Αρχική ΠροορισμοίΕυρώπηΒέλγιο Βρυξέλλες: Η Καρδιά της Ευρώπης – Ένας Πλήρης Ταξιδιωτικός Οδηγός

Βρυξέλλες: Η Καρδιά της Ευρώπης – Ένας Πλήρης Ταξιδιωτικός Οδηγός

by Δημήτρης

Οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου. Υπηρέτησε ως σημαντικό κέντρο πολιτισμού, εμπορίου και πολιτικής σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία του.

Ιδρυθείσα τον 10ο αιώνα, οι Βρυξέλλες αναπτύχθηκαν γύρω από την οικοδόμηση ενός φρουρίου σε ένα νησί σε μια βαλτώδη περιοχή κατά μήκος του ποταμού Senne. Τον 12ο αιώνα είχε γίνει σημαντικό εμπορικό κέντρο βασισμένο στο εμπόριο υφασμάτων. Συνέχισε να αναπτύσσεται σε δύναμη και ευημερία τους επόμενους αιώνες. Σημαντικά ορόσημα όπως η Grand Place και το Δημαρχείο κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το 1830, οι Βρυξέλλες έγιναν η πρωτεύουσα του πρόσφατα ανεξάρτητου Βασιλείου του Βελγίου. Επιλέχθηκε για την κεντρική του θέση μεταξύ των ολλανδόφωνων και γαλλόφωνων περιοχών της χώρας. Η πόλη επεκτάθηκε γρήγορα τον 19ο και τον 20ο αιώνα καθώς το Βέλγιο βιομηχανοποιήθηκε. Εμβληματικές τοποθεσίες όπως το Βασιλικό Παλάτι, το Κτήριο του Κοινοβουλίου και το Atomium χτίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.

Σήμερα οι Βρυξέλλες είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη με περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια κατοίκους από ένα ευρύ φάσμα καταβολών. Χρησιμεύει ως πρωτεύουσα του Βελγίου, έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και κέντρο διεθνών επιχειρήσεων και πολιτικής. Οι Βρυξέλλες είναι γνωστές για τις ιστορικές πλατείες, τα μουσεία τέχνης παγκόσμιας κλάσης, την ποικιλία της κουζίνας και τον γραφειοκρατικό τους ρόλο στην ΕΕ. Πάνω από το 25% του πληθυσμού της είναι γεννημένοι στο εξωτερικό.

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο κεντρικό οροπέδιο του Βελγίου. Βρίσκεται περίπου 110 χλμ από τη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 180 χλμ από τη Γαλλία και 50 χλμ από την Ολλανδία. Το κέντρο της πόλης είναι χτισμένο πάνω στην κοιλάδα του ποταμού Senne, ο οποίος τώρα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από ιστορικά κτίρια και σήραγγες. Πέρα από αυτήν την κεντρική κοιλάδα, η πόλη απλώνεται σε διάφορες γειτονιές με το δικό τους χαρακτήρα και ορόσημα.

Ως κορυφαία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, οι Βρυξέλλες προσφέρουν στους επισκέπτες μια τεράστια ποικιλία από πολιτιστικές, γαστρονομικές και τουριστικές εμπειρίες. Από τις μεσαιωνικές πλατείες μέχρι τους σύγχρονους ουρανοξύστες, οι Βρυξέλλες έχουν κάτι για όλους.

Κορυφαία αξιοθέατα

Οι Βρυξέλλες έχουν πολλά αξιοθέατα που πρέπει να δει κανείς για κάθε επισκέπτη. Μερικά από τα κορυφαία αξιοθέατα είναι:

Grand Place

seifeddine dridi noP9cNQ9u7k Grand Place

Η Grand Place είναι η κεντρική πλατεία των Βρυξελλών και ένα από τα πιο εμβληματικά ορόσημα. Αυτή η υπέροχη πλατεία περιβάλλεται από εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, συμπεριλαμβανομένων των κομψών guildhalls, του Gothic Town Hall και του περίτεχνου Maison du Roi. Ο ζωντανός συνδυασμός αρχιτεκτονικών στυλ αντανακλά την πλούσια ιστορία των Βρυξελλών. Το Grand Place ζωντανεύει τα βράδια όταν τα κτίρια είναι όμορφα φωτισμένα. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα αξιοθέατα, να δειπνήσουν σε ένα από τα πολλά εστιατόρια που πλαισιώνουν την πλατεία ή να επισκεφθούν το Μουσείο της Πόλης των Βρυξελλών που βρίσκεται εντός του Δημαρχείου.

