Αρχική Best of Τα 12 εντυπωσιακά κάστρα που πρέπει να επισκεφτείτε στην Ευρώπη

Τα 12 εντυπωσιακά κάστρα που πρέπει να επισκεφτείτε στην Ευρώπη

by Δημήτρης

Η Ευρώπη φιλοξενεί μερικά από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά σημαντικά κάστρα στον κόσμο. Από τα μεσαιωνικά οχυρά έως τις πολυτελείς βασιλικές κατοικίες, τα κάστρα σε όλη την Ευρώπη δίνουν πληροφορίες για την πλούσια ιστορία και τους διαφορετικούς πολιτισμούς της ηπείρου. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά κάστρα στην Ευρώπη με βάση κριτήρια όπως η ιστορική σημασία, το αρχιτεκτονικό μεγαλείο και η δημοτικότητα ως τουριστικοί προορισμοί.

Κατά την κατάταξη των κάστρων, η ιστορική σημασία είναι βασικός παράγοντας. Πολλά ευρωπαϊκά κάστρα χτίστηκαν στρατηγικά τον Μεσαίωνα και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε πολέμους, αγώνες εξουσίας και βασιλικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η αρχιτεκτονική σημασία είναι επίσης σημαντική, καθώς τα κάστρα παρουσιάζουν διάφορα στυλ κατασκευής και μεθόδους οχύρωσης. Τέλος, πολλά κάστρα συνεχίζουν να προσελκύουν τουρίστες σήμερα, προσφέροντας ένα παράθυρο στο παρελθόν της Ευρώπης μέσω ξεναγήσεων και μουσείων που στεγάζονται εντός των τειχών τους.

Ελάτε μαζί μας καθώς ταξιδεύουμε στην Ευρώπη για να ανακαλύψουμε τα πιο αξιόλογα κάστρα της που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Κάστρο της Πράγας, Δημοκρατία της Τσεχίας

alexandra tran cf8Zk6uB07s prague castle

Το Κάστρο της Πράγας είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα κάστρων στον κόσμο σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Με έκταση σχεδόν 70.000 τετραγωνικών μέτρων, αυτό το ιστορικό φρούριο περιλαμβάνει παλάτια, εκκλησίες, μουσεία και κήπους στους χώρους του.

Οι απαρχές του Κάστρου της Πράγας χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα, όταν οι πρώιμοι πρίγκιπες της προμυσλίδας έχτισαν έναν οχυρωμένο οικισμό στο λόφο του Κάστρου. Έγινε εξέχουσα θέση στο πέρασμα των αιώνων ως έδρα εξουσίας για τους βασιλιάδες της Βοημίας, τους αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τους Τσεχοσλοβακούς προέδρους. Σημαντικές κατασκευές και επεκτάσεις έγιναν τον 10ο, 14ο και 18ο αιώνα καθώς οι ηγεμόνες προσπάθησαν να αυξήσουν το μέγεθος και το μεγαλείο του κάστρου.

Σήμερα, το Κάστρο της Πράγας είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας και υποδέχεται πάνω από 1,8 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Είναι κάτι που πρέπει να δει κάθε ταξιδιώτης που επισκέπτεται την Πράγα με το μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ, τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου, τους ιστορικούς πίνακες ζωγραφικής και τους όμορφους κήπους που προσφέρουν εκπληκτική θέα στην πόλη.

Κάστρο Windsor, Αγγλία

simon hurry RDLev5Uwp 4 Windsor castle

Το κάστρο του Ουίνδσορ είναι το μεγαλύτερο και μακρύτερο κατοικημένο κάστρο στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην αγγλική κομητεία Berkshire, το κάστρο Windsor χρονολογείται από τη βασιλεία του Γουλιέλμου του Κατακτητή τον 11ο αιώνα. Από τότε, το Κάστρο του Ουίνδσορ χρησιμοποιείται συνεχώς από Βρετανούς μονάρχες και παραμένει βασιλική κατοικία μέχρι σήμερα.

Το κάστρο του Ουίνδσορ είναι πιο διάσημο ως μια από τις επίσημες κατοικίες της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Η βασίλισσα Ελισάβετ II περνά τα περισσότερα Σαββατοκύριακα στο κάστρο, χρησιμοποιώντας το τόσο ως επίσημο όσο και ως ιδιωτικό σπίτι της. Για περισσότερα από 900 χρόνια, το κάστρο ήταν η πατρίδα των Βρετανών βασιλιάδων και βασίλισσων, καθιστώντας το το μεγαλύτερο κατεχόμενο παλάτι στην Ευρώπη.

