Αρχική ΠροορισμοίΕυρώπηΠολωνία Ταξιδιωτικός οδηγός για την Κρακοβία

Ταξιδιωτικός οδηγός για την Κρακοβία

by Δημήτρης

Κρακοβία οδηγός

Η Κρακοβία είναι μια από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές πόλεις της Πολωνίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας, χρησίμευσε ως πρωτεύουσα της Πολωνίας μέχρι το 1596 και παραμένει ένα από τα πολιτιστικά, ακαδημαϊκά και οικονομικά κέντρα του έθνους σήμερα. Η Κρακοβία αναδείχθηκε ως σημαντικός εμπορικός κόμβος κατά τον Μεσαίωνα λόγω της θέσης της κατά μήκος σημαντικών εμπορικών οδών. Στο πέρασμα των αιώνων, έχει υπομείνει εισβολές και καταλήψεις, αναδεικνύοντας ξανά και ξανά ως διαρκές κέντρο της πολωνικής κουλτούρας και ταυτότητας.

Η πόλη βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Βιστούλα και έχει εύκρατο κλίμα, με ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Οι μέσες θερμοκρασίες κυμαίνονται από -1°C τον Ιανουάριο έως 19°C τον Ιούλιο. Βλέπει πάνω από 650 χιλιοστά βροχόπτωσης ετησίως.

Η Κρακοβία είναι εύκολα προσβάσιμη αεροπορικώς, με τρένο και οδικώς. Το Διεθνές Αεροδρόμιο John Paul II της πόλης συνδέει την Κρακοβία με μεγάλους ευρωπαϊκούς κόμβους. Η πόλη διαθέτει επίσης καλές σιδηροδρομικές συνδέσεις σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων απευθείας τρένων προς το Βερολίνο, τη Βουδαπέστη, την Πράγα και τη Βιέννη. Ένα εκτεταμένο δίκτυο λεωφορείων συνδέει την Κρακοβία με άλλες πόλεις της Πολωνίας. Μόλις βρεθείτε στην Κρακοβία, το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι συμπαγές και βατό. Τραμ, λεωφορεία και ταξί προσφέρουν επιλογές δημόσιας συγκοινωνίας.

Οι καλύτερες εποχές για να επισκεφθείτε την Κρακοβία είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες είναι ήπιες και αφθονούν πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Τα τέλη της άνοιξης είναι ευχάριστα καθώς τα δέντρα ανθίζουν και οι υπαίθριες βεράντες των καφέ ανοίγουν. Το μεσοκαλόκαιρο φέρνει επίσης καλό καιρό και μεγάλες μέρες. Οι αρχές του φθινοπώρου φέρνουν λιγότερα πλήθη, αλλά ακόμα ζεστός καιρός. Οι χειμώνες προσφέρουν μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές, αλλά μπορεί να είναι πολύ κρύοι.

Κορυφαία αξιοθέατα στην Κρακοβία

Η Κρακοβία φιλοξενεί πολλά συναρπαστικά αξιοθέατα που αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της πολωνικής πόλης. Εδώ είναι μερικά από τα κορυφαία αξιοθέατα που καμία επίσκεψη στην Κρακοβία δεν θα ήταν πλήρης χωρίς:

Κάστρο Wawel

Το Κάστρο Wawel, κτισμένο στον λόφο Wawel στην καρδιά της Κρακοβίας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά μνημεία της Πολωνίας. Αντικατοπτρίζει την πλούσια ιστορία της χώρας και έχει χρησιμεύσει ως έδρα βασιλιάδων, σύμβολο πολιτικής ισχύος και εθνικής ταυτότητας.

 • Αρχιτεκτονική: Το κάστρο αντιπροσωπεύει μια ανάμιξη αρχιτεκτονικών στυλ, από μεσαιωνικές κατασκευές έως αναγεννησιακά και βαρόκ στοιχεία.
 • Ιστορική Σημασία: Ήταν ο κύριος έδρα των Πολωνών μοναρχών για αιώνες και έχει μια πλούσια ιστορία που συνδέεται με τα πιο σημαντικά γεγονότα της πολωνικής ιστορίας.
 • Εκθέσεις και Συλλογές: Στο εσωτερικό του κάστρου φιλοξενούνται πολλές εκθέσεις που περιλαμβάνουν πολωνική τέχνη, ιστορικά εκθέματα, και διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα.

