Αρχική ΠροορισμοίΕυρώπηΒέλγιο Πέρα από τα κανάλια: Τα 10 κορυφαία αξιοθέατα στο Μπριζ που πρέπει να επισκεφτείτε

Πέρα από τα κανάλια: Τα 10 κορυφαία αξιοθέατα στο Μπριζ που πρέπει να επισκεφτείτε

by Δημήτρης

Αξιοθέατα στο Μπριζ

Η Μπριζ συχνά αναφέρεται ως η «Βενετία του Βορρά» λόγω των γραφικών καναλιών και της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής της. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα 10 κορυφαία αξιοθέατα στο Μπριζ που πρέπει να επισκεφτείτε. Αυτή η γοητευτική βελγική πόλη είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, καθιστώντας την κορυφαίο προορισμό για ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Το ιστορικό κέντρο της Μπριζ είναι ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO γεμάτο με γοτθικά κτίρια, λιθόστρωτα σοκάκια και κομψές γέφυρες που εκτείνονται στα κανάλια. Αν και μια μικρή πόλη, η Μπριζ προσφέρει πολλά μουσεία, εκκλησίες, εστιατόρια, καταστήματα σοκολάτας, μπουτίκ δαντέλας και ζυθοποιεία για να ευχαριστήσει τους επισκέπτες. Αυτός ο οδηγός θα καλύψει τα 10 κορυφαία αξιοθέατα της Μπριζ που δεν πρέπει να χάσετε στο ταξίδι σας σε αυτή την παραμυθένια βελγική πόλη.

1. Πλατεία Αγοράς

JanDHondt 2600 1 MARKT PANO 2018Πηγή: Jan D'Hondt

Το Market Square (Grote Markt) βρίσκεται στην καρδιά της ιστορικής Μπριζ και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης. Η τεράστια ανοιχτή πλατεία περιβάλλεται από όμορφα μεσαιωνικά κτίρια και ορόσημα. Στο κέντρο βρίσκεται το άγαλμα των Jan Breydel και Pieter de Coninck, δύο ιστορικών ηγετών της Μπριζ. Γύρω από την πλατεία θα βρείτε το καμπαναριό του 12ου αιώνα με τον εμβληματικό πύργο του, πολλά μουσεία, το Δημαρχείο και γοητευτικά καφέ με υπαίθρια καθίσματα.

Η αρχιτεκτονική των κτιρίων που περιβάλλουν την πλατεία είναι εκπληκτική, με πολλά να διαθέτουν περίτεχνα διακοσμημένες προσόψεις με σκαλοπάτια. Τα περισσότερα χτίστηκαν μεταξύ 12ου και 15ου αιώνα, όταν η Μπριζ ήταν μια σημαντική εμπορική πόλη. Το εντυπωσιακό κτήριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου σε γοτθικό στυλ κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα.

Εκτός από την απόλαυση του υπέροχου τοπίου, η Πλατεία Αγοράς είναι ένας ζωντανός κόμβος δραστηριοτήτων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βρείτε άμαξα που έλκονται από άλογα παρατεταγμένα για να κάνουν ξεναγήσεις. Το βράδυ η πλατεία ανάβει και τα καφενεία ζωντανεύουν. Η Πλατεία Αγοράς φιλοξενεί συναυλίες και εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως η χριστουγεννιάτικη αγορά τον Δεκέμβριο. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να χαλαρώσετε, να παρακολουθήσετε και να ζήσετε πραγματικά την ιστορική Μπριζ.

2. Η Βασιλική του Αγίου Αίματος (Basiliek van het Heilig Bloed)

Basiliek Jan DarthetΠηγή: Jan D'arthet

Ένα από τα ξεχωριστά αξιοθέατα της Μπριζ είναι η Βασιλική του Αγίου Αίματος. Αυτή η ιστορική βασιλική χτίστηκε τον 12ο αιώνα και φιλοξενεί ένα σεβαστό χριστιανικό λείψανο: Ένα πανί που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να καθαρίσει το αίμα του Ιησού Χριστού από τον σταυρό μετά τη σταύρωση. Το λείψανο έφτασε στη Μπριζ τον 12ο αιώνα αφού το έφερε πίσω από τους Αγίους Τόπους ο σταυροφόρος Ροβέρτος της Ιερουσαλήμ.