Η πλατεία, που ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμιο Πολιτιστικό Μνημείο της UNESCO, είναι ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας της πόλης και ένας συναρπαστικός τόπος συνάντησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Η Πλατεία είναι επίσης φημισμένη για τα διάφορα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις που φιλοξενεί κατά τη διάρκεια του χρόνου, κάνοντάς την έναν ζωντανό και δυναμικό χώρο που αντανακλά την πολυμορφία και την ενέργεια των Βρυξελλών.

Atomium

fisnik murtezi HwnYbnu5XHc Atomium

Το Atomium είναι ένα εμβληματικό μνημείο και μουσείο στις Βρυξέλλες. Κατασκευάστηκε το 1958 για την Έκθεση Παγκόσμιας Έκθεσης των Βρυξελλών (Expo 58) και αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους προσανατολισμούς της πόλης. Το σχέδιο του Atomium αντιπροσωπεύει μια κρυσταλλική δομή ενός σιδηρομορίου, μεγεθυμένη 165 δισεκατομμύρια φορές.

Το μνημείο αποτελείται από εννέα σφαίρες, ενωμένες με σωλήνες, με την κάθε σφαίρα να έχει διάμετρο περίπου 18 μέτρων. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν τις εσωτερικές σφαίρες, οι οποίες φιλοξενούν εκθέσεις και διάφορες εκδηλώσεις που σχετίζονται με την επιστήμη, τον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική. Από την κορυφή του Atomium, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια μοναδική θέα της πόλης των Βρυξελλών.

Το Atomium είναι όχι μόνο ένα αρχιτεκτονικό θαύμα αλλά και ένα σύμβολο της επιστημονικής προόδου και της ιδέας της ειρηνικής ανθρώπινης συνεργασίας. Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στο Βέλγιο.

Μίνι-Ευρώπη

tatiana tochilova n4AIGX5C764 mini europe

Το Mini-Europe προσφέρει μια διασκεδαστική εμπειρία που επιτρέπει στους επισκέπτες να ανακαλύψουν την Ευρώπη σε μικρογραφία. Αυτό το πάρκο περιέχει σχεδόν 350 μινιατούρες εμβληματικών κτιρίων και μνημείων από όλη την Ευρώπη, όλα αναδημιουργημένα με εκπληκτική προσοχή στη λεπτομέρεια και σε κλίμακα 1:25. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν το Μπιγκ Μπεν, τον Πύργο του Άιφελ, την Ακρόπολη και τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ένας απολαυστικός τρόπος για να δείτε πολλά από τα κορυφαία αξιοθέατα της Ευρώπης μέσα σε λίγες μόνο ώρες!

Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών

lauredane collin qly8ooDVwcw Musees

Τα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών (Musées Royaux des Beaux-Arts) του Βελγίου περιλαμβάνουν τέσσερα μουσεία που παρουσιάζουν εκτενείς συλλογές καλών τεχνών από τον 15ο έως τον 21ο αιώνα. Το πιο γνωστό είναι το μουσείο Magritte αφιερωμένο στα έργα του θρυλικού σουρεαλιστή ζωγράφου René Magritte. Αξιοσημείωτα είναι επίσης το Μουσείο Αρχαίας Τέχνης με τη συλλογή Flemish Primitives, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Μουσείο Fin-de-Siècle που επικεντρώνεται στην τέχνη της αλλαγής του αιώνα. Μαζί αυτά τα μουσεία περιέχουν πάνω από 20.000 πίνακες, γλυπτά και σχέδια διάσημων Βέλγων και διεθνών καλλιτεχνών.

Μουσείο Magritte

Rene Magritte

Το Μουσείο Magritte, είναι αφιερωμένο στον διάσημο Βέλγο σουρεαλιστή ζωγράφο René Magritte. Το μουσείο προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο του Σουρεαλισμού μέσα από τη μεγαλύτερη συλλογή των έργων του Magritte παγκοσμίως. Περιλαμβάνει πάνω από 200 έργα, μεταξύ των οποίων πίνακες, σκίτσα, γλυπτά, αφίσες και φωτογραφίες.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να βυθιστούν στον παράδοξο και φανταστικό κόσμο του Magritte, εξερευνώντας την ιδιαίτερη όραση και τη δημιουργική του προσέγγιση. Τα έργα του εξετάζουν την σχέση μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας, του ορατού και του αόρατου, προκαλώντας τον θεατή να σκεφτεί βαθύτερα για την αντίληψη και την τέχνη.