Οι εκτεταμένοι χώροι του Κάστρου του Ουίνδσορ καλύπτουν πάνω από 13 στρέμματα και περιέχουν υπέροχα δείγματα μεσαιωνικής, γεωργιανής και βικτωριανής αρχιτεκτονικής. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα State Apartments, με την πολυτελή διακόσμηση και τα ανεκτίμητα έργα τέχνης τους, καθώς και στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου συχνά παντρεύονται και θάβονται Βρετανοί μονάρχες.

Με την επιβλητική αρχιτεκτονική, την πλούσια ιστορία και τη σύνδεσή του με τη βρετανική μοναρχία, το κάστρο Windsor δίνει στους επισκέπτες μια απαράμιλλη ματιά στο παρελθόν και το παρόν της Αγγλίας. Παραμένει ταυτόχρονα μια λειτουργική βασιλική κατοικία και ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, επιτρέποντας σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να περπατήσουν στα χνάρια των βασιλιάδων και των βασίλισσων.

Κάστρο του Εδιμβούργου, Σκωτία

e mens hXiCv pR 78 castle

Το Κάστρο του Εδιμβούργου είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία στη Σκωτία και ένα εξαιρετικά δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Σκαρφαλωμένο ψηλά στην κορυφή του Castle Rock, το Κάστρο του Εδιμβούργου δεσπόζει στον ορίζοντα της πόλης και έχει μια τεκμηριωμένη ιστορία που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Ως η πιο πολιορκημένη τοποθεσία της Σκωτίας, το κάστρο έχει γνωρίσει αμέτρητες πολιορκίες, εισβολές και αιματηρές μάχες σε όλη την ιστορία. Σήμερα, το Κάστρο του Εδιμβούργου παραμένει ένα διαρκές σύμβολο της ταυτότητας και της δύναμης της Σκωτίας.

Με τη στρατηγική του θέση στην κορυφή του Castle Rock, το Κάστρο του Εδιμβούργου χρησίμευσε ως βασιλική κατοικία και στρατιωτικό προπύργιο για αιώνες. Ο βασιλιάς Δαβίδ Α’ καθιέρωσε το κάστρο ως βασιλικό κάστρο τον 12ο αιώνα και έγινε κέντρο πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος στη Σκωτία τα επόμενα αρκετές εκατοντάδες χρόνια. Ήταν ο τόπος πολλών πολιορκιών και μαχών, ίσως η πιο διάσημη όταν ο Εδουάρδος Α’ της Αγγλίας κατέλαβε το κάστρο το 1296 και αφαίρεσε την Πέτρα του Σκόουν, πάνω στην οποία είχαν στεφθεί βασιλιάδες της Σκωτίας για αιώνες. Η πέτρα επέστρεψε στη Σκωτία μόλις το 1996.

Οι επισκέπτες του Κάστρου του Εδιμβούργου μπορούν να εξερευνήσουν τη στρατιωτική και βασιλική ιστορία του κάστρου σε τοποθεσίες όπως το Εθνικό Πολεμικό Μουσείο, το Εθνικό Πολεμικό Μνημείο της Σκωτίας, το Honours of Scotland (τα κοσμήματα του στέμματος της Σκωτίας), το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας (το παλαιότερο σωζόμενο κτήριο στο Εδιμβούργο, χρονολογείται πίσω στον 12ο αιώνα), και το περίφημο όπλο One O’Clock που πυροβολεί καθημερινά στη 13:00. Το κάστρο προσφέρει επίσης εκπληκτική θέα στην πόλη του Εδιμβούργου και πέρα από αυτήν. Για τους λάτρεις της ιστορίας που επισκέπτονται τη Σκωτία, ένα ταξίδι στο Κάστρο του Εδιμβούργου είναι απαραίτητο, καθώς δίνει ζωή στην ιστορία της Σκωτίας.