Το αποκορύφωμα της βασιλικής είναι το παρεκκλήσι του επάνω ορόφου όπου μπορεί να προσκυνηθεί το ιερό λείψανο αίματος. Το αίμα έχει πήξει κατά τη διάρκεια των αιώνων σε σκοτεινούς λεκέδες στο ύφασμα, που πιστοποιούνται από έγγραφα που χρονολογούνται πάνω από 500 χρόνια. Το λείψανο αρχικά διέμενε στην Ιερουσαλήμ πριν φτάσει στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στο Βέλγιο μέσω των χεριών διαφόρων σταυροφόρων και ιπποτών. Κάθε χρόνο τον Μάιο, το λείψανο βρίσκεται στο κέντρο της Πομπής του Αγίου Αίματος στους δρόμους της Μπριζ. Για τους Καθολικούς και για πολλούς επισκέπτες, η θέαση αυτού του κομβικού βιβλικού λειψάνου είναι μια εμπειρία που προκαλεί δέος που προσφέρει μια οδυνηρή σύνδεση με τον πρώιμο Χριστιανισμό.

3. Καμπαναριό της Μπριζ

hongbin ysonzhjinjw BelfortΠηγή: Hongbin

Το εμβληματικό καμπαναριό της Μπριζ, ή Belfort στα φλαμανδικά, είναι ο παλαιότερος και ένας από τους πιο εντυπωσιακούς πύργους αυτής της βελγικής πόλης. Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, αυτός ο μεσαιωνικός πύργος ύψους 271 ποδιών δεσπόζει στον ορίζοντα της Μπριζ. Το καμπαναριό βρίσκεται στη Μπριζ από το 1240, στεγάζοντας αρχικά το θησαυροφυλάκιο της πόλης. Αργότερα, κράτησε τα αρχεία της πόλης, τους φύλακες και το καριόνι – το σύστημα καμπάνας που χρησιμοποιήθηκε για την αναγγελία κυβερνητικών διαταγμάτων και εκδηλώσεων. Οι κύριοι σκοποί του σήμερα είναι ως καμπαναριό και μνημείο για να σκαρφαλώσουν οι επισκέπτες για την εκπληκτική θέα της Μπριζ από την κορυφή του πύργου.

Το καμπαναριό της Μπριζ είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με όλο το ιστορικό κέντρο της Μπριζ να είναι μνημείο της UNESCO. Είναι ανοιχτό για αναρρίχηση καθημερινά για εκπληκτική θέα 360 μοιρών στους δρόμους με την κόκκινη στέγη, τα υπέροχα κανάλια και άλλους εμβληματικούς πύργους και κωδωνοστάσια της Μπριζ. Υπάρχουν 366 σκαλοπάτια για να ανεβείτε τη στενή πέτρινη σκάλα, η οποία οδηγεί σε ένα πανόραμα της Μπριζ όπου μπορείτε να απολαύσετε τις πλατφόρμες σε πέντε επίπεδα μέσα στο καμπαναριό.

4. Πλατεία Μπουργκ

Burg jan darthetΠηγή: Jan D'arthet

Η πλατεία Burg είναι μια γραφική κεντρική πλατεία στην καρδιά της ιστορικής Μπριζ. Επενδυμένη με κομψά μεσαιωνικά κτίρια διακοσμημένα σε γοτθικού στιλ αρχιτεκτονική, αυτή η εμβληματική πλατεία μεταφέρει τη διαχρονική γοητεία της Μπριζ.

Τα κτίρια που περιβάλλουν την πλακόστρωτη πλατεία περιλαμβάνουν το γοτθικό Δημαρχείο του 14ου αιώνα, το Επαρχιακό Δικαστήριο του 18ου αιώνα και τη Βασιλική του Αγίου Αίματος. Κάτω από τον τοξωτό διάδρομο του περίτεχνου κτιρίου του Δημαρχείου, μπορείτε να βρείτε καταστήματα με σουβενίρ, καθώς και βόλτες με άλογα και άμαξα.

Στο κέντρο βρίσκεται ένα μνημειώδες άγαλμα του 1820 που μνημονεύει τον Jan Breydel και τον Pieter de Coninck, ήρωες από τη μάχη των Golden Spurs μεταξύ της μεσαιωνικής Μπριζ και της Γαλλίας. Οι θωρακισμένες μπρούτζινες φιγούρες τους αγναντεύουν περήφανα τη γραφική πλατεία.

Η πλατεία Burg προσφέρει ένα υπέροχο μέρος για να παρακολουθήσουν οι άνθρωποι, να θαυμάσουν τη διαχρονική αρχιτεκτονική και να απολαύσουν την ατμόσφαιρα της ιστορικής Μπριζ. Συγκεντρώνει τα πιο εμβληματικά στοιχεία αυτής της εξαιρετικά διατηρημένης μεσαιωνικής πόλης.