Το μουσείο, που βρίσκεται στο κέντρο των Βρυξελλών, αποτελεί επίσης έναν αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό χώρο, προσφέροντας μια ιδανική σκηνική ατμόσφαιρα για την εμβύθιση στον κόσμο του Magritte. Η επίσκεψη στο Μουσείο Magritte αποτελεί μια απαραίτητη εμπειρία για τους λάτρεις της τέχνης και του σουρεαλισμού.

Μουσείο Horta

museum horta

Το Μουσείο Horta, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αποτελεί έναν αφιερωμένο χώρο στο έργο του Victor Horta, ο οποίος ήταν κορυφαίος εκπρόσωπος της τέχνης Αρ νουβό στο Βέλγιο. Το μουσείο στεγάζεται στο πρώην σπίτι και το εργαστήριο του Horta, τα οποία ο ίδιος σχεδίασε και κατασκεύασε μεταξύ των ετών 1898 και 1901.

Στο εσωτερικό του, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την εκπληκτική αρχιτεκτονική και τα διακοσμητικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το στυλ Αρ νουβό, με κυματιστές γραμμές, φυσικά μοτίβα και εντυπωσιακή χρήση φωτός και χώρου. Το μουσείο περιλαμβάνει επίσης μια συλλογή από έπιπλα, έργα τέχνης και προσωπικά αντικείμενα του Horta, προσφέροντας μια πλήρη εικόνα της δουλειάς και της ζωής του.

Η επίσκεψη στο Μουσείο Horta προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να βιώσει κανείς από κοντά την αισθητική και το πνεύμα του Αρ νουβό, καθώς και να ανακαλύψει την πρωτοποριακή συνεισφορά του Horta στην τέχνη και την αρχιτεκτονική της εποχής του.

Βέλγικο Μουσείο Κόμικς

Το Βέλγικο Μουσείο Κόμικς, που βρίσκεται στην καρδιά των Βρυξελλών, αποτελεί έναν παράδεισο για τους λάτρεις των κόμικς και των γραφικών τεχνών. Αυτό το μοναδικό μουσείο είναι αφιερωμένο στην ιστορία του βελγικού και διεθνούς κόμικ, παρουσιάζοντας την πλούσια παράδοση και την εξέλιξη αυτής της τέχνης.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό αρ νουβό κτίριο, το οποίο ήταν σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Victor Horta. Εντός των εκθεσιακών χώρων, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν μια μεγάλη συλλογή από αυθεντικά κόμικς, σχέδια, και πρωτότυπα σενάρια. Επιπλέον, παρουσιάζονται έργα διάσημων Βέλγων δημιουργών, όπως ο Hergé του “Tintin” και ο Peyo των “Smurfs”.

Το μουσείο προσφέρει επίσης διάφορες προσωρινές εκθέσεις, εργαστήρια και εκδηλώσεις που εξερευνούν διάφορες πτυχές της κόμικ τέχνης. Είναι ένας τόπος που συνδυάζει την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση, καθιστώντας το ιδανικό για επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Φαγητό και ποτό

Οι Βρυξέλλες είναι γνωστές για την νόστιμη τοπική κουζίνα και τα λαχταριστά ποτά τους. Η πόλη έχει κάτι για κάθε γούστο, από αλμυρά κλασικά μέχρι γλυκές απολαύσεις. Όταν βρίσκεστε στις Βρυξέλλες, φροντίστε να δοκιμάσετε αυτά τα εμβληματικά φαγητά και ποτά:

Moules-frites

Moules FritesΠηγή: MATT TAYLOR-GROSS / FOOD STYLING BY AMELIA RAMPE

Κανένα ταξίδι στις Βρυξέλλες δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς να δοκιμάσετε τα περίφημα moules-frites (μύδια και τηγανητές πατάτες). Τα φρέσκα μύδια στον ατμό σερβίρονται σε μια ποικιλία ζωμών, σε συνδυασμό με τραγανές πατάτες. Αναζητήστε πολυσύχναστα εστιατόρια κοντά στη Grand Place ή δοκιμάστε δείγματα στην αγορά του Σαββατοκύριακου Marolles. Για τα καλύτερα μύδια, επισκεφθείτε την άνοιξη έως το φθινόπωρο όταν είναι στην εποχή τους.