Κάστρο Neuschwanstein, Γερμανία

bharat patil QICQFkZp0Aw Neuschwanstein

Ένα από τα πιο διάσημα κάστρα στην Ευρώπη είναι το Κάστρο Neuschwanstein που βρίσκεται στη Βαυαρία της Γερμανίας. Αυτό το παλάτι του 19ου αιώνα παραγγέλθηκε από τον Λουδοβίκο Β’ της Βαυαρίας και προοριζόταν να είναι το απομονωμένο καταφύγιό του. Η κατασκευή του Κάστρου Neuschwanstein ξεκίνησε το 1869 και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ πλήρως. Το παλάτι σε στιλ ρωμανικής αναγέννησης βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου λόφου πάνω από το χωριό Hohenschwangau κοντά στο Füssen στις Βαυαρικές Άλπεις.

Η αρχιτεκτονική και η εσωτερική διακόσμηση του Neuschwanstein επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις όπερες του Richard Wagner. Οι εσωτερικοί χώροι περιλαμβάνουν τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκηνές από όπερες του Βάγκνερ και πολυτελείς αίθουσες γεμάτες με εικονογραφίες που σχετίζονται με μεσαιωνικούς θρύλους και μύθους. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα δωμάτια περιλαμβάνουν το Singer’s Hall που διαθέτει ένα μεγάλο μωσαϊκό που απεικονίζει τον θρύλο του Tannhäuser, το Grotto που μοιάζει με θέατρο με τεχνητούς σταλακτίτες και το Throne Room με βυζαντινή εμπνευσμένη διακόσμηση.

Αν και ο βασιλιάς Ludwig μπόρεσε να περάσει μόνο μερικές νύχτες στο κάστρο πριν από το θάνατό του το 1886, ο Neuschwanstein είχε μια διαρκή κληρονομιά και δημοτικότητα. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κάστρα στην Ευρώπη με πάνω από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Η παραμυθένια ποιότητα και το μεγαλείο του Neuschwanstein ήταν η έμπνευση για το Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης στα θεματικά πάρκα της Disney σε όλο τον κόσμο. Παραμένει ένα εμβληματικό παλάτι που αποτελεί παράδειγμα του ρομαντισμού του 19ου αιώνα.

Alcázar της Σεγκόβια, Ισπανία

hasmik ghazaryan olson jUGqWReweQw Alcazar

Σκαρφαλωμένο δραματικά σε έναν βραχώδη βράχο πάνω από την πόλη Σεγκόβια βρίσκεται το Αλκαζάρ, ένα από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα στην Ευρώπη. Το Alcázar που χρονολογείται αρχικά από τον 12ο αιώνα, επιδεικνύει μια εντυπωσιακή ποικιλία μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και ντιζάιν.

Με την χαρακτηριστική τριγωνική διάταξη και τους πύργους του, το Alcázar έχει μια αδιαμφισβήτητη παραμυθένια εμφάνιση. Ωστόσο, χτίστηκε πρώτα και κύρια ως φρούριο. Τα ψηλά τείχη και η έξυπνη τοποθέτηση παρείχαν ισχυρές αμυντικές δυνατότητες. Ακόμη και σήμερα, το σκηνικό στην άκρη του γκρεμού του Alcázar μεταδίδει μια ισχυρή, απόρθητη παρουσία.

Ενώ το Αλκαζάρ χρησίμευε ως βασιλικό παλάτι και κρατική φυλακή σε διάφορα σημεία, η στρατιωτική του προέλευση είναι εμφανής παντού. Το Throne Room διαθέτει πλούσια διακοσμημένες οροφές με κουφώματα, αλλά τα παράθυρά του σχεδιάστηκαν έξυπνα για να ρίχνουν λάδι ή να εκτοξεύουν βλήματα. Το κτίριο λειτουργεί πλέον ως μουσείο, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τα πολλά στρώματα της ιστορίας.

Με τη στρατηγική του τοποθεσία, την επιβλητική λιθοδομή και τις περίτεχνες βασιλικές συνοικίες, το Alcázar of Segovia προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στο μεσαιωνικό ισπανικό ντιζάιν του κάστρου. Παραμένει ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορόσημα της χώρας.

Κάστρο Malbork, Πολωνία

kevin perez camacho xtgqg8eUev0 Malbork

Το κάστρο Malbork βρίσκεται στη βόρεια Πολωνία και είναι το μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο σε έκταση. Είναι επίσης το μεγαλύτερο κτίριο από τούβλα στην Ευρώπη. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1274 υπό τους Τεύτονες Ιππότες, ένα Γερμανικό Ρωμαιοκαθολικό θρησκευτικό τάγμα. Το τεράστιο φρούριο χτίστηκε σταδιακά σε διάστημα 130 ετών και προοριζόταν να επιδείξει τη δύναμη και τον πλούτο του Τάγματος.