5. Μουσείο Groeninge

MUS220328 Matthias DesmetΠηγή: Matthias Desmet

Η κορυφαία συλλογή έργων τέχνης στη Μπριζ στεγάζεται στο Μουσείο Groeninge, με εξαιρετικά δείγματα φλαμανδικών και ολλανδικών έργων από τον 14ο έως τον 20ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου καλλιτέχνη Jan van Eyck.

Το μουσείο παρουσιάζει μεσαιωνικά αριστουργήματα, Φλαμανδούς πρωτόγονους, πρώιμους Βέλγους καλλιτέχνες και βασικά έργα από τη Χρυσή Εποχή της Φλαμανδικής ζωγραφικής. Μεταξύ των αριστουργημάτων που εκτίθενται είναι: The Baptism of Christ by Hugo van der Goes, Madonna and Child with Canon Joris van der Paele by van Eyck, Judas Iscariot Returning the Thirty Pieces of Silver από τον αδελφό του van Eyck Hubert, The Death of Mary του Gerard David , The Last Judgment του Hieronymus Bosch, Lamentation (The Descent from the Cross) του Quentin Massys και Portrait of a Woman του Peter Paul Rubens.

Η συλλογή είναι αξιοσημείωτη για το βάθος και την ποιότητά της, προσφέροντας στους επισκέπτες μια επισκόπηση πάνω από έξι αιώνες φλαμανδικής τέχνης.

6. Εκδρομές με βάρκα στα κανάλια

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δείτε τα εμβληματικά φιδωτά κανάλια της Μπριζ και τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική είναι να κάνετε μια περιήγηση με σκάφος. Αρκετές εταιρείες προσφέρουν περιηγήσεις κατά μήκος των καναλιών της πόλης, επιτρέποντάς σας να γλιστρήσετε μπροστά από ιστορικά κτίρια και ορόσημα. Μερικές κορυφαίες επιλογές περιλαμβάνουν:

Legends of Bruges: Αυτή η εταιρεία προσφέρει μια αφηγημένη περιήγηση με σκάφος 45 λεπτών με ανοιχτά σκάφη που παρέχει μια επισκόπηση βασικών τοποθεσιών όπως η Εκκλησία της Παναγίας, το Minnewater και το Begijnhof. Έμπειροι οδηγοί μοιράζονται θρύλους, μυστικά και διασκεδαστικά γεγονότα καθώς πηγαίνετε.

Boten Stael: Για μεγαλύτερη εμπειρία σε μικρές ομάδες, αυτή η εταιρεία σκαφών προσφέρει ιδιωτικές περιηγήσεις στα κανάλια διάρκειας 1, 2 και 3 ωρών. Προσαρμόστε την εστίασή σας, είτε θέλετε να δείτε μουσεία, στιγμιότυπα, κρυφά σημεία ή τοποθεσίες ταινιών από το “In Bruges”.

Quasimundo: Συνδυάστε την περιήγησή σας στο κανάλι με βελγική μπύρα σε αυτήν την “Κρουαζιέρα Μπύρα και Ιστορία”. Ο σχολιασμός του ξεναγού συνδυάζεται με δύο γευσιγνωσίες μπύρας καθώς γλιστράτε στην πόλη.

Οι κρουαζιέρες στο κανάλι σάς επιτρέπουν να καθίσετε, να χαλαρώσετε και να ανακαλύψετε τι κάνει τη Μπριζ μια τόσο γοητευτική και γραφική πόλη από ένα μοναδικό πλεονέκτημα πάνω στο νερό.

7. Μουσείο Choco-Story

chocostory jan dhondtΠηγή: Jan D'hondt

Το Μουσείο Choco-Story είναι ένας προορισμός που πρέπει να επισκεφτείτε στη Μπριζ για τους λάτρεις της σοκολάτας. Αυτό το οικογενειακό μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Μπριζ και σας ταξιδεύει στην ιστορία της σοκολάτας με συναρπαστικά διαδραστικά εκθέματα.

Ένα από τα κυριότερα σημεία του Μουσείου Choco-Story είναι το Belgian Chocolate Theatre όπου μπορείτε να δείτε ζωντανή επίδειξη του πόσο νόστιμες βελγικές πραλίνες και τρούφες φτιάχνονται. Θα μάθετε για τεχνικές όπως το σβήσιμο της σοκολάτας και το κάλυμμα γεμίσματος καθώς παρακολουθείτε μια σοκολατοποιία να ετοιμάζει διάφορες λιχουδιές βήμα-βήμα.