Βελγικές βάφλες

Οι βελγικές βάφλες αναγνωρίζονται παγκοσμίως για το ελαφρύ, τραγανό εξωτερικό και το αφράτο εσωτερικό τους. Οι πιο παραδοσιακές βάφλες των Βρυξελλών έχουν ορθογώνιο σχήμα και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη, αν και συνοδεύονται επίσης από κομματάκια σοκολάτας ή φρέσκα φρούτα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μια αυθεντική βάφλα Βρυξελλών με σαντιγί από ένα περίπτερο ή ένα καφέ στο πεζοδρόμιο.

Σοκολάτα

z graphica Ly3yPTQmbow Godiva

Ως γενέτειρα των πραλινών και των σοκολατών Godiva, οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν τη σοκολάτα στα σοβαρά. Οι κορυφαίες σοκολάτες δημιουργούν απίστευτες τρούφες και μπομπονιέρες, ενώ πιο προσιτές μάρκες προσφέρουν νόστιμες μπάρες και αλείμματα. Φροντίστε να δοκιμάσετε χειροποίητες σοκολάτες, να περιηγηθείτε στο Brussels Chocolate Village ή να επισκεφτείτε το μουσείο σοκολάτας για να μάθετε πώς φτιάχνεται η βελγική σοκολάτα.

Μπύρα

Με περισσότερες από 500 ποικιλίες μπύρας που παρασκευάζονται στο Βέλγιο, οι Βρυξέλλες είναι ο παράδεισος για τους λάτρεις της μπύρας. Οι τοπικές μπίρες κυμαίνονται από φρουτώδη λάμπικ μέχρι γεμάτες μπίρες Trappist. Πιείτε μια παραδοσιακή μπύρα σε ένα από τα πολλά μπαρ των Βρυξελλών ή περιηγηθείτε στη ζυθοποιία Cantillon για να δείτε την παραδοσιακή παραγωγή μπύρας λάμπης. Η κουλτούρα της μπύρας των Βρυξελλών θα εντυπωσιάσει τόσο τους περιστασιακούς πότες όσο και τους γνώστες.

Η παγκοσμίου φήμης κουζίνα των Βρυξελλών κάνει την πόλη έναν προορισμό φαγητού που πρέπει να επισκεφτείτε. Όταν βρίσκεστε στην πόλη, μην παραλείψετε εμβληματικά πιάτα, όπως αχνιστά μούλ-φριτ, γλυκές βελγικές βάφλες, απολαυστική σοκολάτα και φημισμένες μπύρες της χώρας. Η εξερεύνηση των Βρυξελλών μέσα από τις απίστευτες γεύσεις της είναι μια εμπειρία που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να απολαύσει.

Ψώνια

Οι Βρυξέλλες έχουν μερικές εξαιρετικές ευκαιρίες για ψώνια, είτε ψάχνετε για high-end μόδα, μεγάλες μάρκες, ανεξάρτητες μπουτίκ ή αγορές με αντίκες και υπαίθριες αγορές.

Οι βασικοί τομείς αγορών είναι:

Λεωφόρος Λουίζ

Αυτός ο πολυτελής εμπορικός δρόμος φιλοξενεί μπουτίκ σχεδιαστών και επωνυμίες πολυτελείας όπως Chanel, Dior, Gucci, Louis Vuitton, Cartier, Tiffany & Co. Θα βρείτε επίσης πολυτελή βελγικά καταστήματα σοκολάτας. Οδηγεί από την Place Louise στο πάρκο Bois de la Cambre.

Boulevard de Waterloo

Αυτός ο πολυσύχναστος πεζόδρομος βρίσκεται κοντά στη Grand Place και διαθέτει παραδοσιακές βελγικές και διεθνείς επωνυμίες ρούχων, μαζί με καταστήματα με σουβενίρ και καταστήματα σοκολάτας, όπως το Neuhaus και το Godiva.

