοθέατα

Καμία επίσκεψη στη Ρώμη δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς να δείτε τα κορυφαία αξιοθέατα που έχει να προσφέρει αυτή η ιστορική πόλη. Από αρχαία ερείπια μέχρι ορόσημα της εποχής της Αναγέννησης, τα εμβληματικά αξιοθέατα της Ρώμης παρουσιάζουν την ποικιλόμορφη ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Εδώ είναι μερικά από τα κορυφαία αξιοθέατα που δεν μπορείτε να χάσετε στη Ρώμη:

Το Κολοσσαίο

david libeert CzKI2 nejUkΠηγή: David Libeert

Το Κολοσσαίο είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα της Ρώμης. Αυτό το τεράστιο αμφιθέατρο χτίστηκε το 70-80 μ.Χ. και κάποτε μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 50.000 θεατές για αγώνες μονομάχων, κυνήγι ζώων, εκτελέσεις και δράματα. Σήμερα το Κολοσσαίο στέκεται ως μνημείο της λαμπρότητας και της σκληρότητας της αρχαίας Ρώμης.

Ρωμαϊκό φόρουμ

Δίπλα στο Κολοσσαίο βρίσκεται η Ρωμαϊκή Αγορά, μια αρχαία πλατεία που ήταν το κέντρο της ρωμαϊκής δημόσιας ζωής. Τα ερείπια περιλαμβάνουν ναούς, κυβερνητικά κτίρια, δικαστήρια και καμάρες προς τιμήν των αυτοκρατόρων. Το περπάτημα στο Ρωμαϊκό Φόρουμ σήμερα παρέχει μια εικόνα για το πώς ήταν η ζωή στην καρδιά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πάνθεον

nadine marfurt hovzVW1T9TYΠηγή: Nadine Marfurt

Το Πάνθεον είναι το καλύτερα διατηρημένο κτήριο από την αρχαία Ρome. Αρχικά χτισμένο ως ναός, η εμβληματική ροτόντα με τρούλο έχει ένα οφθαλμό ανοιχτό προς τον ουρανό. Η αρχιτεκτονική και η ιστορία του Πάνθεον είναι εκπληκτικά. Σήμερα το Πάνθεον είναι καθολική εκκλησία.

Φοντάνα ντι Τρέβι

Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σιντριβάνι της Ρώμης. Σχεδιασμένο από τον Nicola Salvi το 1732, παρουσιάζει τον Ποσειδώνα να ιππεύει ένα άρμα που το σέρνουν θαλάσσια άλογα. Το να πετάξεις ένα κέρμα στο σιντριβάνι θεωρείται καλή τύχη και εγγύηση ότι θα επιστρέψεις στη Ρώμη μια μέρα.

Piazza di Spagna

jose maria sava 9lzSS862FnsΠηγή: Jose Maria Sava

Τα κομψά Ισπανικά Σκαλιά είναι ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης. Αυτά τα 135 σκαλοπάτια οδηγούν από την Piazza di Spagna στην εκκλησία Trinità dei Monti. Καθίστε στα σκαλοπάτια με τους ντόπιους και τους τουρίστες, απολαμβάνοντας τη θέα στην πόλη.

Πόλη του Βατικανού

caleb miller 0Bs3et8FYygΠηγή: Caleb Miller

Κανένα ταξίδι στη Ρώμη δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς να επισκεφθείτε την πόλη του Βατικανού, το σπίτι του Πάπα και την έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Με έκταση μόλις 110 στρέμματα, η Πόλη του Βατικανού φιλοξενεί μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα σε όλη τη Ρώμη.

Το κεντρικό σημείο της Πόλης του Βατικανού είναι το St. Βασιλική του Πέτρου μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο. Η αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του διαθέτει πανύψηλους θόλους και κιονοστοιχίες, καθώς και διάσημα έργα τέχνης όπως η Pietà του Μιχαήλ Άγγελου. Μην χάσετε την ευκαιρία να ανεβείτε στην κορυφή του τρούλου για πανοραμική θέα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και την υπόλοιπη Ρώμη.