Το συγκρότημα του κάστρου αποτελείται από τρία ξεχωριστά τμήματα που περιβάλλονται από πολλαπλά στρώματα αμυντικών τειχών και πύργων. Το αποκορύφωμα είναι το μεγάλο κεντρικό κάστρο σε ένα νησί στον ποταμό Nogat. Αυτή η τεράστια κατασκευή έχει πολλούς ορόφους και περιλαμβάνει μεγάλες αίθουσες συνεδριάσεων, παρεκκλήσια, κουζίνες, χώρους διαβίωσης και πολλά άλλα. Άλλες περιοχές περιλαμβάνουν τα ψηλά και μεσαία κάστρα.

Συνολικά, το Κάστρο Malbork καλύπτει περίπου 143.000 τετραγωνικά μέτρα (35 στρέμματα). Σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα κάστρα των σταυροφόρων στους Αγίους Τόπους και προοριζόταν να προβάλει δύναμη. Η τεράστια κλίμακα και το μέγεθος της κατασκευής από τούβλα δεν είχαν προηγούμενο στη μεσαιωνική Ευρώπη. Ακόμη και σήμερα, στέκεται ως το μεγαλύτερο κάστρο από τούβλα στον κόσμο.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι προσπάθειες αποκατάστασης βοήθησαν να επιστρέψει το Κάστρο Μάλμπορκ στο παλιό του μεγαλείο. Οι επισκέπτες μπορούν τώρα να περπατήσουν σε όλη την έκταση και να εξερευνήσουν τα πολλά δωμάτια και τα επίπεδα μέσα. Το μεγαλείο αυτού του μεσαιωνικού φρουρίου από τούβλα είναι απαράμιλλο πουθενά αλλού στον κόσμο.

Château de Chambord, Γαλλία

dorian mongel Yui3DZiX7yM ChateaudeChambord

Το Château de Chambord στην κοιλάδα του Λίγηρα της Γαλλίας είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα châteaux στον κόσμο. Χτισμένο στις αρχές του 16ου αιώνα ως κυνηγετικό καταφύγιο για τον βασιλιά Φρανσουά Α’, είναι το μεγαλύτερο κάστρο στην κοιλάδα του Λίγηρα και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα της γαλλικής αρχιτεκτονικής της Αναγέννησης.

Αυτό που κάνει το Chambord τόσο εντυπωσιακό είναι η εξαιρετική του πρόσοψη, που διαθέτει μια υπέροχη ανοιχτή σκάλα διπλής έλικας που βρίσκεται στο κέντρο της κατασκευής. Η πρόσοψη είναι περίτεχνα διακοσμημένη με σκαλιστά αγάλματα, ψηλές καμινάδες και μια σειρά από θολωτούς πύργους, δίνοντας στο κάστρο μια παραμυθένια εμφάνιση. Το εσωτερικό δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακό, με 440 δωμάτια, 365 τζάκια και 84 σκάλες που εκτείνονται σε 426.000 τετραγωνικά πόδια. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά επιτεύγματα είναι ότι η κεντρική σκάλα ανεβάζει τρεις ορόφους χωρίς κανένα κεντρικό στήριγμα – ένα σχέδιο πολύ μπροστά από την εποχή του.

Η τεράστια κλίμακα και οι περίτεχνες λεπτομέρειες της Αναγέννησης κάνουν το Chambord να ξεχωρίζει ως ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Το μέγεθος και το μεγαλείο του αντικατοπτρίζουν τις φιλοδοξίες για δύναμη και επιρροή του βασιλιά Φρανσουά Ι. Ενώ χτίστηκε ως καταφύγιο κυνηγιού και δεν προοριζόταν για αμυντικούς σκοπούς όπως προηγούμενα μεσαιωνικά κάστρα, το Chambord αντιπροσωπεύει τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και ευαισθησίες που σημάδεψαν τη στροφή από τον Μεσαίωνα στην περίοδο της Αναγέννησης.