Καθεδρικός Ναός Wawel

bianca ackermann g5n8kyoeW Waweljpg

Ο Καθεδρικός Ναός Wawel, επίσης γνωστός ως Βασιλική Καθεδρική Εκκλησία Αγίου Στανισλάου και Αγίου Βεντεσλάου, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και ιστορικά σημαντικούς θρησκευτικούς χώρους στην Πολωνία.

 • Αρχιτεκτονική: Παρουσιάζει ένα μίγμα αρχιτεκτονικών στυλ, από γοτθικό έως αναγεννησιακό, καθρεφτίζοντας τις διάφορες ιστορικές περιόδους κατά τις οποίες χτίστηκε και ανακαινίστηκε.
 • Βασιλικοί Τάφοι: Είναι ο τόπος ταφής πολλών πολωνικών βασιλιάδων, εθνικών ηρώων, σημαντικών κληρικών και ποιητών της Πολωνίας.
 • Ιστορική Σημασία: Ο ναός έχει χρησιμεύσει ως σκηνή σημαντικών εθνικών γεγονότων, όπως βασιλικές στεφανώσεις και λειτουργικές τελετές.

Τόσο το Κάστρο όσο και ο Καθεδρικός Ναός Wawel είναι απαραίτητα σημεία ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες της Κρακοβίας, προσφέροντας μια πλούσια γεύση από την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό της Πολωνίας.

Πλατεία Κεντρικής Αγοράς

severinus dewantara 0fl WGMuNPA main square

Η Πλατεία Κεντρικής Αγοράς (Rynek Główny) στην Κρακοβία, είναι η καρδιά της Παλιάς Πόλης και αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής και εμπορικής ζωής της πόλης. Είναι μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πλατείες στην Ευρώπη και αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς προορισμούς για τους επισκέπτες της Κρακοβίας.

 • Ιστορική Σημασία: Ιδρύθηκε στον 13ο αιώνα και από τότε έχει αποτελέσει το επίκεντρο της κοινωνικής και εμπορικής ζωής της πόλης.
 • Αρχιτεκτονική και Ορόσημα: Η πλατεία περιβάλλεται από ιστορικά κτίρια και σημαντικά μνημεία, όπως η Βασιλική της Αγίας Μαρίας, ο Πύργος του Δημαρχείου και οι Κλωθοπωλεία (Sukiennice), ένας μεσαιωνικός κτιριακός συγκρότημα που σήμερα φιλοξενεί καταστήματα και παραδοσιακές αγορές.
 • Κοινωνικός Κόμβος: Η πλατεία είναι ένας δημοφιλής συναντησιακός χώρος, προσφέροντας πληθώρα καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ, καθώς και πολλές εκδηλώσεις και αγορές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων.
 • Καλλιτεχνική Σκηνή: Συχνά φιλοξενούνται εδώ μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η Πλατεία Κεντρικής Αγοράς είναι όχι μόνο ένα σημαντικό ιστορικό και αρχιτεκτονικό σημείο, αλλά και ένας ζωντανός χώρος συνάντησης και αναψυχής, προσφέροντας μια πλήρη εμπειρία του πολιτισμού και της καθημερινής ζωής της Κρακοβίας.

Εβραϊκή Συνοικία

Η Κρακοβία ήταν κάποτε ένα σημαντικό κέντρο του εβραϊκού πολιτισμού και η παλιά εβραϊκή συνοικία εξακολουθεί να είναι γεμάτη με συναγωγές, εστιατόρια και γκαλερί τέχνης που αντικατοπτρίζουν αυτή την ιστορία. Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν τη Συναγωγή και το νεκροταφείο Remuh και το στοιχειωμένο έκθεμα στο Galeria Krakowska που συζητά το γκέτο της Κρακοβίας κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάρκο Planty

Σχηματίζοντας μια πράσινη ζώνη γύρω από την Παλιά Πόλη, το Planty Park είναι ένα υπέροχο μέρος για να περπατήσετε ή να χαλαρώσετε κάτω από τη σκιά των δέντρων. Αυτό το καταπράσινο πάρκο ακολουθεί το περίγραμμα των μεσαιωνικών τειχών της πόλης που κάποτε περιέβαλλαν την Κρακοβία.