Δίπλα βρίσκονται τα τεράστια Μουσεία του Βατικανού, τα οποία περιέχουν μία από τις μεγαλύτερες συλλογές τέχνης στον κόσμο. Τα πολλά αξιοθέατα του περιλαμβάνουν αρχαία ρωμαϊκά και ελληνικά γλυπτά, πίνακες της Αναγέννησης, φλαμανδικές ταπετσαρίες και αιγυπτιακά τεχνουργήματα. Καμία επίσκεψη δεν ολοκληρώνεται χωρίς να δείτε τον μεγάλο τελικό του μουσείου, τη θρυλική Καπέλα Σιξτίνα. Η ζωγραφική οροφή του Μιχαήλ Άγγελου και οι νωπογραφίες της Τελευταία Κρίσης στους τοίχους θεωρούνται μερικά από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Λόγω της τεράστιας δημοτικότητας των αξιοθέατων της πόλης του Βατικανού, ετοιμαστείτε για μεγάλα πλήθη και μεγάλες ουρές ασφαλείας. Η κράτηση εκ των προτέρων για περιηγήσεις παράλειψης μπορεί να σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε το χρόνο σας. Η πόλη του Βατικανού αξίζει τουλάχιστον μισή ή ολόκληρη μέρα σε οποιοδήποτε δρομολόγιο στη Ρώμη.

Αρχαία ερείπια

Τα αρχαία ερείπια στη Ρώμη σας δίνουν μια ματιά στην πλούσια ιστορία της πόλης ως κέντρου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μερικοί από τους κορυφαίους αρχαίους τοποθεσίες για επίσκεψη περιλαμβάνουν:

Λόφος Palatine

Ο λόφος Palatine είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται μεταξύ της Ρωμαϊκής Αγοράς και του Circus Maximus. Πιστεύεται ότι είναι η αρχική τοποθεσία όπου ο Ρωμύλος και ο Ρέμος ίδρυσαν την πόλη το 753 π.Χ. Το Παλατίνο ήταν το σπίτι σε αυτοκρατορικά ανάκτορα και είχε μεγάλη σημασία κατά τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους. Σήμερα, είναι ένα τεράστιο ερείπιο όπου μπορείτε να δείτε απομεινάρια αυτοκρατορικών ανακτόρων, το domus Augustana, το House of Livia και άλλα ερείπια ανάμεσα σε κήπους και πράσινο.

Λουτρά Καρακάλλα

giulio gabrieli

Τα Λουτρά του Καρακάλλα ήταν αρχαία δημόσια λουτρά που χτίστηκαν τον 3ο αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Καρακάλλα. Εκείνη την εποχή, ήταν τα δεύτερα μεγαλύτερα δημόσια λουτρά στη Ρώμη και μπορούσαν να φιλοξενήσουν περίπου 1.600 λουόμενους ταυτόχρονα. Σήμερα, τα ερείπια του λουτρού είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα με τεράστιους τοίχους από τούβλα, ψηφιδωτά δάπεδα και ψηλές οροφές που σας δίνουν μια ματιά στη μεγάλη κλίμακα των αρχαίων ρωμαϊκών συγκροτημάτων κολύμβησης. Τα λουτρά φιλοξενούν πλέον παραστάσεις όπερας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Appian Way

Η Αππία Οδός ήταν ένας από τους αρχαιότερους και στρατηγικά σημαντικότερους ρωμαϊκούς δρόμους. Ήταν γνωστή ως η Βασίλισσα των Δρόμων και συνέδεε τη Ρώμη με το σημαντικό λιμάνι του Μπρίντιζι στη νοτιοανατολική Ιταλία. Εκτείνοντας πάνω από 350 μίλια, ο δρόμος ήταν ζωτικής σημασίας για τις στρατιωτικές προμήθειες και τις μετακινήσεις στρατευμάτων κατά τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους. Σήμερα, μπορείτε να περπατήσετε ή να κάνετε ποδήλατο κατά μήκος των πρώτων μιλίων της Αππίας Οδού από τη Ρώμη και να δείτε τα αρχαία πλακόστρωτα, καθώς και τις Κατακόμβες του San Callisto και τους τάφους σημαντικών Ρωμαίων που βρίσκονται στον αρχαίο δρόμο.