Σήμερα, το Chambord είναι ένα από τα πιο δημοφιλή châteaux στη Γαλλία, με περισσότερους από 700.000 επισκέπτες ετησίως. Η μοναδική αρχιτεκτονική και το τεράστιο μέγεθός του δεν παραλείπουν ποτέ να εντυπωσιάσουν όσους περιηγούνται στα πολυάριθμα δωμάτια και τους διαδρόμους του. Στέκεται ως ένα από τα πιο φιλόδοξα και υπέροχα κάστρα από την εποχή της Γαλλικής Αναγέννησης.

Κάστρο Hohensalzburg, Αυστρία

free walking tour salzburg oZmEsJngbok Hohensalzburg

Σκαρφαλωμένο δραματικά σε έναν λόφο με θέα στο Σάλτσμπουργκ, το Κάστρο Hohensalzburg είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην Ευρώπη. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1077 υπό τον Αρχιεπίσκοπο Gebhard von Helfenstein, σε μια εποχή που το Σάλτσμπουργκ ήταν ένα ανεξάρτητο κράτος που διοικούνταν από πρίγκιπες-αρχιεπισκόπους. Το φρούριο χρησίμευε ως σύμβολο της δύναμης και του πλούτου των Αρχιεπισκόπων, καθώς και ως στρατιωτική άμυνα για την κάτω πόλη.

Οι επισκέπτες σήμερα μπορούν να πάρουν ένα τελεφερίκ μέχρι το λόφο για να εξερευνήσουν τα παλάτια, τα μουσεία, τις αυλές και το φρούριο. Το κάστρο είναι ένα επιβλητικό αξιοθέατο, με πύργους, πυργίσκους και περίτεχνα κρατικά δωμάτια. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν το πολυτελώς διακοσμημένο Golden Hall, τα διαμερίσματα Prince’s επιπλωμένα σε στιλ ροκοκό και τα εκτεταμένα τείχη του φρουρίου με πανοραμική θέα. Η μεσαιωνική εσωτερική αυλή μεταφέρει τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο. Το Hohensalzburg παραμένει μια ατμοσφαιρική υπενθύμιση του πριγκιπικού παρελθόντος της Αυστρίας και ένα από τα κάστρα της χώρας που πρέπει να δείτε.

Carcassonne, Γαλλία

hugo margolles XU4EqibT68 Carcassonne

Η Carcassonne είναι μια οχυρωμένη γαλλική πόλη που χρονολογείται από τους Γαλλο-Ρωμαϊκούς χρόνους. Η μεσαιωνική ακρόπολη, γνωστή ως La Cité, που βρίσκεται στα νότια της σύγχρονης Carcassonne, είναι μια από τις πιο καλοδιατηρημένες περιτειχισμένες πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Περιτριγυρισμένη από δύο εξωτερικά πέτρινα τείχη και 52 πύργους, η περιτειχισμένη μεσαιωνική ακρόπολη μοιάζει σαν κάτι βγαλμένο από παραμύθι. Μέσα στα τείχη, θα βρείτε ελικοειδή λιθόστρωτα δρομάκια, γοτθική αρχιτεκτονική και το ιστορικό Château Comtal μέσα στο κάστρο στο κέντρο.

Η τοποθεσία κατοικήθηκε από τον 6ο αιώνα π.Χ., αλλά μόλις τον 3ο αιώνα μ.Χ. η Καρκασόν έγινε σημαντική στρατηγική τοποθεσία για τους Ρωμαίους. Η ακρόπολη οχυρώθηκε αργότερα από τους Βησιγότθους τον 5ο αιώνα και τελικά έγινε γαλλικός συνοριακός σταθμός ενάντια στις αραβικές εισβολές από την Ισπανία. Τον 13ο αιώνα, το Carcassonne ήταν το σπίτι των Καθαρών μέχρι που η Σταυροφορία της Αλβιγένης από τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ’ τους εξάλειψε. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ’ προσάρτησε αργότερα την πόλη και ενίσχυσε τις οχυρώσεις. Η αποκατάσταση τον 19ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Eugène Viollet-le-Duc επέστρεψε στην Carcassonne την παλιά της μεσαιωνική αίγλη.