Βασιλική της Αγίας Μαρίας

tomasz zielonka neZOPUgnh28 St Marys Basilica

Η Βασιλική της Αγίας Μαρίας (Bazylika Mariacka) στην Κρακοβία είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και ιστορικά σημαντικούς θρησκευτικούς χώρους στην Πολωνία. Βρίσκεται στην πλατεία της Παλιάς Πόλης (Rynek Główny) και είναι γνωστή για τον εντυπωσιακό της αρχιτεκτονικό στυλ και τα καλλιτεχνικά έργα που φιλοξενεί.

 • Αρχιτεκτονική: Η εκκλησία, με τους δύο διαφορετικούς πύργους της, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής. Ο ένας πύργος είναι ψηλότερος και λειτουργεί ως παρατηρητήριο.
 • Ξυλόγλυπτο Βωμό: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της είναι ο μεγάλος ξυλόγλυπτος βωμός, έργο του Veit Stoss, ο οποίος θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της λεπτής γλυπτικής της αναγεννησιακής περιόδου στην Ευρώπη.
 • Η Μελωδία του Hejnał: Καθημερινά, ένας τρομπετίστας παίζει τη μελωδία Hejnał mariacki από τον ψηλότερο πύργο, μια παράδοση που επαναλαμβάνεται από τον μεσαίωνα και συμβολίζει την ετοιμότητα της πόλης να αντιμετωπίσει κάθε απειλή.
 • Ιστορική Σημασία: Η εκκλησία έχει μακρά ιστορία, με τα πρώτα στοιχεία της να χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πνευματική και κοινωνική ζωή της Κρακοβίας.

tomasz zielonka DFSF7dQMYL8 St Marys Basilica

Συνολικά, η Βασιλική της Αγίας Μαρίας είναι ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσει κανείς κατά την επίσκεψή του στην Κρακοβία, αφού συνδυάζει τέχνη, ιστορία και παράδοση με μοναδικό τρόπο.

Μουσεία στην Κρακοβία

Η Κρακοβία φιλοξενεί πολλά συναρπαστικά μουσεία που παρουσιάζουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Μερικά από τα κορυφαία μουσεία για επίσκεψη περιλαμβάνουν:

Εθνικό μουσείο

Building of the National Museum in Krakow

Το Εθνικό Μουσείο στην Κρακοβία είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Πολωνίας με μια τεράστια συλλογή πολωνικής και διεθνούς τέχνης. Βρίσκεται σε μια πρώην υφασμάτινη αίθουσα κοντά στην κεντρική πλατεία της αγοράς, το μουσείο φιλοξενεί πίνακες, γλυπτά, αντικείμενα, νομίσματα και άλλα που εκτείνονται από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Μερικά από τα κυριότερα στιγμιότυπα περιλαμβάνουν την «Κυρία με την ερμίνα» του Ντα Βίντσι, τις αυτοπροσωπογραφίες του Ρέμπραντ και τα γοτθικά έργα βωμού.

Υπόγειο Μουσείο

Rynek Underground

Το Υπόγειο Μουσείο της Κρακοβίας, γνωστό και ως “Podziemia Rynku”, βρίσκεται κάτω από την περίφημη Πλατεία Κεντρικής Αγοράς (Rynek Główny) της Παλιάς Πόλης. Αυτό το μοναδικό μουσείο προσφέρει μια σπάνια και ενδιαφέρουσα εικόνα της ιστορίας της Κρακοβίας, αναδεικνύοντας τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα και τεχνολογικά μέσα.

 • Αρχαιολογικά Ευρήματα: Το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές στην περιοχή, παρουσιάζοντας στοιχεία από την καθημερινή ζωή, το εμπόριο και την αρχιτεκτονική της μεσαιωνικής Κρακοβίας.
 • Προηγμένη Παρουσίαση: Το μουσείο χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες παρουσίασης, όπως ψηφιακές αναπαραστάσεις και πολυμέσα, για να δώσει ζωή στην ιστορία της πόλης.
 • Εμπειρία Εξερεύνησης: Επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μεσαιωνικούς δρόμους και αγορές, ανακαλύπτοντας την ιστορία και τα μυστικά της Κρακοβίας μέσα από έναν ενδιαφέροντα και διαδραστικό τρόπο.
 • Εκπαιδευτική Αξία: Παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την αρχαία και μεσαιωνική ιστορία της πόλης, καθώς και για τις αρχαιολογικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις ανασκαφές.