Η έκθεση 100 Χρόνια Κατασκευής Σοκολάτας είναι ένα άλλο σημαντικό μουσείο. Εδώ θα δείτε μια εντυπωσιακή συλλογή από καλούπια σοκολάτας αντίκες, συσκευασίες, διαφημίσεις και άλλα αντικείμενα που καλύπτουν έναν αιώνα εξοπλισμού ζαχαροπλαστικής και γραφικών. Είναι μια γλυκιά ματιά στο πόσο έχει αλλάξει και έχει παραμείνει το ίδιο.

Πριν φύγετε, περάστε από την αίθουσα επιδείξεων για να δείτε τη λιωμένη σοκολάτα να ρέει σε καλούπια. Στη συνέχεια, δοκιμάστε μερικές φρεσκοφτιαγμένες σοκολάτες στο κατάστημα σοκολάτας. Με διαδραστικά εκθέματα και γευσιγνωσίες, το Choco-Story Museum σάς επιτρέπει να ζήσετε τη μαγεία πίσω από μία από τις καλύτερες εξαγωγές του Βελγίου.

8. Jan Van Eyck Square

JanVanEyckSquare jan darthetΠηγή: Jan D'arthet

Το Jan Van Eyck Square, που βρίσκεται στην καρδιά του Μπριζ στο Βέλγιο, είναι μια γραφική και ιστορική πλατεία αφιερωμένη στον διάσημο Φλαμανδό ζωγράφο Jan Van Eyck. Η πλατεία φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό μνημείο του Van Eyck, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά του στην τέχνη. Περιτριγυρισμένη από κομψά ιστορικά κτίρια, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο και 16ο αιώνα, η πλατεία αποτελεί έναν ζωντανό χώρο συνάντησης και εξερεύνησης.

Η αρχιτεκτονική που περιβάλλει την πλατεία αντανακλά την πλούσια ιστορική και καλλιτεχνική κληρονομιά της πόλης, με τα κτίρια να έχουν καλά διατηρημένες προσόψεις και συχνά να φιλοξενούν γκαλερί, καφέ και εστιατόρια. Η πλατεία Jan Van Eyck είναι επίσης δημοφιλής για την κοντινή της απόσταση στα κανάλια του Μπριζ, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε μια από τις πιο γραφικές περιοχές της πόλης. Είναι ένας τέλειος τόπος για να απολαύσει κανείς έναν χαλαρωτικό καφέ ή να περιπλανηθεί στους γύρω δρόμους, απολαμβάνοντας την ατμόσφαιρα και την ιστορία που αναδύεται σε κάθε γωνιά.

9. Ζυθοποιία De Halve Maan

jandhondt De Halve MaanΠηγή: Jan D'Hondt

Το De Halve Maan είναι μια οικογενειακή ζυθοποιία που βρίσκεται στη Μπριζ και προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία περιήγησης. Η ζυθοποιία τους χρονολογείται σχεδόν 500 χρόνια πίσω και συνεχίζει να παρασκευάζει εξαιρετικές βελγικές μπύρες σήμερα χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους.

Στην ξενάγηση στο ζυθοποιείο, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια ξενάγηση με τα πόδια που παρέχει μια επισκόπηση των εγκαταστάσεων του De Halve Maan. Θα δείτε τον εξοπλισμό ζυθοποιίας, τις δεξαμενές ζύμωσης, τη γραμμή εμφιάλωσης και τις αποθήκες όπου αποθηκεύονται τα βαρέλια. Οι οδηγοί σας μεταφέρουν πίσω από τα παρασκήνια σε περιοχές που δεν είναι συνήθως προσβάσιμες στους επισκέπτες.

Αποκορύφωμα είναι η αναρρίχηση στην οροφή του ζυθοποιείου για να επισκεφθείτε τη θέα στη φωλιά των κοράκων. Από αυτό το πλεονέκτημα, θα έχετε εκπληκτική θέα 360 μοιρών στις γραφικές στέγες και τα ορόσημα της Μπριζ. Είναι ένας μοναδικός τρόπος να ταξιδέψετε στην πόλη.

Η περιοδεία τελειώνει με μια γευσιγνωσία της βραβευμένης ξανθιάς μπύρα Brugse Zot του De Halve Maan κατευθείαν από την πηγή. Οι επισκέπτες λαμβάνουν επίσης ένα αναμνηστικό ποτήρι για να το πάρουν στο σπίτι.

Η περιοδεία στο ζυθοποιείο ζωντανεύει τη μακρά κληρονομιά της Μπριζ στη ζυθοποιία και υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες αυτής της οικογενειακής επιχείρησης για τη διατήρηση της παράδοσης. Αποτελεί μια από τις πιο αξέχαστες εμπειρίες κατά την επίσκεψή σας στη Μπριζ.