Σήμερα, η περιτειχισμένη ακρόπολη του Carcassonne είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στη νότια Γαλλία, δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Το περπάτημα κατά μήκος των επάλξεων προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη και τη γύρω ύπαιθρο. Νιώθεις σαν να έχεις μόλις κάνει ένα βήμα πίσω στο χρόνο στον Μεσαίωνα. Το φως που λάμπει στους χρυσούς πέτρινους τοίχους το ηλιοβασίλεμα είναι μια απόλαυση των φωτογράφων. Πέρα από τα τείχη, η κάτω πόλη του Carcassonne, με προέλευση που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ., είναι επίσης υπέροχη για εξερεύνηση.

Κάστρο της Βούδας, Ουγγαρία

henrique ferreira ev8 bsA2xa0 castle

Το Κάστρο της Βούδας είναι ένα ιστορικό κάστρο που βρίσκεται στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου με θέα στον ποταμό Δούναβη, το εκτεταμένο συγκρότημα του κάστρου βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην καρδιά της πόλης. Αν και μεγάλο μέρος του σημερινού ανακτόρου χτίστηκε τον 18ο αιώνα, η τοποθεσία έχει οχυρωθεί τουλάχιστον από το 1247.

Το παλαιότερο τμήμα του κάστρου είναι το φρούριο του 13ου αιώνα που ιδρύθηκε μετά την εισβολή των Μογγόλων. Τον 14ο αιώνα, ο βασιλιάς Sigismund μετέτρεψε τη Βούδα σε βασιλική κατοικία και πρόσθεσε γοτθικά ανάκτορα, εκκλησίες και ένα ορθογώνιο οχυρωματικό σύστημα. Μετά την οθωμανική κατάκτηση το 1541, πολλά από τα βασιλικά κτίρια έπεσαν σε ερείπια. Το παλάτι ξαναχτίστηκε όταν η Αυστρία κατέκτησε ξανά την Ουγγαρία στα τέλη του 17ου αιώνα, προσθέτοντας υπέροχη μπαρόκ αρχιτεκτονική.

Σήμερα, το ιστορικό κάστρο αποτελεί μέρος του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Βουδαπέστης. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα μεσαιωνικά ερείπια, το μπαρόκ παλάτι και τις προσθήκες του 19ου αιώνα απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα στην Πέστη από το Fisherman’s Bastion. Η περιοχή του Κάστρου περιλαμβάνει σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα όπως η Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Τα αξιοθέατα, η αρχιτεκτονική και τα πανοράματα κάνουν το Castle Hill ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα στη Βουδαπέστη.

Κάστρο Άμπερλι, Αγγλία

ray harrington l bzEdVFsPg Amberley

Το κάστρο Amberley είναι ένα άψογα διατηρημένο μεσαιωνικό οχυρό, που βρίσκεται στην αγροτική ύπαιθρο South Downs του Δυτικού Σάσεξ. Αρχικά κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα ως αρχοντικό, οχυρώθηκε με πέτρινους τοίχους, μια πύλη με δίδυμους πύργους και μια ξερή τάφρο ξεκινώντας το 1377.

Το Κάστρο Άμπερλι ξεχωρίζει ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κάστρα επειδή εξακολουθεί να είναι μια λειτουργική ιδιωτική κατοικία. Το κάστρο κατοικείται συνεχώς για πάνω από 900 χρόνια. Ενώ το εξωτερικό παραμένει ένα αυθεντικό μεσαιωνικό κάστρο με σχισμές βελών και πορτάκι, το εσωτερικό έχει ανακαινιστεί σε μια άνετη κατοικία.

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο ισόγειο του Κάστρου Amberley και να θαυμάσουν τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και διακόσμηση. Η μεγάλη αίθουσα διαθέτει μια υπέροχη οροφή με δοκάρι και ένα τεράστιο πέτρινο τζάκι. Το εσωτερικό παραμένει πιστό στη μεσαιωνική προέλευση του κάστρου, με αντικείμενα όπως βιτρό, ταπετσαρίες και ξυλόγλυπτα διατηρημένα σε όλα τα δωμάτια.

Το Κάστρο Άμπερλι δείχνει πώς ένα μεσαιωνικό φρούριο μπορεί να προσαρμοστεί σε οικογενειακό κτήμα χωρίς να θυσιάσει την αρχαία ατμόσφαιρα και την ιστορία του. Οι κάτοικοι διατηρούν και κατοικούν με περηφάνια το κάστρο διατηρώντας παράλληλα τη μεσαιωνική εξωτερική του εμφάνιση που προκαλεί δέος.