Rue Antoine Dansaert

Η κύρια περιοχή μόδας των Βρυξελλών έχει πολλές μπουτίκ, vintage καταστήματα και καταστήματα σχεδιαστών που πωλούν είδη μόδας, είδη εσωτερικής διακόσμησης και κοσμήματα. Υπάρχει επίσης μια υπαίθρια αγορά στην Place du Jeu de Balle με πάγκους αντίκες και μπρικ-α-μπρακ.

Galeries Royales Saint-Hubert

Αυτή η κομψή εμπορική στοά του 19ου αιώνα, καλυμμένη με γυαλί, κοντά στην Grand Place στεγάζει μπουτίκ που πωλούν κοσμήματα, δερμάτινα είδη, γκουρμέ φαγητά, σοκολάτα και άλλα.

Les Galeries de la Toison d’Or

Αυτές οι πολυτελείς εμπορικές γκαλερί στο κέντρο της πόλης διαθέτουν πολλά καταστήματα με επώνυμα προϊόντα πολυτελείας, όπως τα Cartier, Burberry και Swarovski, παράλληλα με κανονικές αλυσίδες λιανικής.

Place du Grand Sablon

Αυτή η γραφική πλατεία στην περιοχή Sablon περιλαμβάνει καταστήματα με αντίκες, γκαλερί τέχνης, μπουτίκ σοκολάτας και καφέ. Τα Σαββατοκύριακα φιλοξενεί μια αγορά με αντίκες.

Οι Βρυξέλλες προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για ψώνια για όλα τα γούστα από την υψηλή μόδα μέχρι τις υπαίθριες αγορές!

Νυχτερινή ζωή στις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες έχουν μια έντονη νυχτερινή ζωή, με πολλές επιλογές για να απολαύσετε τις βραδινές ώρες. Η πόλη ζωντανεύει τη νύχτα με ντόπιους και επισκέπτες που πηγαίνουν σε μπαρ, κλαμπ και χώρους ζωντανής μουσικής.

Bars

Οι Βρυξέλλες έχουν μια τεράστια ποικιλία από μπαρ, από φιλόξενες παμπ μέχρι μοντέρνα κοκτέιλ lounge. Οι δημοφιλείς περιοχές για χόπινγκ στο μπαρ περιλαμβάνουν τις γειτονιές Grand Place, Saint-Catherine, Dansaert και Marolles. Μερικές κορυφαίες επιλογές είναι η Moeder Lambic για την απίστευτη επιλογή μπύρας, το Bar du Matin για την κομψή ατμόσφαιρα και το À la Mort Subite για την ιστορική του ατμόσφαιρα και τις τοπικές μπύρες. Τα μπαρ των Βρυξελλών μένουν συνήθως ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Clubbing

Το clubbing είναι δημοφιλές στις Βρυξέλλες, με οικείους χώρους και τεράστια κλαμπ χορού διάσπαρτα στην πόλη. Μερικά κορυφαία κλαμπ που μπορείτε να δείτε είναι το Fuse για techno μουσική, το Mirano Continental για τη λαμπερή διακόσμηση του 1930, το Bloody Louis για το hip hop και το R&B και το Madame Mustache για το δροσερό industrial στυλ του. Τα κλαμπ συνήθως λειτουργούν γύρω στα μεσάνυχτα και συνεχίζουν μέχρι το ξημέρωμα.

Ημερήσιες εκδρομές από τις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες αποτελούν μια εξαιρετική βάση για να εξερευνήσετε άλλους προορισμούς στο Βέλγιο και τις κοντινές Κάτω Χώρες και τη Γαλλία. Ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες ημερήσιες εκδρομές από τις Βρυξέλλες:

Μπριζ (Brugge)

libby penner T6hnY1p4q3I Brugge

Η Μπριζ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Βελγίου, με την απίστευτα καλοδιατηρημένη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τη γοητευτική της ατμόσφαιρα. Συχνά αναφέρεται ως η «Βενετία του Βορρά» λόγω των γραφικών καναλιών της, η Μπριζ είναι κάτι που πρέπει να δείτε. Το κέντρο της πόλης είναι συμπαγές και βατό, γεμάτο με φωτογενή αξιοθέατα όπως η Πλατεία της Αγοράς, το Μπέλφορτ και η Εκκλησία της Παναγίας. Κάντε μια περιήγηση με βάρκα στο κανάλι, δοκιμάστε βελγικές μπύρες και σοκολάτα και απολαύστε τις παραμυθένιες δονήσεις. Η Μπριζ απέχει λιγότερο από μία ώρα από τις Βρυξέλλες με το τρένο.