Το Υπόγειο Μουσείο της Κρακοβίας είναι ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον προορισμός για εκείνους που θέλουν να βιώσουν την ιστορία της πόλης με έναν διαδραστικό και σύγχρονο τρόπο, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες της Κρακοβίας.

Μουσείο Αεροπορίας

Polish Aviation Museum

Το Πολωνικό Μουσείο Αεροπορίας, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο της Κρακοβίας, φιλοξενεί πάνω από 200 αεροσκάφη και αεροπορικά εκθέματα. Δείτε vintage αεροπλάνα μέσα σε τέσσερις ευρύχωρες κρεμάστρες, από παλιά διπλάνα μέχρι σοβιετικά τζετ MIG. Πολλές πρακτικές δραστηριότητες κάνουν αυτό το υπέροχο μουσείο για παιδιά.

Εθνογραφικό Μουσείο

Για πληροφορίες σχετικά με τον πολωνικό λαϊκό πολιτισμό, επισκεφθείτε το Εθνογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο ιστορικό πάρκο Planty. Αυτό το μουσείο παρουσιάζει λαϊκή τέχνη, φορεσιές, παιχνίδια, σκηνές της γέννησης και αναψυχές της παραδοσιακής πολωνικής ζωής στο χωριό. Μια εξαιρετική εισαγωγή στις πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις των περιοχών της Πολωνίας.

Μουσείο εργοστασίου του Σίντλερ

Oskar Schindlers Enamel Factory

Το Μουσείο Εργοστασίου του Σίντλερ, επίσημα γνωστό ως MOCAK (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Κρακοβία), είναι ένα ιστορικό μουσείο και εκπαιδευτικό κέντρο που βρίσκεται στο παλιό εργοστάσιο Enamel του Όσκαρ Σίντλερ στην Κρακοβία, Πολωνία. Το μουσείο αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος.

 • Ιστορικό Υπόβαθρο: Το εργοστάσιο έγινε διάσημο λόγω της προσπάθειας του Όσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού βιομηχάνου, να σώσει τους Εβραίους εργάτες του από τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.
 • Έκθεση και Συλλογές: Το μουσείο παρουσιάζει μια μόνιμη έκθεση που αφορά την ιστορία της Κρακοβίας κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, με έμφαση στην ιστορία του εργοστασίου και του Σίντλερ.
 • Εκπαιδευτική Σημασία: Το μουσείο εστιάζει στην εκπαίδευση και την αναπαράσταση των συνθηκών ζωής, της καταπίεσης και της επιβίωσης των Εβραίων κατά την περίοδο του Ολοκαυτώματος.
 • Τοποθεσία και Πρόσβαση: Βρίσκεται στην περιοχή Zabłocie της Κρακοβίας, εύκολα προσβάσιμο από το κέντρο της πόλης.

Το Μουσείο Εργοστασίου του Σίντλερ αποτελεί μια σημαντική στάση για όσους επισκέπτονται την Κρακοβία, καθώς προσφέρει μια βαθιά προσωπική και ιστορική ματιά στις τραγωδίες του παρελθόντος και στη σημασία της ανθρώπινης γενναιοδωρίας και θάρρους.

Φαγητό και φαγητό στην Κρακοβία

Η γαστρονομική σκηνή της Κρακοβίας αντανακλά την πολυπολιτισμική ιστορία της, με επιρροές από την πολωνική, την εβραϊκή, την αυστριακή και την ουγγρική κουζίνα. Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές στιγμές για τους λάτρεις του φαγητού που επισκέπτονται την Κρακοβία:

Παραδοσιακά πολωνικά πιάτα για να δοκιμάσετε

Μερικά εμβληματικά πολωνικά πιάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε στην Κρακοβία περιλαμβάνουν:

Pierogi – Γεμιστά ζυμαρικά που κυκλοφορούν τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές ποικιλίες. Δοκιμάστε τα με τηγανητά κρεμμύδια και κρέμα γάλακτος.
Bigos – Ένα χορταστικό στιφάδο με ξινολάχανο και κρέας, που μερικές φορές αποκαλείται στιφάδο του πολωνικού κυνηγού.
Zapiekanka – Ένα σάντουιτς μπαγκέτας ανοιχτού προσώπου με μανιτάρια, τυρί και άλλες επικαλύψεις.
Gołąbki – Ρολάκια λάχανου γεμιστά με κρέας και ρύζι σε σάλτσα ντομάτας.
Żurek – Μια ξινή σούπα σίκαλης με λουκάνικο και αυγό. Μια δημοφιλής θεραπεία του hangover!

Καφετέριες και κουλτούρα καφέ

Τα καφενεία βιεννέζικου στιλ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της γαστρονομικής σκηνής της Κρακοβίας. Μερικά καφέ που δεν πρέπει να χάσετε περιλαμβάνουν:

Jama Michalika – το πιο διάσημο και ιστορικό καφέ της Κρακοβίας.
Bunkier Cafe – Λογοτεχνικό καφέ σε μια παλιά αποθήκη με καθίσματα στον κήπο.
Spółdzielnia Ogniwo – Το τοπικό αγαπημένο γνωστό για τα νόστιμα κέικ.
Charlotte Chleb i Wino – Γοητευτικό καφέ βιβλιοπωλείου έξω από την κεντρική πλατεία της αγοράς.

Ψώνια στην Κρακοβία

Η Κρακοβία προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ψώνια, από πολυσύχναστες υπαίθριες αγορές έως μοντέρνα εμπορικά κέντρα. Οι κύριες περιοχές για ψώνια στο κέντρο της πόλης είναι γύρω από την Rynek Główny (κεντρική πλατεία) και κατά μήκος της πεζοδρομημένης ulica Floriańska.

Η πιο διάσημη αγορά στην Κρακοβία είναι το ιστορικό Cloth Hall (Sukiennice) ακριβώς στην κεντρική πλατεία. Αυτό το αναγεννησιακό κτήριο στεγάζει πάγκους εμπόρων που πωλούν τοπικά χειροτεχνήματα, κοσμήματα, αναμνηστικά και άλλα. Μπορείτε να βρείτε όλα τα είδη δώρων και αναμνηστικών εδώ, όπως πολωνική κεραμική, ξύλινα διακοσμητικά, κεντημένα ρούχα και κοσμήματα από κεχριμπάρι.

Υπάρχουν επίσης μερικά μεγάλα σύγχρονα εμπορικά κέντρα στην Κρακοβία λίγο έξω από την Παλιά Πόλη. Το Galeria Krakowska είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εμπορικά κέντρα με περισσότερα από 200 καταστήματα, εστιατόρια και διασκέδαση. Εδώ μπορείτε να βρείτε επωνυμίες μόδας τόσο υψηλής όσο και υψηλής τεχνολογίας, ηλεκτρονικά είδη, οικιακά είδη και είδη παντοπωλείου. Άλλα αξιόλογα εμπορικά κέντρα περιλαμβάνουν το Bonarka City Centre και το Serenada.

Καλά αναμνηστικά και αναμνηστικά για αγορά στην Κρακοβία είναι πράγματα που αντιπροσωπεύουν την πολωνική κουλτούρα και χειροτεχνίες. Μερικές δημοφιλείς ιδέες για αναμνηστικά περιλαμβάνουν πολωνική κεραμική όπως κεραμικά πιάτα Wawel, διακοσμημένα ξύλινα κουτιά, χριστουγεννιάτικα στολίδια, κεντημένα ρούχα, χειροποίητη δαντέλα, κοσμήματα από κεχριμπάρι της Βαλτικής και τοπικά φαγητά όπως καπνιστό τυρί oscypek.

 

Ημερήσιες εκδρομές από την Κρακοβία

Η Κρακοβία αποτελεί εξαιρετική βάση για ημερήσιες εκδρομές και για να εξερευνήσετε τις γύρω περιοχές. Ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες ημερήσιες εκδρομές από την Κρακοβία

Άουσβιτς-Μπίρκεναου

jean carlo emer lzXIokIp2LE Auschwitz

Η επίσκεψη στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου από την Κρακοβία είναι μία συχνή και σημαντική εκδρομή για πολλούς ταξιδιώτες. Το Άουσβιτς-Μπίρκεναου, που βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από την Κρακοβία, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας.