Πιάτσες και σιντριβάνια

Η Ρώμη φιλοξενεί μερικές από τις πιο όμορφες και ιστορικές πλατείες (δημόσιες πλατείες) και σιντριβάνια του κόσμου. Η περιπλάνηση σε αυτούς τους ζωντανούς ανοιχτούς χώρους είναι απαραίτητο μέρος κάθε επίσκεψης.

marialaura gionfriddo 0lZa7d8UfXQΠηγή: Marialaura Gionfriddo

Η Piazza Navona θεωρείται η πιο εντυπωσιακή πλατεία της Ρώμης. Αυτό το μακρύ, οβάλ τετράγωνο διαθέτει τρία περίτεχνα σιντριβάνια και όμορφη αρχιτεκτονική. Το εντυπωσιακό Fontana dei Quattro Fiumi του Bernini δεσπόζει στην πλατεία με αγάλματα που αντιπροσωπεύουν τους τέσσερις μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου. Η Piazza Navona ζωντανεύει τη νύχτα όταν καλλιτέχνες του δρόμου, μουσικοί και καφετέριες συγκεντρώνουν πλήθος.

dmitry tomashek wuR8iRd4RBIΠηγή: Dmitry Tomashek

Η Piazza del Popolo είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές πλατείες της Ρώμης. Αυτή η πλατεία σε σχήμα έλλειψης βρίσκεται μέσα στη βόρεια πύλη των Τειχών του Αυρηλίου και διαθέτει έναν αιγυπτιακό οβελίσκο στο κέντρο. Οι δίδυμες εκκλησίες Santa Maria dei Miracoli και Santa Maria in Montesanto πλαισιώνουν την πλατεία, ενώ το κεντρικό σιντριβάνι του Giacomo della Porta προσφέρει συμμετρία.

Τα σιντριβάνια είναι πανταχού παρόντα στις πλατείες, στους δρόμους και στις πλατείες της Ρώμης. Μερικά από τα πιο διάσημα σιντριβάνια περιλαμβάνουνη Φοντάνα ντι Τρέβι, η Fontana dei Quattro Fium και τα Σιντριβάνια της Piazza Navona. Τα νομίσματα που πετιούνται προς τα πίσω πάνω από τον ώμο στη Φοντάνα ντι Τρέβι θα εξασφαλίσουν την επιστροφή σας στη Ρώμη. Το Fontana dei Quattro Fium αντιπροσωπεύει τα τέσσερα μεγάλα ποτάμια του Παλαιού Κόσμου. Και τα τρία σιντριβάνια στην Piazza Navona απεικονίζουν βασικές προσωπικότητες της ρωμαϊκής ιστορίας.

Φαγητό και Δείπνο

Η ιταλική κουζίνα είναι παγκοσμίως γνωστή και το φαγητό στη Ρώμη σίγουρα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Από φρέσκα ζυμαρικά και πίτσα μέχρι παγωτό, η Ρώμη προσφέρει μια απίστευτη ποικιλία γεύσεων και γευστικές εμπειρίες για να απολαύσετε.