Κάστρο Λιχτενστάιν, Γερμανία

konstantinos papadopoulos nlGPmXXF Xs Lichtenstein Castle

Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός βραχώδους εξάρματος στα βουνά Jura της Σουηβίας στη νοτιοδυτική Γερμανία βρίσκεται το παραμυθένιο Κάστρο του Λιχτενστάιν. Αυτό το κάστρο σε ρομαντική τοποθεσία χτίστηκε αρχικά τον 12ο αιώνα, αν και η σημερινή δομή χρονολογείται από τη δεκαετία του 1840 μετά την ανακατασκευή του σε γοτθικό στιλ. Με τους πυργίσκους, τους πύργους και το περίτεχνο εξωτερικό του, το Κάστρο του Λιχτενστάιν μοιάζει με κάτι βγαλμένο από ένα βιβλίο ιστοριών.

Το κάστρο βρίσκεται ψηλά πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Echaz, προσφέροντας πανοραμική θέα στη γύρω ύπαιθρο και στα δάση. Οι επισκέπτες πρέπει να ανέβουν σε ένα απότομο μονοπάτι ή να πάρουν λεωφορείο για να φτάσουν στην είσοδο. Μόλις μπείτε μέσα, θα βρείτε πολυτελώς διακοσμημένα δωμάτια που αντανακλούν διαφορετικές εποχές και στυλ. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν την αίθουσα δεξιώσεων με τα ξυλόγλυπτά της, το νεογοτθικό σαλόνι και το Count’s Hall με τοιχογραφίες οροφής αναγεννησιακού στιλ.

Πέρα από το εσωτερικό, οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν κατά μήκος των επάλξεων και να σκαρφαλώσουν στους πύργους του κάστρου για εκπληκτική θέα. Οι χώροι του κάστρου διαθέτουν επίσης κήπο αγγλικού στιλ για περίπατο. Με το παραμυθένιο σκηνικό και την αρχιτεκτονική του, το Κάστρο του Λιχτενστάιν περικλείει το πνεύμα του ρομαντισμού όπως λίγα άλλα κάστρα στην Ευρώπη.

Επίλογος

Η Ευρώπη φιλοξενεί πολλά υπέροχα κάστρα που προσφέρουν μια ματιά στο παρελθόν. Από τα μεσαιωνικά φρούρια μέχρι τα πολυτελή βασιλικά ανάκτορα, αυτά τα κάστρα επιτρέπουν στους επισκέπτες να φανταστούν τη ζωή σε μια μακρινή εποχή. Αυτό το άρθρο ανέδειξε μόνο μερικά από τα πιο αξιόλογα κάστρα σε όλη την Ευρώπη.

Το Κάστρο της Πράγας στην Τσεχική Δημοκρατία είναι ένα εκτεταμένο συγκρότημα που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. Κάποτε έδρα εξουσίας των Αγίων Ρωμαίων αυτοκρατόρων, τώρα είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας. Το κάστρο Windsor στην Αγγλία είναι το παλάτι με τη μεγαλύτερη κατοχή στην Ευρώπη και συνεχίζει να είναι μια βασιλική κατοικία που λειτουργεί. Το Κάστρο του Εδιμβούργου στη Σκωτία βρίσκεται στην κορυφή ενός εξαφανισμένου ηφαιστείου και στεγάζει τα κοσμήματα του στέμματος της Σκωτίας. Το Κάστρο Neuschwanstein στη Γερμανία ανατέθηκε από τον βασιλιά Λουδοβίκο Β’ και αποτέλεσε έμπνευση για το Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης της Disney. Το Alcázar of Segovia στην Ισπανία διαθέτει χαρακτηριστικά γοτθικά και αναγεννησιακά αρχιτεκτονικά στιλ.

Ενώ είναι απλώς ένα δείγμα, αυτά τα κάστρα δίνουν μια γεύση από την πλούσια ιστορία και την απίστευτη αρχιτεκτονική που βρίσκονται σε κάστρα σε όλη την Ευρώπη. Η εξερεύνηση τους μας επιτρέπει να φανταστούμε ζωντανά τις περασμένες εποχές των ιπποτών, των βασιλιάδων και των βασίλισσων. Η συνεχής αντοχή αυτών των κάστρων είναι απόδειξη τόσο της επιδέξιης μεσαιωνικής μηχανικής όσο και της διαχρονικής γοητείας αυτών των βασιλικών κατασκευών.

You may also like