Γάνδη

jorge fernandez salas ntuDzybCpH0 Gent

Η Γάνδη είναι μια άλλη υπέροχη μεσαιωνική πόλη στο Βέλγιο. Διαθέτει ζωντανό φοιτητικό πληθυσμό και ζωντανή πολιτιστική σκηνή. Τα κορυφαία αξιοθέατα περιλαμβάνουν το επιβλητικό κάστρο Gravensteen, τον καθεδρικό ναό Saint Bavo και τη γειτονιά Patershol δίπλα στο κανάλι. Η Γάνδη είναι γνωστή για τα μουσεία και τη σκηνή τέχνης. Το κέντρο της πόλης και τα περισσότερα αξιοθέατα μπορείτε να δείτε σε μια ημερήσια εκδρομή από τις Βρυξέλλες, η οποία διαρκεί μόλις 30-50 λεπτά με το τρένο.

Αμβέρσα

ernest ojeh 9z7LBkDxA1o Antwerp

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου, η Αμβέρσα, προσφέρει μια εξαιρετική ημερήσια εκδρομή από τις Βρυξέλλες (μόλις 45 λεπτά με το τρένο). Διαθέτει ιστορικό λιμάνι και αποτελεί σημαντικό κέντρο για εμπόρους μόδας και διαμαντιών. Μην χάσετε αξιοθέατα όπως ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας με πίνακες του Ρούμπενς, το μεσαιωνικό κάστρο Steen και τη γοητευτική πλατεία Grote Markt. Υπάρχουν επίσης υπέροχα μουσεία, εμπορικές περιοχές και καφέ για εξερεύνηση.

Βατερλώ

guillaume vandenneucker XrFoLl eXTk Waterloo

Η πόλη Βατερλώ, περίπου 30 χλμ. νότια των Βρυξελλών, είναι η διάσημη τοποθεσία της ήττας του Ναπολέοντα το 1815 στη μάχη του Βατερλώ. Σήμερα στο πεδίο της μάχης μπορείτε να επισκεφθείτε το μνημείο Lion’s Mound και το Μουσείο Wellington για την ιστορία πίσω από μια από τις πιο σημαντικές μάχες της Ευρώπης. Υπάρχουν επίσης αναπαραστάσεις και ειδικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εδώ. Μπορείτε να πάρετε τοπικά τρένα ή λεωφορεία για το Βατερλώ από τις Βρυξέλλες σε λιγότερο από μία ώρα.

Ο “Λόφος του Λέοντα” – Lion’s Mound (φώτο) είναι ένα εμβληματικό μνημείο που βρίσκεται στον τόπο της ιστορικής Μάχης του Βατερλώ του 1815. Αυτό το μνημείο κατασκευάστηκε για να τιμήσει τη μνήμη της μάχης και την πτώση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Στην κορυφή του λόφου, στέκεται ένα τεράστιο χάλκινο λιοντάρι, σύμβολο της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων.

Ο Λόφος έχει ύψος περίπου 43 μέτρα και για να φτάσει κανείς στην κορυφή, πρέπει να ανέβει 226 σκαλοπάτια. Από την κορυφή του, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν εκπληκτική θέα του πεδίου της μάχης και της περιοχής γύρω. Είναι ένας τόπος που συνδυάζει την ιστορία με τη φυσική ομορφιά, προσφέροντας μια ιδιαίτερη εμπειρία στους επισκέπτες.

Φτάνοντας στις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες είναι εύκολα προσβάσιμες με αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο.

Με αεροπλάνο

Οι Βρυξέλλες έχουν δύο κύρια αεροδρόμια – το αεροδρόμιο των Βρυξελλών (BRU) και το αεροδρόμιο South Charleroi των Βρυξελλών (CRL). Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, που βρίσκεται ακριβώς βορειοανατολικά των Βρυξελλών, είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο και προσφέρει πτήσεις από μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και πτήσεις μεγάλων αποστάσεων από τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Πολλές αεροπορικές εταιρείες όπως η Ryanair πετούν στο αεροδρόμιο South Charleroi των Βρυξελλών, το οποίο βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νότια των Βρυξελλών. Και από τα δύο αεροδρόμια, μπορείτε να πάρετε τρένα, λεωφορεία ή ταξί στο κέντρο των Βρυξελλών.