10. Εκκλησία της Παναγίας (Church of Our Lady)

Αξιοθέατα στο ΜπριζΠηγή: Dudok Architectuur Centrum

Η Εκκλησία της Παναγίας είναι μια όμορφη μεσαιωνική σταυροειδής ρωμαιοκαθολική εκκλησία που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Αυτή η εμβληματική γοτθική εκκλησία έχει μια γραφική τοποθεσία με θέα στην Πλατεία Αγοράς (Markt) και διαθέτει περίπλοκη αρχιτεκτονική από τούβλα και ένα δαντελωτό κωδωνοστάσιο 116 μέτρων, τον δεύτερο ψηλότερο πύργο από τούβλα στον κόσμο.

Μέσα στην εκκλησία, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μυριάδες μπαρόκ βωμούς και ιστορικά γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής. Τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στο εσωτερικό περιλαμβάνουν το γλυπτό Madonna and Child του Michelangelo, το Τρίπτυχο του Ορφανοτροφείου του Ολλανδού ζωγράφου του 16ου αιώνα Pieter Pourbus και έναν περίτεχνο ξύλινο άμβωνα καλυμμένο με περίπλοκα δρύινα γλυπτά του 17ου αιώνα. Ο ψηλός βωμός της εκκλησίας, που δημιουργήθηκε 300 χρόνια μετά την οικοδόμηση της εκκλησίας το 1500, είναι ένα άλλο εντυπωσιακό θέαμα με την εντυπωσιακή ξύλινη και μαρμάρινη κατασκευή που απεικονίζει δραματικές βιβλικές σκηνές.

Η Εκκλησία της Παναγίας αποτελεί απόδειξη της εξέχουσας θέσης της Μπριζ ως καλλιτεχνικού κέντρου κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους και σήμερα λειτουργεί ως ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα για τους επισκέπτες που αναζητούν να θαυμάσουν την ένδοξη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τέχνη αυτής της πόλης. Με τη γραφική της πρόσοψη και το εκπληκτικό εσωτερικό που φιλοξενεί έργα τέχνης και γλυπτά αιώνων, η Εκκλησία της Παναγίας αποτελεί παράδειγμα της ομορφιάς και του πλούτου του ιστορικού παρελθόντος της Μπριζ.

Που να μείνω

Η Μπριζ διαθέτει μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων για κάθε προϋπολογισμό. Ακολουθούν ορισμένες κορυφαίες προτάσεις για μέρη για διαμονή κατά την επίσκεψή σας:

Για πολυτέλεια: Το Hotel Heritage είναι ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων που στεγάζεται σε δύο ανακαινισμένες κατοικίες του 19ου αιώνα κοντά στο κέντρο της πόλης. Διαθέτει όμορφα διακοσμημένα δωμάτια με θέα στο κανάλι, εσωτερική πισίνα και βραβευμένο εστιατόριο στις εγκαταστάσεις.

Για τοποθεσία: Το Hotel Marcel βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία, μόλις 350 μέτρα από την πλατεία της αγοράς. Τα δωμάτια είναι κομψά και μοντέρνα, αν είναι μικρά. Ο μπουφές πρωινού δέχεται διθυραμβικές κριτικές.

Συμπέρασμα

Η Μπριζ είναι μια μαγική πόλη με όμορφα μεσαιωνικά κτίρια, γραφικά κανάλια, ενδιαφέροντα μουσεία, εξαιρετικό φαγητό και μαγευτική ιστορία. Από την επίσκεψη σε ατμοσφαιρικά ορόσημα όπως η Πλατεία Αγοράς, η Βασιλική του Αγίου Αίματος και η Πλατεία Burg, μέχρι να απολαύσετε μια περιήγηση με σκάφος ή να δοκιμάσετε σοκολάτα, υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα πράγματα να δείτε και να κάνετε στη Μπριζ. Η πόλη είναι πολύ βατή και ασφαλής για εξερεύνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ιδανικές εποχές για επίσκεψη όταν ο καιρός είναι ήπιος και υπάρχουν λιγότεροι τουρίστες.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο σας έδωσε καλές ιδέες για μερικά από τα κορυφαία αξιοθέατα και δραστηριότητες στη Μπριζ κατά την επίσκεψή σας. Με τόσες πολλές αξέχαστες εμπειρίες σε αυτόν τον γοητευτικό βελγικό προορισμό, είναι βέβαιο ότι θα ερωτευτείτε τη Μπριζ.

You may also like