Επισκόπηση Ρωμαϊκής Κουζίνας

Η ρωμαϊκή κουζίνα επικεντρώνεται σε απλά αλλά γευστικά πιάτα από ποιοτικά τοπικά υλικά. Μερικά βασικά προϊόντα της ρωμαϊκής μαγειρικής περιλαμβάνουν ζυμαρικά όπως bucatini all’amatriciana (ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας, guanciale και τυρί πεκορίνο), cacio e pepe (ζυμαρικά με τυρί πεκορίνο και μαύρο πιπέρι) και carbonara (ζυμαρικά με αυγό, πεκορίνο και guanciale) . Άλλες σπεσιαλιτέ είναι η saltimbocca (μοσχαρίσιο κρέας σε λεπτές φέτες με προσούτο και φασκόμηλο), carciofi alla romana (κοκκινιστές αγκινάρες) και suppli (τηγανητές μπάλες ρυζιού).

Τα καλύτερα εστιατόρια και καφετέριες

Για μια πολυτελή γευστική εμπειρία, ρίξτε μια ματιά σε εστιατόρια όπως το La Pergola, το Imago και το Agata e Romeo. Επιλογές σε μέτρια τιμή που προσφέρουν εξαιρετική ρωμαϊκή κουζίνα περιλαμβάνουν Da Enzo, Flavio al Velavevodetto και Felice. Για ένα χαλαρό γεύμα, δοκιμάστε δημοφιλή μέρη όπως το Dar Poeta για πίτσα, το Bonci για την πίτσα al taglio σε φέτες και το Pastificio για σπιτικά ζυμαρικά. Οι εξαιρετικές καφετέριες που μπορείτε να κάνετε είναι οι Sant’Eustachio, Dagnino και Giolitti για λαχταριστό ιταλικό καφέ, αρτοσκευάσματα και gelato.

Φαγητό σε προσιτές τιμές

Το να τρώτε καλά στη Ρώμη δεν χρειάζεται να σπάσετε τα χρήματα. Για φθηνά γεύματα, κατευθυνθείτε σε πίτσα al taglio για φέτες ζεστής πίτσας και προμηθειών. Πάρτε ένα σάντουιτς porchetta σε πλανόδιους πωλητές τροφίμων ή σταματήστε σε μια tavola calda για έτοιμα ζυμαρικά, ψητά κρέατα και λαχανικά. Η γειτονιά Trastevere έχει πολλές καλές επιλογές για τον προϋπολογισμό ή δοκιμάστε τοπικά αγαπημένα, όπως το Forno Campo de’ Fiori και το Dar Filettaro a Santa Barbara για πολύ προσιτό ρωμαϊκό street food.

Ημερήσιες εκδρομές από τη Ρώμη

Η Ρώμη χρησιμεύει ως εξαιρετική βάση για να εξερευνήσετε μερικούς από τους κορυφαίους προορισμούς της Ιταλίας. Ακολουθούν τρεις ημερήσιες εκδρομές από τη Ρώμη:

Πομπηία

Βρίσκεται στους πρόποδες του Βεζούβιου, η Πομπηία προσφέρει μια απαράμιλλη ματιά στη ρωμαϊκή ζωή τον 1ο αιώνα. Αυτή η αρχαία πόλη θάφτηκε σε ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Εξερευνήστε τα εντυπωσιακά άθικτα ερείπια για να δείτε αρχαία σπίτια, λουτρά, ναούς, θέατρα και πολλά άλλα. Είναι ένα αρχαιολογικό θαύμα που προσφέρει μια ματιά στο παρελθόν. Η Πομπηία κάνει ένα εύκολο ημερήσιο ταξίδι με τρένο από τη Ρώμη.

Φλωρεντία

nicola pavan TWqEt jwW2sΠηγή: Nicola Pavan

Γνωστή ως η γενέτειρα της Αναγέννησης, η Φλωρεντία φιλοξενεί εμβληματικές τοποθεσίες όπως ο Duomo, η Galleria dell’Accademia με τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου και τη γέφυρα Ponte Vecchio πάνω από τον ποταμό Άρνο. Το συμπαγές κέντρο του είναι ιδανικό για εξερεύνηση με τα πόδια. Οδηγήστε το τρένο υψηλής ταχύτητας από τη Ρώμη και περάστε τη μέρα θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τον πολιτισμό της Φλωρεντίας.