Με το τρένο

Ως μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, οι Βρυξέλλες συνδέονται πολύ καλά με σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας. Τα γρήγορα τρένα Thalys συνδέουν τις Βρυξέλλες με το Παρίσι, το Άμστερνταμ, την Κολωνία και πολλούς άλλους προορισμούς. Τα τρένα Eurostar εκτελούν δρομολόγια απευθείας από το St Pancras του Λονδίνου προς το σταθμό Midi των Βρυξελλών. Αρκετά υπεραστικά τρένα την ημέρα εκτελούν δρομολόγια προς τις Βρυξέλλες από μεγάλες πόλεις σε όλο το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Οι Βρυξέλλες έχουν τρεις κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς – Bruxelles Midi, Bruxelles Central και Bruxelles North.

Με αυτοκίνητο

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται κατά μήκος πολλών μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, γεγονός που τις καθιστά πολύ προσβάσιμες με αυτοκίνητο. Τα κύρια δρομολόγια είναι το Ε40 από τη Γαλλία και τη Γερμανία και το Ε411 από το Λουξεμβούργο. Η οδήγηση στο κέντρο των Βρυξελλών δεν συνιστάται λόγω των χρεώσεων κυκλοφοριακής συμφόρησης, του περιορισμένου χώρου στάθμευσης και των στενών δρόμων, αλλά μπορείτε να οδηγήσετε στις εγκαταστάσεις Park and Ride στα προάστια και να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο κέντρο της πόλης.

Με λεωφορείο

Οι Eurolines και Flixbus προσφέρουν δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων προς τις Βρυξέλλες από τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη. Ο κεντρικός σταθμός λεωφορείων στις Βρυξέλλες βρίσκεται δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό Bruxelles Nord. Περιφερειακά λεωφορεία εκτελούν επίσης συχνά δρομολόγια από πόλεις του Βελγίου όπως η Γάνδη, η Αμβέρσα και η Μπριζ.

Διαμονή στις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών διαμονής που ταιριάζουν σε διαφορετικούς προϋπολογισμούς και προτιμήσεις. Η πόλη είναι αρκετά συμπαγής, επομένως οι περισσότερες κεντρικές γειτονιές παρέχουν εύκολη πρόσβαση στα κύρια τουριστικά αξιοθέατα.

Το ιστορικό κέντρο και οι κεντρικές περιοχές, όπως το Ixelles και το Saint-Gilles, είναι δημοφιλείς περιοχές για διαμονή λόγω της εγγύτητάς τους σε κορυφαία αξιοθέατα. Αυτές οι γειτονιές προσφέρουν βολική δημόσια συγκοινωνία και μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία, ξενώνες, B&B και ενοικιαζόμενα καταλύματα διακοπών.

Μετακίνηση στις Βρυξέλλες

Δημόσια συγκοινωνία

Οι Βρυξέλλες διαθέτουν ένα εκτεταμένο σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας που αποτελείται από μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρένα που μπορούν να σας ταξιδέψουν σε όλη την πόλη και σε κοντινούς προορισμούς.

Το σύστημα του μετρό είναι γρήγορο και αποτελεσματικό. Διαθέτει τέσσερις γραμμές μετρό (1,2,5 και 6) που συνδέουν τις κύριες περιοχές της πόλης. Αγορά εισιτηρίων από μηχανήματα σε σταθμούς ή σε λεωφορεία/τραμ. Επικυρώστε το εισιτήριό σας όταν ξεκινήσετε το ταξίδι σας.

Τραμ διασχίζουν την πόλη πάνω από το έδαφος. Είναι ιδανικά για περιηγήσεις στα αξιοθέατα, καθώς μπορείτε να δείτε την πόλη καθώς ταξιδεύετε. Οι διαδρομές του τραμ προσδιορίζονται με αριθμούς και κατεύθυνση.