Πώς να Πάτε:

 • Οργανωμένες Ξεναγήσεις: Υπάρχουν πολλές εταιρείες που προσφέρουν οργανωμένες ξεναγήσεις στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, με μεταφορά μετ’ επιστροφής από την Κρακοβία. Αυτές οι ξεναγήσεις συνήθως περιλαμβάνουν εισιτήρια εισόδου και ξεναγό.
 • Δημόσια Μεταφορά: Είναι επίσης δυνατή η επίσκεψη με δημόσια μεταφορά, όπως λεωφορείο ή τρένο, από την Κρακοβία προς την πόλη Όσβεντσιμ, όπου βρίσκεται το μουσείο.

Τι να Περιμένετε:

 • Συγκλονιστική Εμπειρία: Η επίσκεψη στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου είναι μια συγκλονιστική εμπειρία, καθώς τα εκθέματα και τα κτίρια μιλούν για την τραγωδία του Ολοκαυτώματος.
 • Εκθέματα και Ξεναγήσεις: Το μουσείο προσφέρει εκτενείς εκθέσεις και ξεναγήσεις που αποκαλύπτουν την ιστορία των στρατοπέδων και των ανθρώπων που φυλακίστηκαν εκεί.
 • Προετοιμασία: Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε σωματικά και συναισθηματικά για την επίσκεψη. Η θέματα και οι εικόνες μπορεί να είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμα.

Αλατωρυχείο Wieliczka

Τα Αλατωρυχεία Wieliczka, κοντά στην Κρακοβία, αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά και δημοφιλή αξιοθέατα της Πολωνίας. Ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τα αλατωρυχεία για να θαυμάσουν τον υπόγειο κόσμο τους, που περιλαμβάνει απίστευτα γλυπτά από αλάτι, εκκλησίες, αίθουσες και λίμνες.

Πώς να Πάτε:

 • Οργανωμένες Εκδρομές: Πολλές τουριστικές εταιρείες στην Κρακοβία προσφέρουν οργανωμένες εκδρομές στα αλατωρυχεία Wieliczka, περιλαμβάνοντας μεταφορά και εισιτήρια.
 • Δημόσια Μεταφορά: Μπορείτε να φτάσετε στα αλατωρυχεία και με δημόσια μεταφορά, χρησιμοποιώντας λεωφορεία ή τρένα που αναχωρούν από την Κρακοβία.

Τι να Περιμένετε:

 • Υπόγεια Περιήγηση: Η περιήγηση στα αλατωρυχεία περιλαμβάνει την εξερεύνηση υπόγειων διαδρομών, γλυπτών από αλάτι και εντυπωσιακών αιθουσών.
 • Ιστορικό Υπόβαθρο: Τα αλατωρυχεία λειτούργησαν για πάνω από 700 χρόνια και είναι γεμάτα ιστορία και πολιτισμό.
 • Καπέλα της Αγίας Κινγκάς: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη της περιήγησης είναι το καπέλα της Αγίας Κινγκάς, μια εκκλησία πλήρως κατασκευασμένη από αλάτι.

Συμβουλές για Επισκέπτες:

 • Ενδυμασία: Είναι σημαντικό να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια, καθώς η περιήγηση περιλαμβάνει πολύ περπάτημα και η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη υπόγεια.
 • Φωτογραφίες: Φέρτε μια κάμερα, καθώς τα αλατωρυχεία προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για φωτογραφίες.
 • Εισιτήρια και Ώρες Λειτουργίας: Ελέγξτε τα εισιτήρια και τις ώρες λειτουργίας εκ των προτέρων, καθώς μπορεί να χρειαστεί κράτηση.

Η επίσκεψη στα Αλατωρυχεία Wieliczka από την Κρακοβία προσφέρει μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, ιδανική για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία, τη γεωλογία και τις μοναδικές αρχιτεκτονικές δημιουργίες.