Ακτή Αμάλφι

sebastian leonhardt PkWac9CLWVAΠηγή: Sebastian Leonhardt

Η εκπληκτική ακτή του Αμάλφι είναι μια έκταση 50 μιλίων κατά μήκος της νότιας άκρης της χερσονήσου Σορεντίν της Ιταλίας. Γνωστό για τις γραφικές παραθαλάσσιες πόλεις, τα πολύχρωμα κτίρια και τους εντυπωσιακούς βράχους με θέα στη θάλασσα, είναι ένας προορισμός που πρέπει να επισκεφτείτε. Περιηγηθείτε στους κήπους της Villa Rufolo στο Ravello, εξερευνήστε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ανδρέα στην πόλη του Αμάλφι ή χαλαρώστε σε ένα beach club. Λάβετε μέρος σε μια ολοήμερη περιήγηση από τη Ρώμη για να γνωρίσετε τα σημαντικότερα σημεία της ακτής του Αμάλφι.

Νυχτερινή ζωή στη Ρώμη

Μετά τη δύση του ηλίου, η Ρώμη ζωντανεύει με νυχτερινή ζωή παγκόσμιας κλάσης. Από ιστορικά κοκτέιλ μπαρ μέχρι εντυπωσιακά χορευτικά κλαμπ, η Ρώμη έχει κάτι που ταιριάζει σε κάθε γούστο και στυλ. Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες εμπειρίες νυχτερινής ζωής που έχει να προσφέρει η Αιώνια Πόλη:

Τα καλύτερα μπαρ και κλαμπ

Οι συνοικίες Campo de’ Fiori και Trastevere φιλοξενούν πολλά από τα πιο δημοφιλή μπαρ και κλαμπ της Ρώμης. Αγαπημένα, όπως το Freni e Frizioni στο Trastevere, παίζουν εντυπωσιακές μελωδίες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ή κατευθυνθείτε στο Campo de’ Fiori για περισσότερη αίσθηση ανίχνευσης σε παμπ. Στα σημεία που ξεχωρίζουν είναι το Barnum Cafe για το θέμα του τσίρκου και τα υπέροχα κοκτέιλ και το Drunken Ship για το διασκεδαστικό πάρτι του.

Η Ρώμη διαθέτει επίσης μερικά θρυλικά κλαμπ αργά το βράδυ, όπως η Γκόα και το Δωμάτιο 33, όπου οι ντόπιοι και οι επισκέπτες που πηγαίνουν σε πάρτι πηγαίνουν για χορό μέχρι την ανατολή του ηλίου. Η γειτονιά Testaccio είναι άλλο ένα hotspot της νυχτερινής ζωής με κλαμπ όπως η Σταχτοπούτα και η Villa Ada που παίζουν τα πάντα, από techno μέχρι λάτιν ποπ.

Χώροι ζωντανής μουσικής

Πέρα από τους εντυπωσιακούς ρυθμούς των κλαμπ, η Ρώμη διαθέτει επίσης μια ζωντανή ζωντανή μουσική σκηνή. Διάσημοι ηθοποιοί παίζουν σε χώρους όπως το Auditorium Parco della Musica, το οποίο φιλοξενεί μεγάλες συναυλίες και εκδηλώσεις. Ροκ, τζαζ και ανεξάρτητες μπάντες παίζουν συχνά σε οικείους χώρους όπως οι παμπ ζωντανής μουσικής Big Mama και Fonclea.

Για κλασική μουσική, ελέγξτε το πρόγραμμα στο Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola, μια εκκλησία των Ιησουιτών που φιλοξενεί συχνά μαθήματαcal συναυλίες σε ένα εντυπωσιακό μπαρόκ εσωτερικό.