Τα λεωφορεία καλύπτουν περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες με μετρό και τραμ. Οι χάρτες διαδρομών εμφανίζονται σε κάθε στάση λεωφορείου. Αγοράστε εισιτήρια εν πλω (απαιτείται ακριβής αλλαγή) ή σε σταθμούς του μετρό εκ των προτέρων.

Το δίκτυο STIB προσφέρει ημερήσιες κάρτες, κάρτες πολλών ημερών και κάρτες 10 ταξιδιών που επιτρέπουν απεριόριστες μετακινήσεις. Σκεφτείτε αυτά εάν χρησιμοποιείτε συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Περπάτημα

Το κέντρο των Βρυξελλών είναι πολύ προσβάσιμο με τα πόδια. Πολλές τοποθεσίες όπως η Grand Place, το Βασιλικό Παλάτι και το Mont des Arts είναι κοντά και είναι καλύτερα να εξερευνήσετε με τα πόδια. Η βόλτα στους δρόμους σάς επιτρέπει να ανακαλύψετε κρυμμένα πετράδια που δεν βρίσκονται στους τουριστικούς χάρτες.

Ταξί

Τα ταξί μπορούν να χαιρετιστούν στο δρόμο αν το φως τους είναι αναμμένο. Οι μεγάλες στάσεις ταξί βρίσκονται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στην Place du Grand Sablon. Ζητήστε να ενεργοποιηθεί ο μετρητής για να αποφύγετε διαφωνίες ως προς τις τιμές. Η Uber δραστηριοποιείται επίσης στις Βρυξέλλες.

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Η ενοικίαση αυτοκινήτου δεν είναι απαραίτητη στο κέντρο των Βρυξελλών όπου η στάθμευση είναι περιορισμένη. Εξετάστε το ενδεχόμενο να νοικιάσετε για ημερήσιες εκδρομές εκτός πόλης. Τα μεγάλα γραφεία ενοικίασης έχουν τοποθεσίες στο αεροδρόμιο και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Κάντε κράτηση εκ των προτέρων για τις καλύτερες τιμές. Η οδήγηση είναι στα δεξιά. Να είστε σε εγρήγορση για ποδήλατα, τραμ και πεζούς που μοιράζονται το δρόμο.

Ταξιδιωτικές συμβουλές

Χρήματα

Το νόμισμα στις Βρυξέλλες είναι το ευρώ (€). Τα ΑΤΜ είναι ευρέως διαθέσιμα, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για υψηλές χρεώσεις συναλλαγών. Πολλά μέρη δέχονται πιστωτικές κάρτες, αλλά πάντα έχουν κάποια μετρητά για πλανόδιους πωλητές, καφετέριες και μικρά καταστήματα. Δεν απαιτείται φιλοδώρημα, αλλά εκτιμάται η στρογγυλοποίηση στο πλησιέστερο ευρώ ή η αποχώρηση 10% στα εστιατόρια.

Ασφάλεια

Οι Βρυξέλλες είναι γενικά μια ασφαλής πόλη, αλλά προσέχετε τους πορτοφολάδες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές. Αποφύγετε να περπατάτε μόνοι αργά το βράδυ και παίρνετε μόνο ταξινομημένα ταξί με μετρητές εργασίας. Να έχετε μαζί σας φωτοτυπία του διαβατηρίου σας αντί για το πρωτότυπο κατά την εξερεύνηση.

Εθιμοτυπία

Οι Βρυξέλλες είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη, αλλά το να ντύνεσαι σεμνά, να μαθαίνεις βασικές γαλλικές φράσεις και να σεβόμαστε τις εκκλησίες καταδεικνύει πολιτιστική ευαισθησία. Οι ντόπιοι συνήθως χαιρετούν ο ένας τον άλλον με ένα φιλί στο μάγουλο. Περιμένετε να προσκληθείτε πριν χρησιμοποιήσετε το μικρό όνομα κάποιου.

Καιρός

Οι Βρυξέλλες έχουν ένα εύκρατο κλίμα με ήπιους, βροχερούς χειμώνες και άνετα καλοκαίρια. Ο Ιούνιος-Αύγουστος είναι οι θερμότεροι μήνες με υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 68°F (20°C) ενώ ο Δεκέμβριος-Φεβρουάριος είναι οι πιο κρύοι με χαμηλές περίπου 37°F (3°C). Να έχετε πάντα μια ομπρέλα και να στρώνετε ρούχα για μεταβαλλόμενες συνθήκες.