Ζακοπάνε και τα βουνά Τάτρα

Το Zakopane είναι ένα δημοφιλές ορεινό θέρετρο που βρίσκεται περίπου 2 ώρες νότια της Κρακοβίας. Λειτουργεί ως πύλη για πεζοπορία, σκι και υπαίθριες δραστηριότητες στα βουνά Tatra. Από το Ζακοπάνε, μπορείτε να ανεβείτε με τελεφερίκ στο όρος Gubalowka για πανοραμική θέα στα Τάτρα.

Czestochowa

Το Czestochowa φιλοξενεί το μοναστήρι Jasna Góra που περιέχει τον διάσημο πίνακα της Μαύρης Μαντόνας. Το μοναστήρι είναι ένας σημαντικός καθολικός τόπος προσκυνήματος. Το ταξίδι από την Κρακοβία στην Czestochowa διαρκεί περίπου 2 ώρες κάθε διαδρομή.

Εθνικό Πάρκο Ojcowski

Το Εθνικό Πάρκο Ojcowski βρίσκεται περίπου 30 χλμ βόρεια της Κρακοβίας και περιέχει καταπληκτικούς ασβεστολιθικούς βραχώδεις σχηματισμούς, σπηλιές και την υπέροχη κοιλάδα Prądnik. Μπορείτε να το επισκεφθείτε σε μια ημερήσια εκδρομή από την Κρακοβία για να εξερευνήσετε τα μονοπάτια πεζοπορίας και το φυσικό τοπίο.

Πού να μείνετε στην Κρακοβία

Η Κρακοβία προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών διαμονής που ταιριάζουν σε διαφορετικούς προϋπολογισμούς και προτιμήσεις. Ακολουθεί μια επισκόπηση των κορυφαίων γειτονιών και καταλυμάτων:

Παλαιά πόλη

Αυτό το ιστορικό κέντρο της Κρακοβίας είναι η πιο δημοφιλής περιοχή για διαμονή χάρη στην κεντρική του τοποθεσία, τη δυνατότητα για περπάτημα και την εγγύτητα σε σημαντικά αξιοθέατα όπως η Πλατεία της Κεντρικής Αγοράς. Είναι ζωντανό και τουριστικό με πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, διαμερίσματα και Airbnbs.

Kazimierz

Η πρώην εβραϊκή συνοικία νότια της Παλιάς Πόλης είναι μοντέρνα με boutique ξενοδοχεία, δροσερά μπαρ και εστιατόρια. Μείνετε εδώ για μια πιο τοπική μποέμ ατμόσφαιρα.

Debniki

Βόρεια της Παλιάς Πόλης, αυτή η κατοικημένη περιοχή κατά μήκος του ποταμού Βιστούλα είναι πιο προσιτή, αλλά εξακολουθεί να είναι προσβάσιμη για περπάτημα. Διαθέτει μικρότερα ξενοδοχεία, ξενώνες και Airbnbs.

Οικονομικές ταξιδιωτικές συμβουλές

Η Κρακοβία μπορεί να είναι μια οικονομικά προσιτή πόλη για ταξιδιώτες με προϋπολογισμό που ξέρουν πού να ψάξουν. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επισκεφθείτε την Κρακοβία χωρίς να ξοδέψετε τα χρήματα:

Δωρεάν αξιοθέατα

Πολλά από τα κορυφαία αξιοθέατα της Κρακοβίας, όπως η Πλατεία της Κεντρικής Αγοράς, η Βασιλική της Αγίας Μαρίας και η γειτονιά Kazimierz, μπορείτε να τα δείτε δωρεάν. Μπορείτε επίσης να περπατήσετε κατά μήκος του πάρκου Planty που περιβάλλει τα τείχη της Παλιάς Πόλης χωρίς κόστος.

Μετακίνηση με δημόσια συγκοινωνία

Η Κρακοβία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο τραμ και λεωφορείων που μπορούν να σας μεταφέρουν αποτελεσματικά στην πόλη. Αγοράστε εισιτήρια σε μικρά περίπτερα σε όλη την πόλη. Επικυρώστε το εισιτήριό σας μόλις επιβιβαστείτε. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ταξί που μπορεί να είναι ακριβά.