Τέχνες του θεάματος

Οι λάτρεις των τεχνών του θεάματος μπορούν να απολαύσουν παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και θεάτρου σε χώρους παγκόσμιας κλάσης σε όλη τη Ρώμη. Το Teatro dell’Opera di Roma είναι η κύρια όπερα της πόλης, γνωστή για τις μεγαλειώδεις παραγωγές της. Για σύγχρονο χορό, ελέγξτε το πρόγραμμα στο Teatro Olimpico.

Τα θέατρα της Ρώμης προσφέρουν επίσης εξαιρετικές δραματικές, κωμωδίες και μουσικές παραγωγές. Το Teatro Argentina είναι ένα ιστορικό θέατρο που φιλοξενεί ακόμα και σήμερα εξαιρετικές παραγωγές. Το αγγλόφωνο θέατρο είναι επίσης δημοφιλές, με εταιρείες όπως το Αγγλικό Θέατρο της Ρώμης να παίζουν κλασικά έργα και νέες παραστάσεις στα αγγλικά.

Είτε ψάχνετε για βραδινό γλέντι είτε για μια καλλιεργημένη βραδιά στο θέατρο, η Ρώμη προσφέρει μια εξαιρετική ποικιλία ψυχαγωγίας μετά το σκοτάδι.

Αγορές

Η Ρώμη προσφέρει μια καταπληκτική ποικιλία ευκαιριών αγορών, από μπουτίκ σχεδιαστών υψηλών προδιαγραφών μέχρι τοπικές αγορές γεμάτες με χειροποίητα προϊόντα και φρέσκα προϊόντα. Πολλές από τις καλύτερες εμπορικές περιοχές βρίσκονται στο κέντρο γύρω από γοητευτικούς πεζόδρομους με μικρά καταστήματα.

Η συνοικία Tridente κοντά στα Ισπανικά Σκαλιά είναι γνωστή για τις πολυτελείς μπουτίκ που πωλούν επωνυμίες όπως Prada, Gucci και Valentino. Η Via Condotti είναι ο κύριος εμπορικός δρόμος εδώ, μαζί με την κοντινή Via Borgognona και Via Frattina. Κατάστημα με βιτρίνες ή μπείτε μέσα για την απόλυτη εμπειρία πολυτέλειας.

Για πιο προσιτές αγορές, κατευθυνθείτε στη Via del Corso για δημοφιλείς διεθνείς αλυσίδες ή ρίξτε μια ματιά στα μικρά καταστήματα χειροτεχνίας σε γειτονιές όπως το Trastevere ή το Campo de’ Fiori. Η αγορά Porta Portese κάθε Κυριακή τα πρωινά είναι γεμάτη από vintage ευρήματα και θησαυρούς υπαίθριων παζαριών.

Όσον αφορά τα αναμνηστικά, τα κλασικά δώρα της Ρώμης που πρέπει να φέρετε στο σπίτι περιλαμβάνουν δερμάτινα είδη, λικέρ λιμοντσέλο, κεραμικά, χειροποίητα ζυμαρικά και αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα ή κοσμήματα αναπαραγωγής. Πάρτε κοσμήματα από γυαλί Murano σε ζωηρές αποχρώσεις ή ένα κομμάτι από τα διάσημα εργαστήρια ψηφιδωτών στη Ρώμη.

Η διαπραγμάτευση δεν είναι συνηθισμένη στα περισσότερα καταστήματα στη Ρώμη, αλλά λίγη φιλική διαπραγμάτευση δεν βλάπτει ποτέ στις υπαίθριες αγορές. Προσφέρετε περίπου τη μισή τιμή και δείτε αν ο πωλητής θα σας συναντήσει κάπου στη μέση. Ελέγξτε τις τιμές σε μερικούς πάγκους για να καταλάβετε την πραγματική αξία πριν αγοράσετε.

Δωρεάν πράγματα να κάνετε

Η Ρώμη έχει πολλά δωρεάν πράγματα να δείτε και να κάνετε για ταξιδιώτες με προϋπολογισμό. Με προσεκτικό σχεδιασμό, μπορείτε να έχετε μια ευχάριστη επίσκεψη χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

Δωρεάν Μουσεία και Αξιοθέατα

Πολλά από τα μουσεία και τα αξιοθέατα της Ρώμης προσφέρουν δωρεάν είσοδο την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα. Αυτά περιλαμβάνουν τα Μουσεία Καπιτωλίου, την Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης και τα Λουτρά του Διοκλητιανού. Το Πάνθεον, που περιέχει τον τάφο του Ραφαήλ μεταξύ άλλων θησαυρών, είναι πάντα ελεύθερο. Η είσοδος στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό είναι επίσης ελεύθερη.

Περπατήστε δωρεάν στους δρόμους της αρχαίας Ρώμης σε τοποθεσίες όπως η Ρωμαϊκή Αγορά, ο λόφος Palatine και το Circus Maximus. Η Φοντάνα ντι Τρέβι και τα Ισπανικά Σκαλιά είναι επίσης δωρεάν.

Δημόσιες εκδηλώσεις και Φεστιβάλ

Καθόλη τη διάρκεια του έτους, η Ρώμη φιλοξενεί πολλές δωρεάν συναυλίες, εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Το καλοκαίρι, μπορείτε να δείτε δωρεάν όπερα στα Λουτρά του Καρακάλλα. Ελέγξτε για εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Villa Borghese, η οποία έχει συχνά δωρεάν συναυλίες και παραστάσεις.

Μεγάλα φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού και το Φεστιβάλ Ρόουζ περιλαμβάνουν περίτεχνα πυροτεχνήματα και εορταστικές εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό. Οι αγορές των αγροτών και οι υπαίθριες αγορές είναι άφθονες και προσφέρουν εξαιρετική δωρεάν ψυχαγωγία.

Περίπατοι

Η Ρώμη είναι μια πόλη που μπορείτε να εξερευνήσετε καλύτερα με τα πόδια. Η περιπλάνηση στα δαιδαλώδη σοκάκια και τα πλακόστρωτα δρομάκια ανταμείβει τους επισκέπτες με γοητευτικά καφέ, μικροσκοπικές πλατείες, ιστορικά σιντριβάνια και αρχαία ερείπια σε κάθε γωνιά.

Περιήγηση στην Αρχαία Ρώμη – Δείτε το Κολοσσαίο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον Παλατίνο Λόφο και άλλα διάσημα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Περιήγηση με τα πόδια στην Piazza Navona, το Πάνθεον και τη Φοντάνα ντι Τρέβι – Πάτα το πόδι σου στους κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς της Ρώμης και δες πέρα από τα τυπικά αξιοθέατα.

Βραδινή βόλτα στο Trastevere με φαγητό και κρασί – Περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια και τις πλατείες αυτής της πολυσύχναστης συνοικίας κατά μήκος του ποταμού Τίβερη. Απολαύστε ένα εξαιρετικό συνδυασμό τοπικού κρασιού και ζυμαρικών. Κάντε ένα διάλειμμα από το περπάτημα με ένα άνετο γεύμα σε μια τοπική τρατορία

Περπάτημα στο εβραϊκό γκέτο – Κάντε μια βόλτα στα σοκάκια του Trastevere, της παλαιότερης συνοικίας της Αιώνιας Πόλης. Περιηγηθείτε στην εβραϊκή συνοικία για να θαυμάσετε τη συναγωγή και το περίφημο Portico d ‘Ottavia

Οι ξεναγήσεις παρέχουν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες και σας επιτρέπουν να παραλείψετε τις γραμμές εισιτηρίων στο ποπδημοφιλή αξιοθέατα όπως το Κολοσσαίο και τα Μουσεία του Βατικανού. Το περπάτημα με μια μικρή ομάδα και τοπικό οδηγό μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε αποτελεσματικά τα καλύτερα της Ρώμης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πότε να το επισκεφτείτε

Η Ρώμη απολαμβάνει ένα ήπιο μεσογειακό κλίμα με ζεστά, ηλιόλουστα καλοκαίρια και δροσερούς, βροχερούς χειμώνες. Αναμένετε ευχάριστο ανοιξιάτικο και φθινοπωρινό καιρό, μαζί με πλήθη διακοπών κατά τη διάρκεια αυτών των εποχών.