Συμβουλές ασφαλείας

Ενώ η Κρακοβία είναι γενικά μια πολύ ασφαλής πόλη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνετε προφυλάξεις για να αποφύγετε προβλήματα. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές ασφαλείας για ταξίδια στην Κρακοβία:

Προσοχή στις απάτες – Η Κρακοβία είναι γνωστή για τις απάτες με ταξί, που στοχεύουν κυρίως τουρίστες στο σιδηροδρομικό σταθμό, το αεροδρόμιο και γύρω από την κεντρική πλατεία. Πάρτε μόνο επίσημα, αδειοδοτημένα ταξί και συμφωνήστε για τον ναύλο εκ των προτέρων. Ορισμένοι απατεώνες μπορεί να προσποιούνται ότι είναι χρήσιμοι ντόπιοι που σας προσφέρουν δωρεάν ποτά ή περιηγήσεις – απορρίψτε ευγενικά όλες τις αυτόκλητες προσφορές.

Αποφύγετε επικίνδυνες περιοχές – Οι γειτονιές αμέσως βόρεια και ανατολικά της Παλιάς Πόλης θα πρέπει να αποφεύγονται τη νύχτα, συμπεριλαμβανομένων των Zablocie, Olsza και Mistrzejowice. Αυτές οι περιοχές δεν περιπολούνται καλά και έχουν γίνει κλοπές. Μείνετε σε πολυσύχναστες, καλά φωτισμένες περιοχές τη νύχτα.

Μείνετε σε εγρήγορση στα πλήθη – Πορτοφολάδες μπορεί να συμβούν σε πολυσύχναστα τουριστικά σημεία, όπως η κεντρική πλατεία, το κάστρο Wawel και τα μουσεία. Κρατήστε τα τιμαλφή σας ασφαλή και να είστε προσεκτικοί με τους ανθρώπους που σας χτυπούν ή προκαλούν περισπασμούς.

Χρησιμοποιήστε μόνο επίσημα ταξί – Οι ανεπίσημοι οδηγοί «ταξί» ενδέχεται να εξαπατήσουν τουρίστες ή να χρεώσουν υπέρογκα ναύλους. Αναζητήστε την επίσημη πινακίδα του ταξί στην οροφή και ελέγξτε ότι έχουν μετρητή μέσα πριν μπείτε.

Κρατήστε τα υπάρχοντά σας κοντά σε καφετέριες και μπαρ – Δεν είναι ασυνήθιστο για τους κλέφτες να σύρουν τσάντες και τηλέφωνα χωρίς επίβλεψη από τραπέζια. Μην αφήνετε τιμαλφή σε καρέκλες ή γάντζους όπου θα μπορούσαν εύκολα να τα αρπάξουν.

Να είστε προσεκτικοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς – Τα τραμ είναι ιδιαίτερα γνωστά για πορτοφολάδες. Κρατήστε το πορτοφόλι και το τηλέφωνό σας ασφαλή στις μπροστινές τσέπες σας όταν οδηγείτε.

Μην περπατάτε μόνοι σας τη νύχτα – Μετά το σκοτάδι, παραμείνετε σε καλά φωτισμένους μεγάλους δρόμους και αποφύγετε τις λιγότερο κατοικημένες περιοχές. Προλάβετε ταξί μόνο από καθορισμένες στάσεις ταξί τη νύχτα.

Αποφύγετε το βαρύ ποτό – Η υπερβολική κατανάλωση σε κάνει πιο ευάλωτο σε απάτες και κλοπές. Να είστε προσεκτικοί αν κάνετε πάρτι στην Κρακοβία.

Ερευνήστε περιοχές πριν επισκεφτείτε – Μερικές γειτονιές όπως το Kazimierz ήταν αρκετά ανασφαλείς, επομένως μην υποθέσετε ότι όλες οι περιοχές είναι εξίσου ασφαλείς. Ρωτήστε το ξενοδοχείο σας για συμβουλές ασφαλείας.

Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική και εμπιστευτείτε το ένστικτό σας – Εάν μια κατάσταση δεν σας φαίνεται ασφαλής, φύγετε. Προσέξτε το περιβάλλον σας και κρατήστε τα τιμαλφή μακριά από τα μάτια σας. Με λίγη προσοχή, μπορείτε να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι στην Κρακοβία.

You may also like