Εποχικά στιγμιότυπα και καιρός

Τέλη της άνοιξης και αρχές φθινοπώρου προσφέρουν ιδανικό καιρό, με ηλιόλουστες μέρες και μέτριες θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι φέρνει πιο ζεστό καιρό, με υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 30°C, που μπορεί να αισθάνεστε άβολα όταν κάνετε περιηγήσεις στα αξιοθέατα. Ωστόσο, είναι μια δημοφιλής εποχή με τους τουρίστες. Οι χειμώνες είναι ψυχρός με λίγη βροχή. Η μέση θερμοκρασία είναι 10°C κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συσκευάστε στρώματα για άνεση στα αξιοθέατα.

Ο τουρισμός αιχμής διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Ο Μάιος και ο Οκτώβριος συνήθως έχουν καλό καιρό με λιγότερα πλήθη από το καλοκαίρι. Ο Απρίλιος και ο Νοέμβριος εξακολουθούν να προσφέρουν ήπιες θερμοκρασίες για εξερεύνηση.

Συμβουλές ταξιδιού

Η Ρώμη είναι μια πόλη με τα πόδια, γι’ αυτό σχεδιάστε να την εξερευνήσετε με τα πόδια. Το σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας με λεωφορεία, τραμ και μετρό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε εύκολα μεταξύ των γειτονιών. Αγοράστε εισιτήρια σε καταστήματα καπνού ή σταθμούς του μετρό πριν από την επιβίβαση και επικυρώστε το εισιτήριό σας μία φορά επιβίβαση. Προσέξτε τους πορτοφολάδες στα πολυσύχναστα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πάρτε μόνο επίσημα ταξί και βεβαιωθείτε ότι ο μετρητής λειτουργεί για να αποφύγετε απάτες. Η ποδηλασία είναι μια άλλη επιλογή για να δείτε τα αξιοθέατα, αλλά μείνετε σε καθορισμένους ποδηλατόδρομους για ασφάλεια.

Να είστε προσεκτικοί σε πολυσύχναστες τουριστικές τοποθεσίες για πορτοφολάδες. Μεταφέρετε τα χρήματα και το διαβατήριό σας σε μια ασφαλή τσάντα ή θήκη κάτω από τα ρούχα σας. Λάβετε υπόψη σας κοινές απάτες, όπως άτομα που προσφέρουν «δωρεάν» βραχιόλια και στη συνέχεια απαιτούν πληρωμή. Δώστε χρήματα μόνο σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που υπόκεινται σε κυρώσεις, όχι απευθείας σε ιδιώτες. Για ασφάλεια, αποφύγετε τις μη φωτισμένες περιοχές τη νύχτα.

Συσκευάστε άνετα παπούτσια για περπάτημα, ελαφριά ρούχα, αντηλιακή προστασία και ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό. Ντυθείτε σεμνά όταν επισκέπτεστε εκκλησίες και ιερούς τόπους καλύπτοντας τους ώμους και τα γόνατα. Προσπαθήστε να μάθετε μερικές βασικές ιταλικές φράσεις όπως γεια, αντίο, παρακαλώ, και ευχαριστώ για να αλληλεπιδράσετε ευγενικά με τους ντόπιους. Κάντε κράτηση εστιατορίου εκ των προτέρων όταν είναι δυνατόν. Δεν απαιτείται φιλοδώρημα, αλλά το 10% είναι ευπρόσδεκτο για εξαιρετική εξυπηρέτηση.

You may also like